I tillegg til elgkjøtt og kantareller tilsettes bacon, kraft, sjalottløk, gulrøtter, sellerirot, viltkrydder, rødvin og fløte. Ekte kremfløte gir helt klart best resultat.
Jeg serverer elggryte med poteter, stekt rosenkål med honning og tyttebær 🍂
Knallgod viltgryte med kantareller i en fyldig, smaksrik saus 🍷
Serveres med hva du måtte ønske av kokte poteter, potetstappe, kokt ris eller godt brød -og tyttebærsyltetøy eller gele av bær.
Du trenger til 4-6 porsjoner:
- 1 kg grytekjøtt av elg
- 250 g bacon i terninger
- 3 dl kjøttkraft
- 3 dl rødvin
- 300 g kantareller
- 150 g sellerirot
- 4 gulrøtter
- 4-6 stk sjalottløk
- 2 ts einebær, knuste
- 2 ts timian, tørket
- 2 ss hvetemel
- 3 dl kremfløte
- Salt
- Pepper
- 1 ss Mrs Chengs soppsoya, alternativt Cecap manis eller noen dråper sukkerkluør.
- Persille
Sånn gjør du:
- Del kjøttet i litt store biter og krydre med salt og pepper.
- Brun kjøttet godt i en stekepanne med smør i flere omganger og ha det over i en gryte etter hvert, som det er ferdig brunet.
- Stek baconet i samme panne og ha det over i gryten med kjøtt.
- Kok ut stekepannen, som du stekte kjøttet i med rødvin og la det koke i ca. 5 minutter. Hell rødvin og kjøttkraft, jeg brukte vann og ett beger kjøttfond, over i kjelen og la kjøttet småkoke til det blir mørt. Ca. 2 timer.
- Del kantarellen i mindre biter, hvis det er store, hakk sjalottløk og del sellerirot og gulrøtter i passende biter.
- Legg kantarell i en stekepanne uten smør eller olje og la den surre til kraften kommer ut og fordamper. Legg dem over i gryta med kjøttet.
- Stek sjalottløk, sellerirot og gulrøttene kjapt i stekepannene. Ha det over i gryten og tilsett knuste einebær og timian.
- Rør/rist ut hvetemelet i litt av fløten og hell hvetemel og resten av kremfløten over i gryta.
- La gryta småkoke i 30 minutter.
- Smak til med salt og pepper.
- Hvis du ønsker gryta litt brunere kan du tilsette Cecap manis eller Mrs Chengs soppsoya, som tilfører både smak og farge. Jeg gikk for favoritten Mrs Chengs.
Rosenkål med valnøtter & honning
- 400 g rosenkål
- 2 ss smør
- 1 ss flytende honning
- 1 neve hakkede valnøtter
- Salt
- Pepper
- Rens rosenkål og kok dem i 3 minutter, Sil av vannet.
- Varm opp en stekepanne, og tilsett smør og rosenkål.
- Hell over flytende honning og stek på svak varme under omrøring til de har blitt møre.
- Krydre med salt og pepper.
- Bland inn valnøtter rett før servering.
Steg for steg ↓
Skal det verkeleg være 1,5 kg sellerirot?
SvarSlettJa, er ikke det passe :) Neida, det skal være 150 gram. Takk for at du sa ifra, skal rette det opp.
Slett