Kokt torsk har lang tradisjon som julemat i Norge 🐟
Fersk juletorsk har sin opprinnelse i områder på Sørlandet og Sør-Vestlandet.
Der blir den ofte servert med lever og rogn -ett skikkelig herremåltid.
Fersk torsk fikk jeg tak i på Hamar i dag -på innlandets beste fiskebutikk: Knutstad & Holen A/S
men jeg droppet lever og rogn.
I glasset : Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2014
Du trenger til 4 porsjoner:
Tilberedning av torsk:
- Kok opp vann med 1/2 dl salt per liter vann, tilsett 1 ss 7% eddik, som gir hvitt og fast fiskekjøtt.
- Legg i fiskestykkene når vannet koker.
- La fisken være med på oppkoket til det er like før vannet når kokepunktet igjen. Når vannet begynner å koke, dra kjelen til side og la fisken trekke i 8-10 minutter.
- Pass på så vannet ikke koker!!
- 3 dl kremfløte
- 2 ss finhakket persille
- 200 g meierismør
- 2 ss sitronsaft
- Salt og pepper
- Kutt smøret i terninger og temperer det.
- Ha fløten i en kjele og kok opp, pisk i en og en terning med smør til sausen blir tykk og fin.
- Smak til med sitronsaft salt og pepper.
- Sausen må ikke koke, da vil den skille seg.
- Ved servering røren du inn den finhakkede persillen.
Mandelpoteter:
Gulrøtter:
- Kok opp vann i en stor kjele, legg i potetene med skallet på, la vannet koke opp igjen.
- Skru ned varmen og la potetene trekke rett under kokepunktet i 15 minutter.
- Sil av vannet -og hold potetene varme frem til servering.
Hvis du vil ha PERFEKT KOKTE MANDELPOTETER UTEN SKALL, koker du dem på dennne måten her !
- Skrell og skjær gulrøtter opp i passende biter.
- Kok opp vann, tilsett gulrøtter, litt smør, litt salt og litt sukker. Ikke bruk altfor mye vann i kjelen.
- La gulrøttene koke under lokk til de er møre, men fremdeles har litt tyggemotstand.
Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2014
Farge: Middels dyp grønngul.
Lukt: Aroma med fint preg av moden frukt, gult eple og sitrus, innslag av urter og nøtt.
Smak: Ung og frisk, preg av sitrus, eple,litt urter og nøtt, hint av mineraler i ettersmaken.
Råstoff: Chardonnay 100%
Metode: Tradisjonell vinifikasjonsprosess, 30 % av vinen har blitt lagret ca. 8
Innhold: Alkohol 13,00%Sukker: 1,00 g/l Syre: 6,80 g/l
Lagringsgrad:Drikkeklar nå, men kan også lagres
Produsent: Collowray & Terrier
![]() |
Fersk torsk ! |
![]() |
Nydelig julemiddag fra det glade 'sørland' ~*♥*~ |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar