MÄMMI/ MEMMA – A'la Edel !

Hver påske serverer min finske svigerinne, Libbe to desserter, som er veldig mye brukt i Finland; Memma og Pasha. 
Den jeg synes er best, Pasha finner du oppskrift på her 💛

Memma kom til Finland på 1700-tallet fra Russland, men er opprinnelig en persisk rett.
Den ble spist for å feire våren, på det Persiske nyttåret, som blir feiret 21 mars.
Persia var navnet på landet Iran fram til 1935.

Finlandssvensker, personer som tilhører den svenskspråklige minoriteten i Finland kaller desserten for Memma, på finsk heter den Mämmi.

Memma er hovedsakelig laget av rugmel, maltekstrakt og sirup.
Memma har en veldig karakteristisk klebrig tekstur, samme konsistens som grøt og mørk brun farge med en rik og søt lukt. 
Finsk rugmel har jeg faktisk, fått av bror Arild & Libbe. Men, norsk fungerer helt greit vil jeg tro.

Libbe sier at Memma, som du får kjøpt ferdig - er så god at du ikke trenger å lage den selv.
Denne påsken er Libbe -og 'Memma'n' i Finland, så jeg har fått bestilling fra Libbes svigerdatter, Anne-Malin på desserten. 


Sier, som Harald "Det er begrensa hvor dritt det kan gå" 😅
Ble litt for lys i forhold til den man kjøper i Finland. Kanskje blitt bedre med mørk sirup -og en annen type malt, for den gjorde ikke grøten så veldig mørk. Men, jeg tror ikke den smaker så veldig langt unna originalen.

Du må beregne 6,5 time på å lage denne desserten, så her trengs det tålmodighet.
Den er holdbar lenge i kjøleskapet -og kan fint fryses.

Desserten blir servert med sukker, kremfløte eller vispet krem og appelsinbåter 💛



Du trenger:
  • 2 liter vann
  • 8 dl fullkorns rugmel
  • 3 dl / 450g maltekstrakt
  • 1 ts salt
  • 1 dl lys sirup
  • 1 sitron
Sånn gjør du:
  1. Varm opp vannet, i en tykkbunnet kjele til 60°C. Bruk termometer. 
  2. Visp godt inn rugmel og malt.
  3. Sett hele kjelen inn i stekeovnen, forvarmet til 60°C -og la den stå der i 3 timer.
  4. Etter de tre timene har gått, tar du kjelen ut av stekeovnen.
  5. Tilsett salt, sirup, finhakket revet sitronskall og saften av en sitron.
  6. Kok opp og la det småkoke under omrøring i 5-10 minutter.
  7. Hell grøten i en ildfast form og stek den i ca, 3 timer, midt i stekeovnen på 175°C. 
  8. I løpet av de 2 første timene skal du røre i massen hvert 15'ende minutt. Memma skal være ganske fast og mørk brun når den er ferdig.
  9. Avkjøles før den oppbevares kaldt, gjerne tre, fire dager før servering.
Varm opp vannet til 60°C

Rør inn rugmel og malt

Stekes i 3 timer på 60°C


Tilsett sitron, sirup og salt...


Kok opp og småkok under omrøring til det blir en tykk grøt..


Klar til steking..

Etter 3 timer... 


Ingredienser 🍋

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF