Asiatisk biff med masse grønnsaker & spaghetti av svarte soyabønner


Proteiner er i skuddet om dagen -og her får du en smaksrik, knallgod biffmiddag med masse proteiner og lite karbo !
Diabetikervennlig 💦

Jeg steker biffen i en AirFryer. Biff stekt i AirFryer, blir perfekt stekt og skikkelig god !
Airfryer er en luftfrityrkoker. Airfryer fungerer, som en frityrkoker, men den 'friteter' med varmluft i stedet for olje. 

High Protein Black Bean Spaghetti 
Laget av økologiske svarte soyabønner og vann !
Denne svarte bønne-spaghettien inneholder ikke så mye karbohydrater, som pasta av hvetemel, og gir i tillegg kroppen enorme mengder protein og fiber.
Takket være dette bidrar det til å støtte hele kroppens funksjon - det bygger og støtter muskler, øker stoffskiftet og regulerer også arbeidet til fordøyelsessystemet.
Næringsinnhold per 100g: 330kcal, 41g protein, 5g fett, 18g karbo (herav 9g sukkerarter)
Beregn ca. 50 g per porsjon.

Retten inneholder også PakChoy 🌿

Kamskjell med hvitløkssmør & parmesan / Edel Sider ஜ


Kamskjell er en av de flotteste råvarene vi har i Norge
Langs hele kysten fra Spania til Nord-Norge er det forekomster av kamskjell.
I Norge er de største forekomstene i Trøndelag og Nordland.

Kamskjell finnes ofte delvis nedgravd i grov sandbunn, gjerne i områder med en del strøm.
Kamskjell lever fra fjæresonen og ned til 150 meter, og er vanligst å finne på 15 til 35 meters dyp.

Ferske kamskjell er helt klart best, men frosne kamskjell er mye billigere og lettere å få tak i, hvis du ikke har en fiskehandler i nærheten. Tin kamskjell natten over i kjøleskapet eller ca. 2 timer i romtemperatur. Tin dem ikke i vann ! La dem renne av og tørk godt av dem med tørkepapir etter tining. Smaken er stort sett den samme på frosne og ferske kamskjell, men frosne inneholder mye væske og derfor er det viktig av de får 'tørket godt opp' før de stekes.

Kylling Piccata med fullkorn spaghetti & spinat !



Ordet piccata refererer til kjøtt vendt i mel, sautert og deretter tilberedt i en smakfull piccata-saus, laget av ferskpresset sitronsaft, kapers og smør 🌿

Kylling Piccata er en italiensk klassiker med herlig smak av syrlig sitron, god smørsmak og salte toner fra kapers 🍋 Retten serveres vanligvis med kokt ris eller pasta.

Det er ikke noe problem å spise en porsjon pasta om dagen, så lenge du velger fullkornsvariant, og ikke overspiser. Fullkornspasta kan sammenliknes litt med grovt brød i næringsinnhold, og det er jo noe som er bra å spise. Men man spiser ikke grovt brød alene, man har på noe proteinholdig pålegg. Det samme gjelder når du spiser pasta til lunsj. Du må ha en sunn proteinkilde. I tillegg er det lurt å spise litt grønnsaker sammen med det, vi trenger 300 g grønnsaker hver dag, så man må spre det utover dagen.
(Ref. klinisk ernæringsfysiolog for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet)
Takk, det var hyggelig lesning 💚

Denne utgaven av Kylling Piccata er med fullkornpasta & spinat 💪

Hvalkjøtt med løk og gulrøtter i brun saus, servert med makaronistuing


God, tradisjonsrik husmannskost med godt hvalkjøtt og den eksotiske makaronien, som kom til Norge allerede i 1913 🍂

Hvalkjøtt har vært en del av det daglige kostholdet i Norge i over 1000 år. Det er slutt på den tiden da hvalkjøtt smakte tran, og måtte vannes ut i eddikvann for i det hele tatt å være spiselig. I moderne hvalfangst er båtene utstyrt med så gode kjøleanlegg og kjøttet blir fraktet så raskt til lands for vacumering og innfrysing, at det hvalkjøtt som fåes frosset i butikken må regnes som ypperste kvalitet.

Hvalkjøtt er lett å variere og kan kort sagt benyttes i alle retter hvor man ellers ville brukt storfekjøtt. Fordelen er at kjøttet er benfritt, magert og inneholder sunne fettstoffer.

Stekt hvalkjøtt i brun saus med løk og gulrøtter🌿
Jeg serverer retten med kokte poteter, makaronistuing, tyttebærsyltetøy og sylteagurk. 

Sjömansbiff av rundstek !



Klassisk sjömansbiff med potatis, lök och biff, som lagas i samma panna med öl och buljong. Servera med rödbetor och inlagd gurka 🌿

Sjømannsbiff har, som navnet tilsier, sitt opphav fra matlaging til sjøs. Matretten ble til om bord i små bysser, hvor man skulle lage god mat til mange på liten plass.

Sjømannsbiff er en rett som stammer fra Sverige, og som det finnes mange varianter av langs hele norskekysten. Men øl er en fellesnevner, som gir retten en karakteristisk smak.


I denne utgaven bruker jeg rundstek, som sitter på låret til storfe.
Rundstek ble tidligere kalt rundbiff. Navnet, rundbiff var noe misvisende fordi rundsteken har for mange bindevevshinner til å kunne brukes som biff. Bruker du rundstek trenger den lang steketid for å bli mør. Jeg tilbereder den i slowcooker, det er så praktisk, da den passer seg selv og du har hele dagen på å gjøre noe annet.
Den kan også stekes i stekeovn, hvis du ikke har slowcooker.

Hvis du vil ha en raskere utgave kan du bruke løvstek og koke retten i en kjele. 

Breiflabb & scampi curry servert med rød jasminris og brokkolini !



Breiflabb, ulke, havtaske, marulk, sjødjevel, storkjeftkonge og breikjeft 🐟
"Kjært barn har mange navn" - og den ser ikke særlig innbydende ut.

Tidligere var breiflabben sett på som en ufisk, og ble kastet til havs om den bet på kroken.
Nå, i 2025 er breiflabben blitt en populær råvare, havets indrefilet 💦
Den er hvit og fast i kjøttet så den egner seg også godt til steking og grilling.

Breiflabb, steinbit og kveite har en del likhetstrekk og kan tilberedes på samme måte.
Du kan også bruke torsk, som man alltid finner i fiskedisken.

Crème Caramel / Karamellpudding uten fløte og ekte sukker ༺♥༻



Crème Caramel er en fransk utgave av karamellpudding 

Crème caramel inneholder ikke fløte og mindre mengde sukker enn karamellpudding. 
Jeg bytter i tillegg ut vanlig sukker med Finesse bakesukker. Når du baker med finesse blir smak og konsistens tilsvarende lik det du lager med alminnelig sukker. Den tåler ikke høy varme, max 160°C og karamelliseres raskere enn vanlig sukker. Finesse har ikke den metalliske smaken, som man ofte opplever med bruk av sukkererstatninger. 

I denne utgaven bruker jeg vaniljepulver.  
Dyp og fyldig smak og er drøy i bruk. En halv teskje vaniljepulver erstatter en hel vaniljestang. Vaniljen kommer fra ekte vanilje fra vaniljeorkidéer som er hånd-pollinert, høstet, gjæret, forvellet og tørket i flere måneder for å oppnå den dype, fyldige og søte smaken.

Langtidsstekt ribbe - 20 timer - 70ºC ༺♥



Ribbe kommer fra siden av grisen, og er et stykke kjøtt med fett og ribbein. 
🐷  Derav navnet ribbe !
Det er fettet, som gjør at ribben oppleves saftig og med mye smak.

Tynnribbe: Tynnribbe er den tradisjonelle ribba. Ifølge kokkene bør minimum halvparten av stykket ha bein. Det skal være god fettmarmorering, og godt med fett under svoren.

Familieribbe: Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam. Kotelettkammen består av ytrefileten med bein, og er mye magrere enn resten av ribba som er mer marmorert.

Juleribbe: Juleribbe er en mellomting mellom familieribbe og tynnribbe. Her sitter ytrefileten på, men kotelettbeina er skåret av.

Edels vilt gode gryte med elg, bacon & kantareller / Elggryte !



Jeg kjøpte en kilo med årets grytekjøtt av elg på Annis Pølsemakeri i begynnelsen av november, som har hatt ett lite opphold i fryseren. Årets kantareller fra de dypeste bjørkeskoger i innlandet ble frosset ned i høst, nærmere bestemt september. 

I tillegg til elgkjøtt og kantareller tilsettes bacon, kraft, sjalottløk, gulrøtter, sellerirot, viltkrydder, rødvin og fløte. Ekte kremfløte gir helt klart best resultat.

Knallgod viltgryte med kantareller i en fyldig, smaksrik saus 🍷
Serveres med hva du måtte ønske av kokte poteter, potetstappe, kokt ris eller godt brød -og tyttebærsyltetøy eller gele av bær.

Jeg serverer elggryte med poteter, stekt rosenkål med honning og tyttebær 🍂

Dadler med bacon / Servert med gløgg !

 

Dadler er skikkelig snadder, jeg elsker de nye posene med dadler med smak. Lakris er favoritten, men naturelle dadler, som selges rundt juletider er også knallgodt ! 

🍂 Baconsurret dadler er ett naturlig innslag på tapasbordet.
Og en perfekt liten smaksbombe, når du har lyst på litt småsnacks.

Daddel er en gammel kulturplante og kommer opprinnelig fra India. Dadler er en frukt som ble dyrket for over 8000 år siden. I dag dyrkes det mest dadler i Nord-Afrika og i Midtøsten. Frukten vokser på palmer, der dadlene henger under palmebladene i store klaser. Hver klase kan inneholde mer enn 2000 dadler.
Print Friendly and PDF