'Svensk' ERTESUPPE med svineknoke og grønnsaker !


Erter ble dyrket allerede 6000 år f.Kr. Senere, rundt 500 år f.Kr. i antikkens Hellas, ble ertesuppe solgt på gata. Tørkede erter var også perfekt skipsmat som tålte å bli oppbevart i måneder til sjøs uten å bli ødelagt. Tykk ertegrøt, nesten som hummus, ble servert med salt flesk til sjøs. 
Dette er muligens opprinnelsen til ertesuppa med svineknoke som vi spiser i dag.

I England kalles sjøvarianten pease pudding
I Norge kalles den skipskost eller sjømannskost, og jeg husker at min far, som også var sjømann, spiste dette som festmat på båten. Jeg husker vagt at retten var salt som havet. I dag har skips- eller sjømannskosten nesten gått i glemmeboka, mens ertesuppa forsatt holder koken. Pease pudding er fremdeles populært i England, særlig i Nord-England, hvor den blant annet smøres på brød.


Ertesuppe er en klassisk rett i Norden og i land som Canada, Tyskland og England. Suppa kalles ärtsoppa i Sverige, erbsensuppe i Tyskland, soupe aux pois i Canada og London particular i England. Fellesnevneren er bruk av tørkede erter og svinekjøtt, gjerne en svineknoke. Men det er en ting som gjør at den nordiske varianten skiller seg ut, og det er at suppa spises sammen med pannekaker. I Sverige spiser man pannekakene etter suppa, mens vi her i landet spiser pannekakene til suppa.

Den engelske ertesuppa er oppkalt etter den beryktede tåka, London particular, tjukk som ei ertesuppe, som lenge herjet i London og som er omtalt i Charles Dickens’ roman Bleak house. Tåka, som blant annet skyldtes utstrakt kullbrenning, hang over London til langt utpå 1950-tallet. På sitt verste døde tusener i løpet av fire kalde desemberdager i 1952, og all offentlig transport, unntatt T-banen, stoppet opp. 
(Ref, Nordic Diner)


Her får du oppskriften på en 'Nordisk ertesuppe'
I Danmark, Finland og Sverige er ertesuppen mye tykkere/fyldigere enn det nordmenn ofte er vant med. Suppen inneholder en større mengde erter og ertene blir kokt lenge og vel, så de blir knust. Noen tilsetter grønnsaker i ertesuppen mot slutten av koketiden, som jeg gjør i denne oppskriften.

Jeg har tidligere laget en Norske ertesuppe, men da kokte jeg kun svineknoken i trykkoker, oppskrift ⇾ her.
'Kan man ikke koke ertene sammen med svineknoken ? 'Klart du kan !

I denne utgaven koker jeg både svineknoke og ertene i trykkoker, samt tilbereder resten av suppen i trykkokeren. Jeg bruker Crock-Pot Express, hvis du bruker ett annet merke må du tilpasse oppskriften til din utgave.
 
I vanlig kjele koker du kjøtt og erter i 2-3 timer, se oppskrift under.


Server ertesuppen med ⇾ pannekaker 🍴🍃

Du trenger til 6 porsjoner
  • 1 stk lettsaltet svineknoke
  • Ca. 2 liter vann
  • 2 stk laurbærblad
  • 500 g tørkede gule erter
  • 2 ts pepper
  • 2 ts tørket timian
  • 1 stk løk
  • En bit sellerirot
  • 2-3 stk gulrot
  • 1 stk purre
  • Salt og pepper
  • (Frisk timian)
Sånn gjør du i Crock-Pot Express 
  1. Legg tørre erter i vann natten over, sil av vannet og skyll ertene.
  2. Legg svineknoken i innerkjelen.
  3. Hakk løen og tilsett erter, løk, pepper, laurbærblad og timian i kjelen.
  4. Hell over vann, men pass på at vannet ikke står høyere enn max merket i kjelen.
  5. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 60 minutter. Først varmes den opp, det tar 20-30 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
    Når tiden er ute, går trykkokeren automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. 
    Når tiden er ute, går trykkokeren automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10 minutter. Trykk STOPP -etter 10 minutter. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
  6. Vask, skrell og kutt gulrøtter, purre og sellerirot i biter.
  7. Ta ut svineknoken og legg den til side.
  8. Tilsett grønnsakene i suppen og la det koke på BROWN i ca. 20 minutter eller til grønnsakene er møre.
  9. Del kjøttet på svinekoken i små biter og legg det over i suppen. 
  10. Smak til med salt og pepper.
Sånn gjør du i vanlig kjele: 
  1. Vann ut erter i vann, over natten. Sil av vannet og skyll dem.
  2. Kok opp og svinekeknoke i en stor kjele og skum av på toppen for å få en så klar suppe, som mulig. Når du har skummet av, skru ned varmen og tilsett erter. løk og laurbærblad. La dette koke på svak varme, det skal bare såvidt boble i vannet, til kjøttet er kokt, det tar 2-3 timer.
  3. Ta kjøttet opp av gryten og legg det til side.
  4. Skrell og del opp gulrøtter, purre og sellerirot og legg det over i suppen.
  5. Del kjøttet på svinekoken i små biter og legg det over i suppen.
  6. Kok suppen videre i ca. 20 minutter, til grønnsakene er møre.
  7. Smak til med salt og pepper.
Alternativ er TORO GUL ERTESUPPE anno 1968🌿


Steg for steg ⬇












2 kommentarer:

  1. Skal lokket tilbake på kjelen mens grønnsakene kokes?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det trenger du ikke. Kan koke uten lokk.

      Slett

Print Friendly and PDF