BACALAO - Tomatbasert uten potet / Lavkarbo Bacalao !


Bacalao er en av mine favorittretter !
Den har en spesiell smak. Vil faktisk kalle det for umami-smak.
Umami er den femte smaken ved siden av surt, søtt, salt og bittert.

Bacalao betyr torsk og i Portugal finnes det 1000-vis av forskjellige oppskrifter på Bacalao.
Bacalao blir laget med klippfisk.

Klippfisk er saltet og tørket fisk av torske-familien.
Frem til 1960-tallet foregikk tørkingen av klippfisk på klippene, derav navnet klippfisk, men siden 60'tallet har klippfisk blitt tørket innendørs.


Dette er en lavkarbo utgave.
Poteter er byttet ut med sellerirot og persillerot 🌿 Smaken er like god.

🍅 Server bacalao med godt brød.
Lavkarbo porsjonsbrød med cottage cheese - Oppskrift → her
Himmelske brød smaker godt til hvis du ønsker ett finere brød, og færre kalorier 🍀 Oppskrift ⇾ her


Land of Saints Pinot Noir 2022
🍷 Det blir anbefalt en frisk og fruktig rødvin uten for mye tanniner, som ikke en bra match for tomater og chili. Det bedre å ha fokus på fruktigheten i vinen. Jeg velger ofte vin fra Portugal og Spania til Bacalao, men når sant skal sies hadde jeg helt glemt å kjøpe vin til kveldens Bacalao. 

Pinot Noir skal også passe bra til denne retten -og denne flasken vi fikk til jul faktisk passer godt til retten. Den inneholder masse friskhet og den er lavkarbo vennlig da den inneholder under 3 g sukker per liter.

🌱 Oliven - Grønne er umodne og svarte er modne 
Oliven er fruktene av oliventre eller oljetre, som er et opptil ti meter høyt tre i oljetrefamilien. Det minner om epletre, men bladene er smalere og sitter på om vinteren. Treet blomstrer i mai–juni med hvite, duftende blomster i store samlinger i bladhjørnene. Både grønne og svarte oliven benyttes i matlaging. Fruktene gjennomgår en gjæringsprosess og legges i lake eller olje en periode for å bli spiselige. De tar smak etter hva laken eller oljen er krydret med. Oliven brukes først og fremst som garnityr og tilbehør, men i middelhavsområdet brukes også fruktene som smakstilsetning i varme retter, for eksempel i bacalao !
 
Smaker helt himmelsk ♫♪
Festmaten tilberedes i slowcooker, trykkoker eller vanlig kjele ♫


Du trenger til 6 porsjoner:
Inneholder per porsjon : 448 kcal, 16,5 gram karbo
  • 800 g tørket klippfisk
  • 300 g sellerirot
  • 300 g persillerot
  • 1 stk gul løk
  • 3 fedd hvitløk eller tilsvarende uten fedd
  • 800 g hermetiske tomater
  • 140 g tomatpure 
  • 1 stk rød paprika
  • 1 dl olje
  • 1-2 stk rød chili
  • 2 stk laurbærblad
  • Grovmalt pepper
  • (Oliven)
Sånn gjør du:
  1. Vann ut fisken iflg. anvisningen på pakken, vanligvis 18-24 timer.
  2. Del klippfisken i biter.
  3. Finhakk hvitløk og chili, del løk i skiver og paprika i terninger. Persillerot og sellerirot skrelles og deles i ganske tynne skiver.  
  4. Varm opp olivenolje, chili og hvitløk i en liten kasserolle, og hell halvparten av oljen, chili og hvitløk i bunnen på kjelen, som du skal koke bacalaoen i. 
  5. Rør sammen tomater og tomatpuré.
  6. Legg klippfisk, persillerot, sellerirot, løk, paprika og tomatsausen lagvis i formen.
  7. Kvern litt pepper mellom hvert lag og legg i laurbærbladene midt i kjelen.
  8. Hell over resten av oljen og kok på low i en slowcooker i 5-6 timer, i vanlig kjele ca. 2 timer eller i trykkoker på HIGH PRESSURE i 25 minutter.
Tips for trykkoking i Crock-Pot Express 👉 her.
Bacalao til 10 personer, kokt i vanlig kjele, finner du 👉 her


Steg for steg 👇



 BACALAO -  Tomatbasert uten potet !


 BACALAO -  Tomatbasert uten potet !

 BACALAO -  Tomatbasert uten potet !

 BACALAO -  Tomatbasert uten potet !

 BACALAO -  Tomatbasert uten potet !





Produsent
Land of Saints Wine Company
Importør
Tramontane AS
Land
USAUSA flag
Område
California
Underområde
Central Coast
Årgang
2022
Produktklasse
Rødvin
Råstoffer
Pinot Noir 100%
Alkoholprosent
13.1 % vol.
Sukker
< 3 gram per liter
Syre
5.6 gram per liter
Farge / lukt
Klar rød. God intens duft med fint mokkapreg, god lys frukt, pen eik
Smak
Fyldig og fruktig med fin syre, god ruktighet utover, lang og leskende, tørr


Lavkarbo Bacalao og brød !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF