13 januar 2024

Ytrefilet av lam med ovnsbakte mandelpoteter, baconsurret asparges & cognacpeppersaus ♫♪


Lam - en smak av norsk natur 🍂
Norsk lammekjøtt er av ypperste kvalitet, ikke rart da de fleste beiter i utmark, smaken varierer, sies det, om det er lam som har beitet på fjellet, ved kysten eller spist lyng på innlandet.

De er jo ikke så store disse lamungene og således blir det små, nydelig, smaksrike fileter. 

I denne oppskriften bruker jeg marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
Du kan gjerne bruke naturell lammefilet, det er godt det også. 
Hvis du ønsker og marinere lammefileten før tilberedning finner du oppskrift lenger ned i innlegget.


Jeg serverer delikat lam med gode ovnsbakte mandelpoteter, asparges & bacon, som passer ypperlig til lam, samt en knallgod saus med cognac & grønn pepper 🌿

Grønn pepper kommer opprinnelig fra Asia.
Blomstene sitter sammen i store aks, og hvert pepperkorn er egentlig en liten rund frukt.
Grønn pepper er høstet umoden og selges både frisk og tørket. Den grønne pepperen er den minst sterke av alle typene pepper, men også den mest aromatiske, da den inneholder en eterisk olje med en sterk aromatisk smak. Dette er pepperen du bruker på grunn smaken.


Vinglasset fylles opp med Italiensk vin, som vi nordmenn elsker - Amarone vin 🍷

Capitel de Roari Amarone della Valpolicella Classico 2020 
Modent og utviklet preg av sødmerike bær, rosin og fat, innslag av vanilje, lakris, te og krydder.

Amarone er en kraftig og fyldig italiensk rødvin som produseres i Valpolicella-regionen i Veneto, nordøst i Italia. Den er laget av tørkede druer, som gir den en konsentrert smak, rikdom og en viss sødme. Amarone passer godt sammen med mat som har robuste smaker og rik tekstur.


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 600 g (marinert) ytrefilet av lam
  • Rapsolje
  • Smør
  • Pepper
  • Salt
  • 16 asparges
  • 8 skiver bacon
  • Cognacpeppersaus *
  • Ovnsbakte mandelpoteter med sesamfrø *
Steg for steg 🌿
  1. Ta lammefilet ut av kjøleskapet.
  2. Forbered og stek mandelpoteter.
  3. Lag sausen, nesten klar.
  4. Forbered baconsurret asparges.
  5. Stek lammefilet.
  6. Stek baconsurret asparges. 
  7. Gjør ferdig sausen.
  8. Spis & nyt
Ovnsbakte mandelpoteter
  1. Del potetene i to på langs. Hvis de ikke står støtt, så skjær av litt på undersiden på potetene.
  2. Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Pensle overflaten med rapsolje og krydre godt med maldonsalt, pepper og dryss over sesamfrø.
  3. Stekes ved 180°C i 30 minutter / sett ned varmen og stek på 125°C, sammen med lammet (hvis du skal steke lammet i stekeovn ) / sett opp igjen til 180°C og stek potetene videre sammen med asparges.
Ytrefilet av lam
Du kan gjerne bare steke lammefilet i stekepannen, det gjorde jeg i dag.
Men skal du steke til mange personer kan du ettersteke den i stekeovnen på 125°C varmluft i ca. 15 minutter, eller til termometeret viser 60°C
  1. La kjøttet ligge i romtemperatur i 30-60 minutter.
  2. Krydre lammefilet godt med salt og pepper.
  3. Stek kjøttet i en varm stekepanne med smør, i 3 minutter på hver side. Stek fileten videre i stekeovn eller skru litt ned på varmen og etterstek lammet i ca. 5 minutter.
  4. La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver.
Skal du steke lammet i stekeovn kan du steke potetene i 30 minutter, sette ned varmen til 125°C varmluft og steke dem videre til lammet er ferdig. Sette opp igjen varmen og stek potetene videre sammen med aspargesen imens kjøttet hviler.

Baconsurret asparges
  1. Skyll aspargesene og knekk enden på dem.
  2. Surr en skive bacon rundt to og to asparges.
  3. Legg aspargesen på en stekeplate med bakepapir og stek dem sammen med potetene, 10-15 minutter på 180°C varmluft.
Cognacpeppersaus 
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • Smør
  • 2 ts grønne pepperkorn
  • 2 ts tomatpure
  • 1 dl rødvin
  • 2,5 dl kjøttkraft, jeg brukte vann og 1/2 beger kjøttfond
  • 2 ts maizena + litt vann
  • 25 g smør
  • 2 ss cognac
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Surr finhakket sjalottløk og hvitløk i smør.
  2. Tilsett tomatpure og pepperkorn og la det surre ett par minutter.
  3. Hell i rødvin og kok kraftig til væsken nesten er fordampet.
  4. Tilsett kjøttkraft og la sausen småkoke videre i 15 minutter.
  5. Sil sausen.
  6. Hvis du vil ha sausen tykkere kan du røre ut 2 ts maizena i litt vann -og tilsette den i sausen. Smak til med salt og pepper. (Nå kan den settes tilside og gjøres ferdig rett før servering, kok den opp igjen før du tilsetter smøret)
  7. Rør inn smøret, sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt og smak til med cognac.
Får du igjen rester av lammefileten kan du bruke dem i en knallgod pastarett, som du finner oppskrift på 👉 her  ♫♪

🖤 Lammefilet, Asparges, XO Cognac, Grønn pepper & Amarone 🎶


Ovnsbakte mandelpoteter


Baconsurret asaprges


Cognacpeppersaus !


Marinert ytrefilet av lam


Marinert ytrefilet av lam

Marinade med rosmarin & hvitløk
  • 1 dl olje
  • 1 dl hakket frisk rosmarin
  • 1/2 sitron, saften og skallet
  • 1 ts pepper
  • 1 fedd hvitløk
Sånn gjør du:
  1. Finhakk rosmarin fint og bland den med olje, pepper, sitronsaft og sitronskall.
  2. Knus hvitløkbåten med den brede siden av kniven og legg den i marinaden.
  3. Legg ytrefilet av lam i en bolle og hell marinaden over.
  4. Bland marinaden godt sammen med kjøttet.
  5. Mariner kjøttet minst 2 timer, gjerne natten over i kjøleskapet.
  6. Ta kjøttet ut av marinaden og la den ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før den skal tilberedes


Capitel de Roari Amarone della Valpolicella Classico 2020


Importør
Fondberg AS
Land
ItaliaItalia flag
Område
Veneto
Underområde
Amarone della Valpolicella Classico
Årgang
2020
Produktklasse
Rødvin
Råstoffer
Corvina 80%, Rondinella 20%
Alkoholprosent
15 % vol.
Sukker
4.7 gram per liter
Syre
5.5 gram per liter
Farge / lukt
Dyp rød. Litt mye eik.
Smak
Prikker noe, god syre, lett bitt, litt varm finish.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF