Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+

fredag 11. desember 2015

Kokt torsk med sandefjordsmør ~*♥*~ Juletorsk, servert med mandelpoteter og gulrøtter !


Kokt torsk har lang tradisjon som julemat i Norge.
Fersk juletorsk har sin opprinnelse i områder på Sørlandet og Sør-Vestlandet.
Der blir den ofte servert med lever og rogn -ett skikkelig herremåltid.

Fersk torsk fikk jeg tak i på Hamar i dag -på innlandets beste fiskebutikk: Knutstad & Holen A/S
men jeg droppet lever og rogn.

I glasset : Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2014


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4-8 skiver fersk torsk
  • Vann
  • Salt
  • Eddik
  • Mandelpoteter
  • Gulrøtter
  • Sandefjordsmør *
Tilberedning av torsk:
Kok opp vann med 1/2 dl salt per liter vann, tilsett 1 ss 7% eddik, som gir hvitt og fast fiskekjøtt.
Legg i fiskestykkene når vannet koker.
La fisken være med på oppkoket til det er like før vannet når kokepunktet igjen.
Når vannet begynner å koke, dra kjelen til side og la fisken trekke i 8-10 minutter.
Pass på så vannet ikke koker!!

Sandefjordsmør
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss finhakket persille
  • 200 g meierismør
  • 2 ss sitronsaft
  • Salt og pepper
Sånn gjør du:
Kutt smøret i terninger og temperer det.
Ha fløten i en kjele og kok opp, pisk i en og en terning med smør til sausen blir tykk og fin. 
Smak til med sitronsaft salt og pepper.
Sausen må ikke koke, da vil den skille seg.
Ved servering røren du inn den finhakkede persillen.


Mandelpoteter:
Kok opp vann i en stor kjele, legg i potetene med skallet på, la vannet koke opp igjen.
Skru ned varmen og la potetene trekke rett under kokepunktet i 15 minutter.
Sil av vannet -og hold potetene varme frem til servering.

Gulrøtter:
Skrell og skjær gulrøtter opp i passende biter.
Ikke bruk altfor mye vann i kjelen.
Kok opp vann, tilsett gulrøtter, litt smør, litt salt og litt sukker.
La gulrøttene koke under lokk til de er møre, men fremdeles har litt tyggemotstand.

Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2014



  • Farge: Middels dyp grønngul.
  • Lukt: Aroma med fint preg av moden frukt, gult eple og sitrus, innslag av urter og nøtt.
  • Smak: Ung og frisk, preg av sitrus, eple,litt urter og nøtt, hint av mineraler i ettersmaken.
  • Råstoff: Chardonnay 100%
  • Metode: Tradisjonell vinifikasjonsprosess, 30 % av vinen har blitt lagret ca. 8
  • Innhold: Alkohol 13,00%Sukker: 1,00 g/l Syre: 6,80 g/l
  • Lagringsgrad:Drikkeklar nå, men kan også lagres
  • Produsent: Collowray & Terrier

  • Fersk torsk !
    Nydelig julemiddag fra det glade 'sørland' ~**~

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar