10 oktober 2020

Appelsinmarmelade uten sukker !


Min far har spist appelsinmarmelade til frokost hver dag, så lenge jeg kan huske.
Nå har han fått diabetes type 2 og har begynt med tabletter, som øker blodsukkeret ytterligere.

Det han savner mest - er appelsinmarmeladen på brødskiva, til frokost 🍞

Appelsiner inneholder naturlig en del sukker, så den skal ikke spises i store mengder da den øker blodsukkeret. Diabetikere bør teste blodsukkernivået etter inntak av appelsinmarmeladen.

Alle kunstige søtningsmidler har en kald metallisk smak, bortsett fra tagatesse bakesukker. 
Problemet er at tagatesse ikke tåler høy varme, da blir den karamellisert og brun.
Jeg rører derfor inn søtningsmiddelet etter syltetøyet er ferdig kokt.

Appelsinmarmeladen er ikke helt lavkarbo, men det er dagsinntaket som teller. 
En spiseskje med 20g marmelade inneholder 4,2 gram karbohydrater.

Tagatesse bakesukker er et søtningsmiddel, som er laget av tagatose.
Tagatose er helt naturlig og finnes i blant annet epler, appelsiner og ananas 🍎🍍


Den ble skikkelig god 🍊🍋
I hvert fall -så god, som den kan bli - uten vanlig sukker.....  😀


Du trenger til 1,8 kg marmelade:
Inneholder per 100 g : 91 kcal, 21 g karbo / 1 ss a 20 g : 18 kcal, 4,2 g karbo
  • 2 kg appelsiner
  • 2 stk sitron
  • 10 dl vann
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 stk kanelstang
  • 250 g tagatesse bakesukker
  • 45 g jam syltepulver
  • (1 plate gelatin)
Sånn gjør du:
  1. Vask appelsiner og sitron godt.
  2. Skrell halvparten av appelsinene, jeg skrelte 3 stk og den ene sitronen og del fruktkjøttet i mindre biter.
  3. Resten av appelsinene og den andre sitronen skjærer du i tynne skiver. Kan gjerne dele skivene i to, så du ikke får så lange appelsin -og sitronskall. Jeg brukte en saks og delte dem under koketiden... sånn går det når man lager oppskriften underveis i kokkeleringen.
  4. Ha frukten i en kjele og hell på vann.
  5. Snitt vaniljestangen på midten, skrap ut vaniljefrøene. Legg frø og vaniljestangen i kjelen, sammen med to kanelstenger.
  6. Kok opp og fjern skummet, som legger seg på toppen. Det er fordi skummet kan inneholde bakterier, som gjør at syltetøyet får kortere holdbarhetstid.
  7. Kokes i to timer, først en time under lokk og en time uten lokk eller til den begynner å tykne og appelsin/sitron har riktig konsistens.
  8. Ta ut vaniljestangen og kanelstengene.
  9. Rør inn syltepulver og tagatesse bakesukker, smak til marmeladen med søtning, da sødmen på appelsiner varierer. La marmeladen koke i ett par minutter. Jeg brukte 250g, men mange vil nok ha den litt søtere. Hvis marmeladen virker litt for flytende kan du tilsette en plate gelatin, myknet i vann i 5 minutter. Du kan selvsagt tilsette mer syltepulver, men jeg hadde bare en pose.
  10. Hell marmeladen over på rene glass. Holder seg ett par uker i kjøleskap, hvis du bruker ren skje hver gang -og kan fint fryses.

Ingredienser 

Skrell appelsiner og sitron

Del resten i skiver og del dem i 2, hvis de ikke er supertynne !


Kokes i 2 timer !

Fjern skummet på toppen 

Tilsett tagatesse og syltepulver 


Jukset litt, med en plate gelatine !


Klar til servering !

1800 gram, ref. Lifesum


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF