}); Edels Mat & Vin: Gratinert kongekrabbe med smørdampet hvit asparges & hollandaise ! Google+

lørdag 23. mai 2020

Gratinert kongekrabbe med smørdampet hvit asparges & hollandaise !


Kongekrabbe, også kjent under navnet kamtsjatkakrabbe og russerkrabbe, er en storvokst krabbeart som hører til gruppen med trollkreps. Kongekrabben er rødlig i skallet og kan bli opptil 10 kg tung. Kongekrabben er nesten bare juice og sødme. Den har en intens skalldyrsmak og lange fete fibre som gjør den helt vanvittig digg å spise !!

Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden og høstes når spissen kommer opp til overflaten. Den hvite asparges inneholder ikke klorofyll, så lenge den er fratatt sollys -og det er grunnen til hvit i stedet for grønn farge.
Hvit asparges har en treaktig overflate og må skrelles før tilberedning.
Den har en mildere smak enn den grønne.


I glasset 🍸
Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2019
Ung og saftig, preg av sitrus, urter og tropisk frukt, svakt bitter ettersmak.
I en praktisk, miljøvennlig BIB på 1,5 liter.

Sauvignon Blanc har en helt spesiell status hos Matua.
Grunnen er rett og slett at Matua var de første til å plante Sauvignon Blanc på New Zealand.
Dette var tilbake i 1969, og ansett av de aller fleste som et umulig prosjekt.
I dag er Sauvignon Blanc fra New Zealand anerkjent over hele verden og Matua er New Zealands mest prisvinnende vinprodusent med en rekke internasjonale priser.

Sauvignon Blanc - Smaken av det grønne ♪♫
Sauvignon Blanc er en drue som gir noen av de samme aromaene som aspargesen, i tillegg til mye friskhet som passer godt til en vårlig rett. De grønne aromaene av nesle, tomatstilk, urter, gress og stikkelsbær er karakteristiske for druen, og har gjort den til et sikkert valg til aspargesretter.

Det finnes mange viner basert på Sauvignon Blanc. Som de delikate og urtepregede fra Sancerre og naboområdet Coteaux de Giennois i Frankrike, eller fruktige og fyldige versjoner fra New Zealand og Tyskland – et land som ellers er dominert av Riesling.

Ref. Vinmonopolet.


Kongekrabbe med hvit asparges er noe av det beste jeg kan få -fra sjø og jord 💚 

Sammen med nydelig kryddersmør og hjemmelaget, akkurat passe syrlig hollandaise smaker det helt fantastisk 💚

Himmelsk måltid 🙏



Kongekrabbe
Du trenger ett kongekrabbebein per person til hovedrett.
Til forrett kan du beregne to personer på ett kongekrabbebein.
  1. Lag først kryddersmøret.
  2. Klipp eller knekk kongekrabbeklørene mellom leddene. Hvis du klarer å knekke dem, istedet for å bruke saks følger brusken, som sitter på hver side på hver side som regel med.
  3. Klipp opp klørne på begge sider og ta forsiktig ut krabbekjøttet. Tørk av klørne og legg krabbekjøttet tilbake i en del av skallet.
  4. Pass på å rense ut kjøttet i 'skulderen' der er det masse godt krabbekjøtt. Kjøttet fra skulderen kan du dele opp å legge i skallene du får til overs.
  5. Legg dem med skallet ned og legg på ett godt lag med kryddersmør. Dette kan gjøres i god tid før servering. De bør ligge rett, så ikke alt smøret renner av.
  6. Dekk kongekrabben med plastfolie og la dem stå kaldt frem til en halvtime før de skal stekes.
  7. Før servering tas den ut av kjøleskapet en halvtime før de skal stekes.
  8. Stekes i forvarmet stekeovn på 225 grader i 7 minutter. Ikke 5 eller 10, 7 minutter !!!
  9. Legg asparges på tallerkener og hell over hollandaisesaus. Legg på kongekrabbe og dryss over litt frisk dill.
Asparges:
  • 500 g hvit asparges
  • 3 dl vann
  • 100 g meierismør
  • 3 ts sukker/ sukkererstatning
  • 2 ts salt
  • 2 ss sitronsaft
  • Dill
Sånn gjør du: 
  1. Skrell aspargesen.
  2. Skjær vekk de nederste 2–3 cm.
  3. Kok opp vann i en vid kjele, sammen med smør, sukker, salt og sitronsaft.
  4. Legg i aspargesen.
  5. La det koke uten lokk til aspargesen er ferdig kokt.
  6. Det tar ca. 10 minutter og koke hvit asparges, det varierer selvfølgelig etter tykkelsen. 
  7. Kjenn forsiktig med en gaffel om den er mør.
Hollandaisesaus
  • 4 eggeplommer
  • 150 g godt ekte smør
  • 2 ss sitronsaft
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Smelt smøret til sausen.
  2. Ha eggeplommene i bolle, som tåler varme.
  3. Tilsett sitronsaft.
  4. Visp eggeplommene over en kjele med varmt vann og spe forsiktig med det smeltede smøret. Smøret bør ikke være over 70 grader når det tilsettes. Visp godt til sausen har en fin konsistens.
  5. Smak til med litt salt og pepper -og mer sitronsaft, hvis nødvendig.
  6. Nå kan du helle sausen over i en liten kjele, pass på at den ikke koker. Den må ikke bli kaldere enn 40 grader, da vil den skille seg når du varmer den opp igjen.
Kryddersmør a'la Edel
  • 200 g ekte meierismør
  • 1 stk, hakket rød chili
  • 1 stk, hakket sjalottløk
  • 1 ts cajennepepper
  • 1 ts cumin
  • 1 ts pepper, grovmalt
  • 2 ts havsalt
  • Frisk basilikum
Sånn gjør du:
  1. Ta smøret ut av kjøleskapet en times tid før du skal lage kryddersmøret.
  2. Tilbered kryddersmøret ved og finhakke sjalottløk, chili og basilikum, smake til med krydder og blande alt godt sammen. Ikke prøv stavmikseren, snakker av erfaring. En gaffel og håndmakt er det som skal til.
Restene av kryddersmøret kan fryses eller oppbevares noen dager i kjøleskapet.

Jeg står for maten -og min kjære for musikken 🎶❤️🎹


Ingredienser 💚
Lager kryddersmør !
Kongekrabbe
Klar til steking
Skrell asparges !
Koker asparges og hollandaisesaus 
Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2019

ALKOHOLPROSENT - 13%
SYRE - 6,7 g/l
SUKKER - 3,8 g/l
BAG-IN-BOX 150 cl

Varenummer : 3559106
Smak: Ung, syrlig og sitronpreget, innslag av nesle og urter.
Lukt : Fruktig aroma av sitrus, grønne urter og stikkelsbær.
Farge : Lys grønngul.
Produsent : Matua Wines
Årgang: 2019
Land, distrikt : New Zealand, Marlborough
Råstoff: Sauvignon Blanc 100%
Metode : Forsiktig presset, gjæret ved lav temperatur, modnet på bunnfallet.

Emballasjetype : Bag-in-box, Miljøsmart
Utvalg: Basisutvalget
Butikkategori : 6
Grossist : Treasury Wine Estates Norway AS
Transportør : Skanlog AS

Innlandets beste butikk med sjømat og vilt, det har vi på Hamar !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar