19 oktober 2021

Verdens beste boller, med Tipo mel & melis


Isabell hadde lyst til å bake boller i kveld 💛
Mommo, har hørt om boller med melis, som visstnok skal være veldig gode 😋


Googlet meg frem -og det dukket opp mange oppskrifter, men de fleste var helt like. 
Den eldste datoen var fra bloggen 'Det søte liv', datert 2007, men selv Kristine skriver at hun fant oppskriften i et ukeblad under overskriften "Lesernes beste", så hvem, som opprinnelig er oppfinneren av denne oppskriften blir ett mysterium. 

Den største fordelen, utenom at de visstnok er verdens beste er at de faktisk ikke trenger å heves før de skal bakes ut -og det passer ypperlige for oss, som synes det er så utrolig kjedelig å vente. 
Må heves etterpå da men.... 

Vi endret litt på oppskriften :
Brukte litt mer kardemomme..
God rørkardemomme fra Finland, den er ikke så finmalt, som den vi bruker i Norge.

Hvetemel byttet vi ut med pizzamel, 
Tipo 0 mel er laget av spesielt utvalgte kornsorter og er ekstra finmalt etter italienske kriterier. Dette gir en smidig deig, som er lett å forme.

Vi stekte bollene på 230°C i stedet for de anbefalte 250°C, som det stod i mange av oppskriftene.
Du kan pensle dem med sammenpisket egg, hvis du vil ha dem litt blankere.

Bollene passer perfekt, som fastelavensboller !


Du trenger til 18 stk:
  • 5 dl melk
  • 150 g smør
  • 125 g melis
  • 50 g fersk gjær eller 1 pose = 12 g tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 750 g pizzamel eller hvetemel
Sånn gjør du:
  1. Kok opp melk, smør og melis. Pass på at alt smøret smelter.
  2. Avkjøl melkeblandingen til den er fingervarm, 37°C grader ved bruk av fersk gjær eller 40°C hvis du bruker tørrgjær.
  3. Rør gjæren ut i melkeblandingen, hvis du bruker fersk gjær eller i melet, hvis du bruker tørrgjær.
  4. Bland sammen 700 g mel og kardemomme i en bakebolle eller kjøkkenmaskin.
  5. Tilsett melkeblandingen.
  6. Elt deigen til den er smidig, tilsett litt mer mel til deigen får passe konsistens. 
  7. Del deigen i 18-20 emner og bak ut bollene med en gang, deigen skal ikke heves på forhånd.
  8. Legg bollene på stekeplater med bakepapir.
  9. La dem heve lunt i en time.
  10. Stek bollene midt i ovn på 230°C i 7-10 minutter.
Ingredienser

Måler opp smør og melis

Kok opp melk, smør og melis

Elt bolledeigen 


Del deigen i 18 emner

Form boller (eller hvilken form du ønsker 😋

Lag smoothie, mens bollene hever

Klare til steking

Ferdig stekt 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF