Fransk potet & kjøttboller' grateng - med béchamelsaus !


Her får du oppskriften på en knallgod grateng 🌿

Grateng er en fransk matrett tilberedt i et ildfast form eller ovnspanne. Ordet er fra fransk gratin, avledet av gratter, som betyr skrape eller rive og henviser til at retten tradisjonelt består av rester fra de forutgående dagers måltider.
Du kan gjerne bruke rester av kokte poteter i denne potetgratengen.

Béchamelsaus er en vanlig hvit saus, som blir tilsatt ost. 
Sunn er den ikke da den inneholder masse ost i tillegg til kjøttdeig -og stivelse fra potet, som visstnok heller ikke er bra ! 
Litt av alt, men med måte -og i dag er det tross alt fredag !

Skikkelig 'Comfort food' / 'Trøstemat' 🎶



🍸 ALKOHOLFRI MOST
Askim Årgang Eple & Aronia
Årgang Askim Eple & Aronia er en av våre premium eplemoster. Askim sin Årgangsserie er utviklet med tanke på å bli det beste alkoholfrie alternativ til god mat. Denne eplemosten er tildelt Spesialitets-merket. Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke.

Vi har presset og filtrert de beste norske eplene og tilsatt råsaft av aroniabær. Det gir en klar rødfarge, kraftig smak og en god balanse mellom bittert og fruktsødme. En eplemost i særklasse.

Askim Aronia passer spesielt godt til rødt kjøtt, grillmat, spekemat, grillet fisk og til ostefatet.
Se hjemmesiden til Askim Frukt- og Bærpresseri 👉 her 


Du trenger til 4 porsjoner: 
  • 4 stk potet
  • 1/2-1 gul løk
  • 600 g kjøttdeig av god kvalitet
  • En neve hakket persille
  • 1 ts paprika
  • 100 g revet mozzarella & cheddar
  • Salt
  • Pepper
  • Béchamelsaus *
Béchamelsaus
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 ts malt muskatnøtt
  • 100 g revet mozzarella & cheddar
Sånn gjør du:
  1. Skrell og kok poteter i 10-15 minutter.  Avkjøles og deles i skiver. 
  2. Béchamelsaus :  Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Tilsett revet ost og krydder, bland alt godt sammen. Sett den til side.
  3. Bland godt sammen kjøttdeig, hakket løk, hakket persille, paprika krydder og litt salt og pepper i en bolle. 
  4. Forvarm stekeovnen til 200 grader eller 190 grader på kombidamp funksjon *
  5. Pensle eller spray en høy rund springform eller en passende ildfast form med olje. Legg ett lag poteter i skiver i bunnen.
  6. Lag 20 stk a 30 g kjøttboller av kjøttdeigen og legg dem over i formen.
  7. Legg potetskiver mellom kjøttbollene og på sidene.
  8. Hell sausen over kjøttbollene og dryss over resten av osten. 
  9. Stekes i ca. 20 minutter.
Jeg steker ovnsretten med funksjonen kombidamp.
En kombinasjon av varmluft og damp, den bruker 25% damp og 75% varmluft, noe som gir ett saftig og godt resultat. Denne kombinasjonen er spesielt godt egnet til gratinerte retter. Varmluften fordeles jevnt i hele ovnen og sørger for at teksturen blir riktig, osten smelter, blir lett brunet og boblete.















🍸 ALKOHOLFRI MOST
Askim Årgang Eple & Aronia
Saftig, fast og frisk med litt bitterhet, ferskt eple- og aroniapreg, hint av urt og krydder.

Aronia eller Svartsurbær, som den også heter er mest kjent som en hardfør prydbusk her i Norge. Den får vakre farger på høsten og bærer bærne sine i store klaser.
Arioniabær er ekte superfood og inneholder dobbelt så mye antioksidanter som blåbær. I tillegg er de rik på vitaminene A, C, E og K, mineralene kalsium, jern, magnesium, mangan og sink.


Stil, lagring og råstoff

  • Råstof


  • VaretypeAlkoholfritt - Alkoholfri most
  • Varenummer15885001
  • LuktFruktig aroma med tydelig og litt balsamisk preg av eple og aronia, hint av blomst og urt.
  • SmakSaftig, fast og frisk med litt bitterhet, ferskt eple- og aroniapreg, hint av urt og krydder.
  • FargeDyp rød med blåskjær.
  • Land, distriktNorge, Viken
  • ProdusentAskim Frukt- og Bærpresseri AS
  • MetodeTradisjonell produksjonsmetode. Eplemost laget av epler tilsatt aronia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF