Kokt torsk har lang tradisjon som julemat i Norge 🐟
Fersk juletorsk har sin opprinnelse i områder på Sørlandet og Sør-Vestlandet.
Der blir den ofte servert med lever og rogn -ett skikkelig herremåltid.
Fersk torsk kjøper jeg på innlandets beste fiskebutikk 👉 Knutstad & Holen A/S
I glasset 🍸 Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2014
Du trenger til 4 porsjoner:
- 4-8 skiver fersk torsk
- Vann
- Salt
- Eddik
- Mandelpoteter
- Gulrøtter
- Sandefjordsmør *
- Kok opp vann med 1/2 dl salt per liter vann, tilsett 1 ss 7% eddik, som gir hvitt og fast fiskekjøtt.
- Legg i fiskestykkene når vannet koker.
- La fisken være med på oppkoket til det er like før vannet når kokepunktet igjen. Når vannet begynner å koke, dra kjelen til side og la fisken trekke i 8-10 minutter.
- Pass på så vannet ikke koker !
- 3 dl kremfløte
- 2 ss finhakket persille
- 200 g meierismør
- 2 ss sitronsaft
- Salt og pepper
- Kutt smøret i terninger og temperer det.
- Ha fløten i en kjele og kok opp, pisk i en og en terning med smør til sausen blir tykk og fin.
- Smak til med sitronsaft salt og pepper.
- Sausen må ikke koke, da vil den skille seg.
- Ved servering røren du inn den finhakkede persillen.
Mandelpoteter:
Gulrøtter:
- Kok opp vann i en stor kjele, legg i potetene med skallet på, la vannet koke opp igjen.
- Skru ned varmen og la potetene trekke rett under kokepunktet i 15 minutter.
- Sil av vannet -og hold potetene varme frem til servering.
Hvis du vil ha PERFEKT KOKTE MANDELPOTETER UTEN SKALL, koker du dem på dennne måten 👉 her !
- Skrell og skjær gulrøtter opp i passende biter.
- Kok opp vann, tilsett gulrøtter, litt smør, litt salt og litt sukker. Ikke bruk altfor mye vann i kjelen.
- La gulrøttene koke under lokk til de er møre, men fremdeles har litt tyggemotstand.
Fersk torsk ! |
Nydelig julemiddag fra det glade 'sørland' ~*♥*~ |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar