04 juli 2017

Akevittgravet laks med sennepsaus ♫♫


Akevitt - livets vann - ligger i den norske folkesjelen !!
Akevitt er en omskriving av det latinske begrepet ”aqua vitae”, som betyr livets vann.

Hellstrøm Aquavit er en frisk, fruktig og aromatisk akevitt med en myk, kremete og rund munnfølelse, harmonisk og integrert alkohol og en rik, kompleks og fyldig smak av moden sitrusfrukt, anis, havsalt og tørr sherry som munner ut i en lang, elegant og konsentrert ettersmak med toner av karve og sitrus.


Akevitten har en gyllen farge, og en ren, mild og delikat duft av karve, søt lakris, fennikel, tørket sitrusskall, oloroso, tre og sjø med florale og urtepregede toner, samt innslag av nellik, vanilje og lær.


Jeg brukte Hellstrøm Aquavit i min utgave av akevittgravet laks.

I middelalderen ble gravlaks laget av fiskere som saltet laksen og gjæret den ved å grave den ned i sanden over høyvannslinjen. Ordet gravlaks kommer fra ordene grave/grav og laks, det vil si laks gravet ned i jorda.

Gravlaks er en nordisk rett bestående av rå laks som har blitt marinert i salt, sukker og dill.
I tillegg til salt, sukker og dill har jeg brukt akevittkrydder, som anis og koriander og en klunk akevitt. Du kan gjerne også bruke litt karve, hvis du ønsker det !


Gravlaks er typisk julemat, men som Hellstrøm Aquavit er det nydelig på sommeren også 


Akevittgravet laks med dill 
 • 400 g laks uten skinn og bein, jeg brukte salmalaks
 • 2 ss salt, gjerne maldonsalt
 • 2 ss sukker
 • 1 ts svart pepper
 • ½ ts anis
 • 1 stk stjerneanis
 • ½ ts korianderfrø
 • 6 ss Hellstrøm Akevitt
 • Fersk dill 
Sånn gjør du:
 1. Bland sukker, salt, pepper, korianderfrø, stjerneanis og anis.
 2. Knus det godt sammen i en morter.
 3. Krydre laksefileten godt på alle sider med krydderblandingen.
 4. Dekk fisken på alle sider med finhakket dill.
 5. Legg et dobbelt lag med plastfolie i en passende boks, legg på laksefileten og hell over akevitt.
 6. Pakk fisken inn med plastfolien og sett den kjølig. 
 7. Snu laksefileten 2 ganger per døgn i 3 døgn. Jeg snudde den hver morgen -og hver kveld.
 8. Legg på litt fersk dill ved servering.
 9. Spis & Nyt med godt brød, hjemmelaget sennepsaus, litt rømme og rødløk - og ett glass Hellstrøm Aquavit ♫♫ 
Sennepsaus 
 • 2 ss brunt sukker 
 • 2 ss eplecider eddik
 • 2 ss dijon sennep
 • 4 ss grov sennep
 • 2,5 dl solsikke eller rapsolje
 • 1 ss hakket frisk dill
 • Salt
 • Pepper
Sånn gjør du:
 1. Bland sammen sukker, eddik, dijon sennep og grov sennep.
 2. Rør inn solsikkeolje, litt og litt om gangen, mens du rører godt hele tiden.
 3. Tilsett hakket dill. 
 4. Smak til med salt og pepper.
 5. Oppbevares i en tett boks kjøleskapet.
Ingredienser 
Krydder og Hellstrøm Aquavit 
Laksen skal pakkes godt inn -og oppbevares i kjøleskapet i 3 døgn ✿ Den må snus 2 ganger i døgnet !

Ingredienser til sennepsaus 
Lager sennepsaus ♫♫

Ilfg. Hellstrøm skal Aquavit serveres i tulipanglass ♫♫

Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig hadde lyst til å lage en egen akevitt var for å sette større fokus på norske råvarer og våre mat- og drikketradisjoner. 


Sitat fra pressemedlingen:
- Det har blitt laget akevitt i Norge i hundrevis av år, så denne potetspriten ligger nærmest i den norske folkesjelen. Det var derfor viktig for meg å lage et ekte tradisjonelt produkt med godt håndverk og norske råvarer, forklarer Hellstrøm.
 I likhet med ham selv har akevitten en sterk personlighet, samtidig som den er like elegant og forseggjort som rettene han tryller frem på kjøkkenet.

Akevitt kan være et fantastisk følge til både norsk tradisjonsmat og utenlandske delikatesser. 
Jeg ønsket å lage en frisk og allsidig utgave, med mer sitrus og mindre karve enn mange andre norske akevitter. Hellstrøms variant er med andre ord en akevitt som ikke bare passer til julemat – dens kryddertoner og fine fatpreg harmonerer perfekt med blant annet grillet sjøkreps, delikate fiskestykker med sorte striper og annen smaksrik og krydret mat.


Farge: Gyllen.

Duft: Ren, mild og delikat med karve, søt lakris, fennikel, tørket sitrusskall, oloroso, tre og sjø med florale og urtepregede toner, samt innslag av nellik, vanilje og lær. 

Smak: Frisk, fruktig og aromatisk med en myk, kremete og rund munnfølelse, harmonisk og integrert alkohol og en rik, kompleks og fyldig aroma av modensitrusfrukt, anis, havsalt og tørr sherry som munner ut i en lang, elegant og konsentrert ettersmak med toner av karve og sitrus. 

Mat: Sommermat som grillet sjøkreps, stekt makrell med remulade og barbecuemarinerte spareribs, eller koldtbord med retter som røkelaks med dill, syltede grønnsaker, rødbetsalat, rugbrød og alle typer marinert sild. Den er også nydelig til norsk tradisjonsmat som fenalår, fårikål, rakfisk og smalahove – samt til oster som munster og comté, og julemat som lutefisk, svineribbe og pinnekjøtt. 

Servering: Kjøleskapskald i små tulipanformede glass, hvor temperaturen stiger fort og dermed raskt gjør akevitten perfekt temperert.


Moestue Grape Selections:
Christopher Moestue etablerte i 1996 Moestue Grape Selections med formål om å importere vin og brennevin av kompromissløs kvalitet og med en tydelig geografisk signatur fra klassiske europeiske vinland. Hans evne til å lete seg frem til de beste produktene og produsentene har gjort at selskapet etter hvert har utviklet seg fra et énmannsforetak til Moestue Group, som i dag er landets største privateide vin- og brennevinsselskap og består av totalt åtte ulike vinfirmaer i Norge, Sverige og Finland.

Som Norges største vinimportør stod Moestue Grape Selections i 2015 alene for en omsetning på 241 millioner kroner, og med Christopher ved roret og en stab av høyt kvalifiserte vinelskere drives selskapet i dag videre med den samme kompromissløse filosofien og entusiasmen som i den spede starten – bak sykkelstyret på landeveien i Burgund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF