Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+

søndag 15. februar 2015

Svinestek av bog med sprø svor ! Servert med sopp, bacon og epler ✿


Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten».
Senere ble søndagen til fleskesøndag eller fastelavnssøndag.
Da passer det bra med svinestek og fastelavnsboller i dag !!


Bogen sitter øverst på forbena til grisen. Dette er et mørt og saftig stykke, med litt fett og svor.
Bogen er fin å bruke i gryter og lapskaus. Om sommeren kan skiver av bog marineres og legges på grillen.
Skinka sitter på låret til grisen. Fra skinka kommer også stykningsdelene skinkestek, flatbiff, skinkebiff og snitzler. Det er også den, som naturlig nok blir brukt som spekeskinke.

I dag brukte jeg surret svinestek av bog. Med godt tilbehør, salt bacon og søte epler, ovnsbakte
poteter og en god brun saus med en fløteskvett!
Denne oppskriften er til 6-8 porsjoner !

God middag


SVINESTEK:
  • 2 kg surret svinestek
  • 4 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 6 dl vann
  • 3 stk gulrot
  • 2 stk rødløk 
  • Frisk timian
Tilberedning:
Rens løk og del den i båter.
Skrell gulrot og skjær dem i tykke skiver.
Legg grønnsakene i en ildfast form, dryss over litt frisk timian.
Ta av strømpen på skinkesteken.
Bruk en skarp kniv og rut svoren.


Bind steken sammen igjen med hyssing.
Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
Dekk formen med aluminiumsfolie.
Hell 6 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 225 °C.

Klar til damping.
Damp steken i ca. 45 minutter.
Grunnen til at den skal dampes er at svoren blåser seg opp.
Ta av folien og senk temperaturen til 150 °C
Stikk et steketermometer inn i enden på steken, da kommer den midt i steken.

Ferdig dampet svinestek
Steken er ferdig når steketermometeret viser 76 °C, dette tar 1,5-2 timer.
Skjær av svoren, før du pakker svinesteken inn i folie, svoren blir myk hvis den blir tildekket før
den er helt kald.
Hvis svoren ikke er sprø, så stek den under grillelementet noen minutter.
La steken hvile i ca. 30 minutter før du skjærer i den.
Ta vare på stekekraften, den skal brukes i sausen.
Sil sjyen og sett den til side.

Ferdig stekt, men svoren må stekes litt til.

TILBEHØR:
  • 140 g bacon
  • 200 g sopp
  • 1 rød paprika
  • 2-4 epler
  • 1 ts sukker
  • 2 ts sitronsaft
  • Stekesmør
Sånn gjør du:
  1. Skjær bacon i biter, paprika i strimler og sopp i skiver.
  2. Stek sopp, bacon og paprika sammen til baconet er sprøtt, og soppen brun.
  3. Finn frem en annen panne til å steke eplene i.
  4. Skjær epler i båter, stek dem forsiktig i smør på middels/lav varme noen minutter.
  5. Dryss over sukker og sitronsaft og stek dem videre til de begynner og bli myke.
  6. Sett opp varmen mot slutten av steketiden, så eplene får en fin stekefarge.
Tilbehør
SAUS:
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl stekesjy
  • 1 ss soyasaus
  • 1/2 dl fløte
  • Salt og pepper
  • 1 dråpe sukkerkulør
Sånn gjør du:
  1. Smelt smør, tilsett mel og rør hele tiden, fortsett til den har fått en fin brun farge.
  2. Spe med sjyen.
  3. Tilsett soyasaus og fløte og la sausen trekke i ca. 10 minutter.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. Juster fargen med noen dråper sukkerkulør.
POTETER:
Serveres med poteter, kokte eller stekte.
Jeg brukte ovnsbakte poteter, som tilbehør i dag:
  1. Vask potetene godt og del i båter, trenger ikke skrelle dem hvis skallet er tynt.
  2. Legg dem i en liten langpanne og hell på olje.
  3. Dryss over salt og pepper. Kan også tilsette litt friske urter.
  4. Bland godt sammen.
  5. Stek potetene på 225 °C i 20 minutter.
Desserten ble i dag, naturlig nok på fastelavnssøndag: fastelavnsboller.
Fylt med jordbærsyltetøy og krem, drysset med melis og servert med sjokoladehjerte


Hvis du får igjen rester kan du lage en god gryte : Skinkegryte
- eller en Pastagrateng med skinke !


4 kommentarer:

  1. Fant denne oppskriften nå, lagde skinkestek i dag.
    Helt herlig! Tusen takk for super oppskrift, og ikke minst oppskrift på veldig deilig tilbehør :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding :) Så bra at den falt i smak:)

      Slett
  2. Superdigg, enkel og grei oppskrift å følge!

    SvarSlett