ØLBRAISERTE LAMMESKANKER / Nydelig, smakfull festmat & slowfood ♫♪


Lammeskank eller lammeknoke er full av god smak, men trenger lang tilberedningstid for å bli mør, men når den er ferdig smaker den helt himmelsk ! 

Lammeskankene jeg brukte i dag er fra Annis Pølsemakeri på Ringebu.
Skankene er marinert med olje, chili, pepper og ramsløk.
Det er masse god smak i sausen, så du kan fint bruke naturelle lammeskanker.

Jeg har en del forskjellige oppskrifter på lammeskank 🍂
Det man trenger er lammeskanker, grønnsaker, krydder og væske til å koke skankene i.

Det finnes mange gode oppskrifter med kjøttkraft og noen foretrekker saus, som består av rødvin og tomater - eller øl, som jeg tester i dag, samt grønnsaker og krydder selvfølgelig.
 
Mørkt øl og masse varmende krydder 🍂
Retten kan tilberedes i en gryte i stekeovn, 8 timer i en slowcooker eller 60 minutter i en trykkoker. Jeg bruker Crock-Pot Express med trykkoker programmet.


Jeg serverer lammeskankene med en god, fløyelsmyk rotmos og saus, laget av kokekraften  🍂
Det blir mye god saus, som du kan sette i kjøleskapet eller fryse ned og bruke til andre kjøttretter. 
Hvit, silkemyk, mild og god rotmos finner du oppskrift på 👉 her .

Nydelig, smakfull festmat & slowfood ♫♪
Retten blir absolutt best i Crock-Pot, men fungerer helt greit i en gryte i stekeovn.
I tillegg sparer du mye strøm ved å bruke Crock-Pot i stedet for 3 timer i stekeovn.


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4 stk lammeskanker
  • Olje
  • Smør
  • 200 g gulrøtter, 
  • 3-6 stk sjalottløk, kommer an på størrelsen
  • 1 ss finhakket/revet hvitløk
  • En neve frisk grovhakket timian
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ss tomatpure
  • 2 ts fennikelfrø, 
  • 2 stk stjerneanis
  • 2 ss brunt sukker / sukrin gold
  • 2-6 dl lam eller kjøttkraft / 2 dl i crock-pot, ca. 6 dl i gryte
  • 3-5 dl øl, 3 dl i trykkoker, 4 dl i slowcooker, 5 dl i gryte
TRYKKOKER /  Crock-Pot Express 
  1. Gni inn lammeskankene med salt og pepper.
  2. Sett trykkokeren på funksjonen BROWN/Sauté. Trykk på START knappen. Når den varmes opp, det tar ca.5 minutter, lyser HEAT på skjermen. Når den er varm begynner tiden å telle ned. Den står på 30 minutter, men det har ingen betydning da du skal skifte program etterpå.
  3. Brun lammeskankene raskt i olje. Må brune dem i flere omganger, det er bare plass til å steke en eller to, kommer an på størrelsen. Legg dem til side.
  4. Skrell og del sjalottløk i to, finhakk hvitløk og del gulrot i biter. 
  5. Tilsett smør i innerkjelen og fres grønnsakene i smør i innerkjelen noen minutter. 
  6. Dryss over mel og tomatpuré og rør det godt inn. 
  7. Knus fennikelfrø og stjernanis i en morter.
  8. Tilsett øl, 2 dl kraft (jeg brukte vann og ett beger kjøttfond), fennikelfrø, stjerneanis og brunt sukker.
  9. Legg lammeskankene tilbake i kjelen.
  10. Sett på lokket og lukk det. Skyv trykkventilen til stengt for damp.
  11. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 50-60 minutter*. Først varmes den opp, det tar 10-15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  12. Når tiden er ute, går trykkokeren automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter. Trykk STOPP. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
  13. Ta ut lammeskankene, hell sausen over i en kjele/bolle, som tåler bruk av stavmikser og kjør kraften til en klumpfri saus. 
  14. Legg eventuelt lammeskanken tilbake i sausen og hold dem varme frem til servering. Det er veldig praktisk hvis man skal ha gjester, da kan du ha middagen klar før gjestene kommer.
SLOWCOOKER / Crock-Pot 
  1. Gni inn lammeskankene med salt og pepper.
  2. Knus fennikelfrø og stjernanis i en morter.
  3. Brun skankene på alle sider i olje i en stekepanne eller i innerkjelen, hvis du har Crock-Pot med duraceramic, som kan settes på stekeplaten. Må brune dem i flere omganger, det er bare plass til å steke en eller to, kommer an på størrelsen. Legg skankene til side.
  4. Skrell og del sjalottløk i to, finhakk hvitløk og del gulrot i biter. 
  5. Fres grønnsakene i smør i innerkjelen eller stekepannen noen minutter. 
  6. Dryss over mel og tomatpuré og rør det godt inn.
  7. Hell det over i Crock-Pot kjelen, hvis du ikke har brunet det i innerkjelen og tilsett 4 dl øl, 5 dl kjøttkraft, fennikelfrø, stjerneanis og brunt sukker.
  8. Legg i lammeskankene. 
  9. Kok lammeskankene i 8-9 timer på LOW.
  10. Ta ut lammeskankene, hell sausen over i en kjele/bolle, som tåler bruk av stavmikser og kjør kraften til en klumpfri saus. Legg eventuelt skankene tilbake i sausen og hold dem varme frem til servering.
GRYTE i stekeovn 
  1. Sett ovnen på 180°C.
  2. Brun lammeskankene på alle sider i smør i en stor tykkbunnet kjele som tåler å stå i ovnen. Bruk gjerne en stor jerngryte. Sett til side.
  3. Skrell og del sjalottløk i to, finhakk/riv hvitløk og del gulrot i biter. Fres grønnsakene i smør i gryten til mykt, ca. 6 minutter. Dryss over mel og tomatpuré og la det steke ett par minutter.
  4. Knus fennikelfrø og stjernanis i en morter.
  5. Tilsett øl, kjøttkraft, fennikelfrø, stjerneanis og brunt sukker.
  6. Kok opp, sett på lokk eller dekk med to lag aluminiumsfolie og sett gryten i ovnen i 3 timer eller til kjøttet faller av beinet. Du kan også la den koke på kokeplaten i 3 timer, men da må du røre i den av og til og tilsette mer kraft hvis nødvendig.
  7. Ta ut lammeskankene og kjør kraften med en stavmikser før servering.
Ingredienser


Lammeskank

Saus

Lammeskank klar til koking

Den, som venter på noe godt...... 

Base til saus og lammeskank

Kjør sausen med en stavmikser

Lammeskanker i nydelig saus !

Rester !!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF