Kirkenes beste kongekrabbe !


Kongekrabben er en introdusert art i Barentshavet og har vært her i ca. 60 år. 
Russiske forskere satte kongekrabben ut i Murmanskfjorden på 1960-tallet for å etablere en ny fiskeressurs. Siden har den spredd seg østover og vestover langs kystlinjen og utover i åpne havområder i det sørlige Barentshavet, og har nå kommet for å bli. 
Undersøkelser har dokumentert at i områder hvor krabben har vært i store mengder over lang tid, har den betydelige effekter på bunnøkosystemene. Kongekrabben er en verdifull ressurs og danner grunnlag for et omfattende kystnært fiskeri i Øst-Finnmark. 
På russisk kalles den kamtsjatkakrabben, mens det engelske navnet er "red king crab". 
Krabbens opprinnelige utbredelsesområde er Kamtsjatka-halvøyen i det nordlige Stillehavet. 

Kongekrabbe er en storvokst krabbeart, som hører til gruppen med trollkreps.
Kongekrabben er rødlig i skallet og kan bli opptil 10 kg tung. 
Det er kun beina -og klørne, som blir brukt til matlagning.

Kongekrabben er nesten bare juice og sødme. 
Den har en intens skalldyrsmak og lange fete fibre som gjør den helt vanvittig digg å spise !

Det beste er å bruke rå kongekrabbe, hvis du får tak i det.
Her i Innlandet er det, som regel ferdig kokt kongekrabbe man får kjøpt. 

Pass på at du kjøper hele bein, med 'skulderen' på for der sitter det beste kjøttet.
Til forrett trenger du 1/2 kongekrabbebein per person, til hovedrett anbefaler jeg ett bein per person.


Det finnes ikke noe bedre 😋

Denne retten er etter tips fra Runar, som bor i Kirkenes og 'drukner' i kongekrabbe 🦀🦀
Kongekrabbe & Bremykt, der altså - med persille, sitron, hvitløk og havsalt.
Runar serverer kongekrabbe med hjemmelaget focaccia og salat.

Jeg serverer kongekrabben med hjemmelaget nystekt focaccia, alioli, oppskrift her, samt en frisk og god mangosalat 💚
Spis & Nyt ♫♪


Du trenger:
  • Kongekrabbe
  • Bremykt
  • Persille
  • Maldon salt
  • Kvernet sort pepper
  • Hvitløk
  • Sitron
  • Focaccia *
  • Blandet salat
  • Mango
  • Chili
  • Aioli
Sånn gjør du:
  1. Det første du må gjøre er og klargjøre brødet klar til steking.
  2. Lag hvitløksmør og aioli, hvis du lager den selv.
  3. Klipp eller knekk kongekrabbe mellom leddene. Hvis du klarer å knekke dem, istedet for å bruke saks følger ofte brusken, som sitter på hver side på hvert ledd, med.
  4. Pass på å rense ut kjøttet i 'skulderen' der er det masse godt krabbekjøtt.
  5. Klipp opp kongekrabbebein på langs på begge sider. Kjøttet fra skulderen kan du dele opp å legge i skallene du får til overs.
  6. Legg dem med skallet ned og legg på ett godt lag med hvitløkssmør. Dette kan gjøres i god tid før servering. Dekk kongekrabben med plastfolie eller aluminiumsfolie og legg dem i kjøleskapet. 
  7. Før servering tas den ut av kjøleskapet en halvtime før de skal stekes.
  8. Stek focaccia -og la den avkjøles litt før servering.
  9. Tilbered mangosalaten. 
  10. Gratiner kongekrabben i  forvarmet stekeovn på 225 grader i 5-10 minutter. Jeg steker dem i 7 minutter. Bruker du rå kongekrabbe må du legge til noen minutter.
Hvitløkssmør:
  • 150 g bremykt
  • 2 fedd presset/revet hvitløk
  • 4 ss persille
  • ca. 2 ss sitronsaft
  • 1 ts havsalt
  • 1/2 ts sort pepper
Sånn gjør du:
  1. Bland sammen bremykt, hvitløk og persille.
  2. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Mangosalat
  • 1-2 stk mango
  • 1 stk chili, rød
  • 1 bunt koriander, frisk
Vinaigrette:
  • 2 ss sitron eller limesaft
  • 2 ss olivenolje, kaldpresset
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Visp sammen ingrediensene til vinaigretten.
  2. Skjær mango i små biter og hakk chili.
  3. Hakk koriander.
  4. Legg alt i en bolle, hell over viaigretten og bland forsiktig sammen.
  5. Server salaten på toppen av blandet grønn salat.
Husk og vaske hendene med sitronsaft etter du har hakket chili.
Da slipper du 'å grine' resten av kvelden hvis du klør deg i øynene 😢

Focaccia er et forholdsvis flatt brød, fra Italia. 
Opprinnelig kommer det fra Toscana.

Brødet er ofte pyntet og smaksatt med krydder og grønnsaker, som assosieres med pizza. Grunnoppskriften er antatt å ha utviklet seg hos etruskerne eller grekerne, men er i dag mest kjent som en delikatesse i det nord-italienske kjøkkenet. 

Du trenger:
  • 5 dl vann, lunkent
  • 2 ss olivenolje
  • 11 dl hvetemel
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 4 ss olivenolje, til å helle over
  • Flaksalt til dryss
  • Rosmarin
Sånn gjør du:
  1. Bland gjæren sammen med melet. Tilsett lunkent vann, olje og salt og elt deigen godt sammen.
  2. Dekk bakebollen med plastfilm eller ett rent kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving i 45 minutter. Kan fint stå ett par timer.
  3. Legg deigen over i en liten langpanne kledd med bakepapir.
  4. Dekk til og etterhev deigen i 30 minutter eller lenger.
  5. Stikk hull i brødet med fingrene og dryss over flaksalt og god olivenolje.
  6. Strø over litt rosmarin.
  7. Stek i stekeovn på 200ºC i 20-30 minutter.
Focaccia 
Klar til steking
Ferdig stekt 


Hvitløkssmør 

Kongekrabbe


Klar til steking 

Mangosalat

Mangosalat & Alioli

Prosecco passer godt til kongekrabbe 🍸

2 kommentarer:

  1. Jeg er interesseret i at bestille frosne bein med skulder. Bor i København og er vild med King Crab som jeg ofte fik under mine 4 år i Vancouver. Min interesse er både privat og kommerciel. Håber at modtage mere information.
    Venlig hilsen
    Hans Henning Jensen
    hhj@chat-board.dk

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kjøper kongekrabbe på fiskebutikken i Hamar, Knutstad & Holen A/S. Man kan også bestille på nett : https://bestillefisk.no/product/kongekrabbe/

      Slett

Print Friendly and PDF