04 februar 2024

Ukemeny - Februar ' -og det lysner !


Ny uke, nye muligheter - nå er det faktisk lyst ute helt til fem'tiden på ettermiddagen  💛 Det er så herlig !

Går ikke dagen helt, som forventet så får vi huske på ordene til Alf Prøysen 🎶 
Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt stårMed blanke ark og farjestifter tel ....


What's for dinner, hva skal vi ha til middag, samma det, å ja... er det det' vi skal ha 😊
Noen, som kjenner seg igjen ?

Lag en ukeplan da vel, eller bruk denne 👇 problem løst.... i hvert fall for en uke !

Link til oppskriftene finner du i navnet på retten.


Mandag

God og mettende kyllingsalat med smakfull dressing ♫♪
Lag dressingen først, så den kan godgjøre seg i kjøleskapet.

Denne salaten er holdbar i tre dager da den ikke inneholder bløte ingredienser, som tomat og agurk, så lag gjerne en stor porsjon. Knallgod til lunch dagen etter ! 

Kinakål er ikke akkurat spennende, men den er mer holdbar enn isberg -og crispisalat. Dressingen serveres ved siden av.


Tirsdag

Airfryer er en luftfrityrer, som friterer maten med varmt, raskt sirkulerende luft !
Den er perfekt for 'steking' av laks.

Fisken blir nesten litt sprø utenpå og skikkelig saftig inni.

Laksen kan selvfølgelig bakes i stekeovn, hvis du ikke har AirFryer.

Det er ikke noe problem å spise en porsjon pasta om dagen, så lenge du velger fullkornsvariant, og ikke overspiser. Fullkornspasta kan sammenliknes litt med grovt brød i næringsinnhold, og det er jo noe som er bra å spise. Men man spiser ikke grovt brød alene, man har på noe proteinholdig pålegg. Det samme gjelder når du spiser pasta til lunsj. Du må ha en sunn proteinkilde. I tillegg er det lurt å spise litt grønnsaker sammen med det, vi trenger 300 g grønnsaker hver dag, så man må spre det utover dagen.
(Ref. klinisk ernæringsfysiolog for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet)
Takk, det var hyggelig lesning 💚

Når vi serverer pastaen med laks og masse grønnsaker blir det både sunt og godt.
Knallgod og lettlaget med masse smak🌿


Onsdag

Hachis Parmentier er en gammel fransk ovnsrett fra 1800 tallet.
Høres fint ut, men den inneholder rett og slett kjøttsaus og potetmos.

Retten er oppkalt etter Antoine-Augustin Parmentier, en fransk apotekniker, ernæringsfysiolog og oppfinner som i slutten av det 18. århundre var medvirkende til å fremme bruk og avling av poteter. Ordet 'hachis' betyr en tallerken hvor ingrediensene er hakket.

Mange har sikkert laget denne retten før uten og vite bakgrunnen til retten, for den er kjent i Norge. 
Det tar litt tid å koke potetmosen, men det er lett og enkelt å få til en god utgave av denne retten 🌿


Torsdag

Fordelen med kyllingfilet med skinn er at et sprøstekt skinn tilfører mye god smak, og man kan også legge smør, urter eller annet som gir god smak under skinnet hvis man ønsker det.
 
Her får du oppskriften på :
Knallgod, sprø og saftig kylling servert med ovnsbakte mandelpoteter og kremet druesalat 🍇

Bruk de urtene du liker best.
Timian, oregano, basilikum eller min ynglingsurt koriander 🌿


Fredag

Smaksrik, mør og saftig indrefilet av svin med nydelig, søt, syrlig og velsmakende hvitløkssaus.

Denne enkle middagen tar det bare 30 minutter å lage !
Jeg serverer retten med ris, brokkolini & gulrøtter 🌿

Brokkolini 🌿 Min favoritt grønnsak 💚
Brokkolini er en krysning mellom brokkoli og den asiatisk grønnsaken gai lan.
Den ligner på brokkoli, men er mindre, har lengre stilker og smaker litt søtere.
Grønnsaken kalles også aspargesbrokkoli fordi smaken på stilken minner om asparges.


Lørdag

Nyretapp / Slakterbiff, som den også kalles har lenge vært slakterens hemmelighet ♫♪ Kjøttstykket ligger på innsiden av ryggen som et beskyttende muskellag mot nyrene.
Indrefilet, ytrefilet og entrecôte passer også godt til oppskriften.

Marinert nyretapp, sukkererter, bakt potet med hjemmelaget hvitløksdressing og hvitløkssmør 🌿

Knallgod, spicy marinering, som passer perfekt til storfekjøtt
I tillegg til fantastisk smak blir kjøttet utrolig mørt !
Appelsin & limesaft, soyasaus, hvitløk, jalapeno, spisskummen, koriander og olje er typiske meksikanske smaker og en perfekt kombo for marinering av biff !


Søndag

Torsk er en super matfisk, hvitt deilig kjøtt med en mild, god smak.
Torsken kan stekes, kokes, grilles og kan kombineres med mye forskjellig garnityr.
I denne retten har jeg brukt skrei.


Skrei er torsk, som vokser opp i Barentshavet.
Når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte.
Kjøttet er hvitt og delikat, har en fin fasthet, og ikke minst – en fantastisk smak!


Loins er ryggstykkene på fisken. Selve indrefileten 💚
Denne delen har det beste 'kjøtt-stykket' på fisken, fast, kraftig og saftig 💛

Nydelig ovnsbakt skrei, ovnsbakte mandelpoteter, kremet rotmos og soyasmør med granateple, som eksploderer i munnen 🍎


Ukens forrett / lunch

Kamskjell er knallgodt og en av de flotteste råvarene vi har i Norge 💛ஜ
Det viktigste er og ikke steke dem for lenge, da blir dem som viskelær, i verste fall sprettballer !

Ferske kamskjell er helt klart best, men når man skal gratinere kamskjell går det helt greit, og bruke fryste kamskjell. Lommeboka setter også stor pris på det !!
La dem tine i kjøleskapet i 8 timer eller natten over og tørk godt av dem på tørkepapir.

Takk for sist ! Trivelig lag.
Her er oppskrift på gratinerte kamskjell, som jeg sa jeg skulle sende deg.... 💛

Gratinerte kamskjell etter tips fra Hilde Solrun !
Hilde Solrun er født og oppvokst på Smøla, så hun har nok fått kamskjell inn med morsmelken.
Store ildfaste former med kamskjell-grateng 💛

Jeg har endret litt på oppskriften -og serverer herligheten i kamskjell-skall.


Ukens søte

Aprikos er en av de eldste fruktene vi kjenner til.
Aprikos kommer fra Kina, men dyrkes også sør i Europa ved Middelhavet. Det pågår visstnok forsøksproduksjon av aprikoser på Vestlandet. Aprikosene jeg bruker i dag kommer fra Spania.

Det er faktisk første gang jeg lager en rett med fersk aprikos.
Jeg serverer desserten med mager vanilje kesam 💛

Velg det tilbehøret du synes er best - eller sunnest, som is, vaniljesaus, tyrkisk yoghurt eller creme fraiche.
Desserten er best når den serveres varm eller lunken 🌿

Domkirkeruinene, Hamar 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF