17 desember 2013

Nyttårsmeny ~*♥*~


Årets nyttårsmeny er inspirert av god hjemmelaget
RETROMAT ~**~

70' tall's forrett
90' tall's hovedrett 
- og en dessert, som har fulgt oss siden tidenes morgen 


Jeg, som mange andre er glad i tradisjoner -og hvor mange ganger har
ikke rekecocktail stått på nyttårsmenyen rundt omkring i Norges land ??
På 80-tallet kom også den fantastiske avokadoen til Norge.
Blandingen av reker og avokado ble en "hit" i mange år.

The same procedure as last year:

Avokado med reker,
møter chili & hvitløk ♫♪
Til 4 personer: 
Du trenger:
  • 2 stk avokado
  • 400 g renset reker
  • 2 dl seterrømme
  • 1 hvitløksbåt
  • 0,5 rød chili
  • 2 ts sitronsaft
  • 2 ss frisk dill
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell reker. Det kan du gjøre dagen før servering.
  2. Bland sammen seterrømme, presset hvitløkbåt, chili, sitronsaft og dill.
  3. Smak til med salt og pepper.
  4. Bland inn rekene.
  5. Del avokadoen i to og ta ut steinen.
  6. Ta ut kjøttet av skallet med en skje, slik at du får fire skåler.
  7. Del avokadokjøttet i to, slik at du får 8 like store deler.
  8. Kutt 4 av dem opp i små biter og bland det inn sammen med rekene i dressingen.
  9. Kutt de fire som er igjen i tynne skiver nesten helt igjennom, brett de ut til vifter.
  10. Ha litt sitronsaft på avokadoen slik at den ikke mister fargen.
  11. Legg avokadoskålene på en tallerken og fyll fyllet opp i avokadoskålene.
  12. Pynt med avokadoviftene, salat, sitron og dill.
 ~**~

Helstekt kalkun står ofte på menyen hos oss på Nyttårsaften.
- Men noen ganger kan det være moro med noe annet.

Noe av det beste jeg kan få er perfekt stekt andebryst -og det er ikke noe problem å få til hvis man bare tar seg god tid og bruker steketermometer,  hvis du steker den til nøyaktig til den er 59 °C og lar den få hvile lenge nok blir resultatet helt sikkert bra !!

Honning marinert Andebryst med Rotmos
og Skogsopp i rødvinssaus ♫♪

Til 4 porsjoner
Andebryst
  • 4 stk Andebryst
  • Honning
Sånn gjør du:
  1. Rut svoren på andebrystene.
  2. Mariner andebryst i honning i ca. 30 minutter, gjerne lenger.
  3. Stek andebrystet med skinnsiden ned i varm panne i ca. 7 minutter.
  4. Snu brystet og stek i 4 minutter. Dette kan du gjøre i god til før gjestene kommer.
  5. Etterstek andebrystene i stekeovn. 
  6. Stek i ovnen på 80 °C til fileten har en kjernetemperatur på 59 °C i ca. 20-30 minutter.
  7. La brystet hvile 15 minutter før det skjæres i skiver.
Rotmospure
Denne kan lages på forhånd og varmes opp før servering.
  • 150 g sellerirot
  • 175 g pastinakk
  • 300 g kålrot
  • 2 dl matfløte
  • 2 ss limesaft
  • 50 g smør
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell og skjær kålrot, sellerirot og pastinakk i små biter og kok i usaltet vann til det er mørt. 
  2. Hell av vannet og mos i en mikser sammen med fløte og smør. 
  3. Smak til med limesaft, salt og pepper. 
Skogsopp
Jeg brukte østerssopp og aromasopp.

  1. Skjær soppen i skiver. Det kan du gjøre i god tid.
  2. Varm smør i en panne og tilsett sopp. 
  3. Legg på lokk og smørdamp soppen i 5-6 minutter.
  4. Smak til med salt og pepper.
Rødvinsaus
  • 3 ss smør
  • 1 sjalottløk
  • 1 båt hvitløk
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl kjøttkraft/fond
  • 3 dl rødvin
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts timinankrydder
  • 0,5 ts pepper
  • 3 ss smør
Sånn gjør du:
  1. Finhakk løk og hvitløk, fres det i 1 ss smør til det blir blankt og mykt, uten at det tar farge.
  2. Dryss på mel og spe med kraften.
  3. Tilsett rødvin, timian og pepper.
  4. Kok sausen i 20 minutter.
  5. Sil sausen. Nå kan du sette den til side, før du koker den opp igjen før servering.
  6. Smak til med salt og rør til slutt inn 2 ss smør.
 ~**~
En klassiker av en jule -og nyttårsdessert, som du lager dagen i forveien.

KARAMELLPUDDING ♫♪

Oppskrift til 6 porsjoner:
Du trenger en brødform à 1 1/2 liter og en langpanne.
Sett stekeovnen på 200 °C.

Glassering av formen:
  • Bruk 75 g sukker, hvis du smelter det direkte i formen. 
Ha sukker i brødformen og brun det direkte på middels varm plate til sukkeret er smeltet. Bruk grytekluter og drei formen slik at smeltet karamell også kommer opp langs kanten.
  • Bruk 100 g sukker, hvis du smelter det i en kjele 
Hvis brødformen ikke kan brukes på platene så smelter du sukkeret i en tykkbunnet kjele, forsiktig på svak varme. Ikke rør i kjelen men rist litt på den underveis. Hell det flytende, lysebrune sukkeret i formen og drei formen slik at smeltet karamell også kommer opp langs kanten.

Karamellpudding
  • 50 g sukker
  • 2 dl kremfløte
  • 4 dl hel melk
  • 1 vaniljestang
  • 4 egg
Sånn gjør du:
  1. Kok opp fløte, sukker og melk sammen med den delte vaniljestangen. 
  2. Avkjøl blandingen.
  3. Rør forsiktig inn lett sammenvispede egg.
  4. Sil blandingen samtidig som du heller den i formen.
  5. Sett langpannen i forvarmet ovn og hell på kokende vann til pannen er 3/4 full.
  6. Sett brødformen i langpannen og skru så ned varmen til 125 °C.
  7. La puddingen steke til den har stivnet, ca. 2 timer.
  8. Den skal kjennes fast når du trykker lett på den med en vætet skje.
  9. Avkjøles til neste dag.
  10. Bruk en skarp kniv og løsne den fra kantene på formen. Hvelv den opp ned på ett serveringsfat.
  11. Pynt den gjerne med krem.



" Ja, jeg elsker champagne
og den bør være tørr og gratis "
(Wenche Foss)
 GODT NYTT ÅR !!  ~**~

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF