}); Edels Mat & Vin: Kalkun med waldorfsalat, poteter, grønnsaker og fløtesaus ♪♫¸♥¸♫♪ Google+

fredag 13. desember 2013

Kalkun med waldorfsalat, poteter, grønnsaker og fløtesaus ♪♫¸♥¸♫♪


Helstekt kalkun er et 'must' for mange på nyttårsaften.
Enkelt, ganske billig og veldig godt.
Kalkunen i seg selv smaker ikke så veldig mye, men sausen som man lager av kraften, grønnsaker og waldorfsalat gjør hele retten perfekt !

Tips:
Beregn ca. 500 gram kalkun per person.
Tin kalkunen i kjøleskapet. Det tar ca. 2 døgn å tine en kalkun på 5 kg.

Husk å ta innmatposen ut av kalkunen hvis den følger med 😊

Hvis du skal servere kokte poteter til kalkunen, har jeg oppskriften på hvordan du får
perfekte, kokte mandelpoteter uten skall her.


Fyll kalkunen med stuffing hvis du ønsker det.
Selv bruker jeg ikke stuffing, den ser lite appetittlig ut -og kalkunen blir ikke saftigere, da den må stekes 30 minutter lenger.

Ett annet tips er og lage kyllingpudding, som du kan servere ved siden av, hvis du er redd for at det ikke blir nok kalkun. Oppskrift her.

Her er to forslag stuffing
Stuffing med kjøttdeig:
  • 1 finhakket løk
  • 150 g sjampinjong i skiver
  • 400 g kjøttdeig
  • 1 bunt persille
  • 1 egg
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper
Stek løk og sjampinjong i smør.
Stek kjøttdeigen.
Bland alt sammen med hakket persille, egg, salt og pepper.

Fruktstuffing:
  • 100 g loffterninger
  • 1 finhakket rødløk
  • 1 fennikel i små biter
  • 2 epler i små biter
  • 1 dl rosiner
  • 1 dl tørkede aprikoser i strimler
  • 2 egg
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper
Stek loffterninger og løk i smør.
Tilsett fennikel, epler, rosiner og aprikoser.
Rør inn eggene, salt og pepper.

Tilberedning av kalkun
Bind den opp ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen.
Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene.
Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.

Legg kalkunen på rist over en langpanne eller i pannen hvis kalkunen er stor.
Ha litt vann i pannen under steking, så kraften ikke damper bort.
Stek kalkunen i stekeovnen ved 175 °C i 30 minutter pr. kilo kalkun. 
Du må beregne 30 minutter ekstra, hvis du har fylt den med stuffing.

Har du kombidamp funksjon på stekeovnene blir kalkunen ekstra saftig, oppskrift her.

Bruk gjerne steketermometer:
Stikk nålen inn i den tykkeste delen av låret, uten å treffe bein.
Kalkunen er ferdig når termometeret viser 70°C
Ta vare på stekesjyen, den skal brukes i sausen.

La kalkunen hvile i 20 minutter før den skjæres opp.
Du kan gjerne la den bli helt kald, da er det lettere skjære den pent opp.
Stek den gjerne dagen før og oppbevar den i kjøleskapet.

Varm den opp pakket inn stekefolie før servering eller så kan du servere den kald, med varm saus, poteter og grønnsaker, som tilbehør så går det helt greit.

Oppdeling av kalkun:
  1. Press låret på kalkunen utover og snitt i skinnet.
  2. Skjær over i leddfestet for å løsne låret fra resten av kalkunen.
  3. Skjær et snitt langs brystbenet og ned ved halsen langs ”ønskebenet”.
  4. Skjær ut brystfileten ved å la kniven følge skroget fra toppen og ned mot vingefestet.
  5. Løsne fileten ved å skjære et snitt på utsiden, fra lårfeste mot vingefeste.
  6. Gjør det samme på motsatt side.
  7. Vingene løsnes ved å dele dem over i leddet.
Koke kraft:
  1. Brun innmaten i smør i en kjele.
  2. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket.
  3. Kok opp og skum av.
  4. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot.
  5. La kraften trekke 1-2 timer.
  6. Sil kraften og bland også inn kraften fra langpannen etter stekingen.
  7. Når kraften har stått en stund legger fettet seg på toppen. Fjern fettet med en liten øse før du lager sausen. Tilsett også kraften fra den stekte kalkunen. 
Fløtesaus:
  • 8 dl kraft
  • 3 ss hvetemel
  • 3 dl fløte
  • 1-2 ts soppsoya eller mørk soyasaus
  • Salt 
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Rør hvetemel og litt vann til en glatt jevning.
  2. Kok opp kraften og hell i jevningen. Rør hele tiden for å unngå klumper.
  3. Ha i fløte og la sausen småkoke i 10 minutter.
  4. Smak til med soppsoya, salt og pepper.
Waldorfsalat:
  • 3 stk epler
  • 3 stenger stangselleri
  • 1 liten boks ananas i biter
  • 165 g majones = 1 pose fra Mills - Lag den gjerne selv, oppskrift her
  • 2 dl kremfløte
  • 1 sitron
  • Blå druer
  • Valnøtter
Sånn gjør du:
  1. Skjær eplene i biter og dynk med sitronsaft, slik at de ikke blir brune.
  2. Selleri og ananas skjæres i biter.
  3. Druer deres i to, fjern steiner.
  4. Bland sammen majones og stivpisket fløte.
  5. Epler, selleri, ananas, blå druer delt i to og grovhakket valnøtter blandes med majones og krem.
  6. Smak til med saften av ca. 1/2 sitron.
  7. Pynt med valnøtter og blå druer.

Den kan gjerne lages 2-6 timer før den skal serveres, så smakene får satt seg,
men ikke tilsett nøttene før den skal serveres.

Server kalkunen med waldorfsalat, gode kokte poteter, grønnsaker og fløtesaus ♪♫¸¸♫♪

Vin til kalkun:
Til kalkun passer den med en rødvin med middels til god fylde og god fruktkarakter,
for eksempel viner fra Sør-Rhône eller Barbera fra Piemonte.
Sangiovese fra Toscana treffer godt.
Mange foretrekker en lett og frisk Rioja eller en Ripasso.

Barbera d’Alba Superiore 2011
Rødvin fra Piemonte, Italia. Lukter mørke bær og nøtter.
Stramme tanniner med en sursøt frukt på ettersmak.

♪♫¸¸♫♪ ♪♫¸¸♫♪

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar