Hjemmelaget smør !


Hjemmelaget smør smaker utrolig godt og er veldig dekorativt - et kunstverk !

Festsmør til buffetbordet eller julefrokosten 💝
Men, lønnsomt er det ikke - hvis du ikke har en egen ku 🐄

Jeg har en flott smørform fra 1854, som jeg bokstavelig talt har tørket støv av i dag.


Før du legger smøret i en smørform av tre er det viktig at formen er fuktig.
OBS: Trepluggen som holder formen sammen må ikke bløtlegges !
La formen ligge i vann natten over eller minst ett par timer.

Dette for at treverket må være mettet av fuktighet så den ikke trekker til seg fuktighet fra smøret.
Ett annet tips, for å få smøret lettere ut av formen er å strø den med litt salt.

Det finnes mange oppskrifter med fløte, med rømme og med en blanding av diverse melkeprodukter. Det viktigste er at ingrediensene inneholder mye fett !!

Jeg brukte en blanding av kremfløte og seterrømme !
Nydelig på smak !



Du trenger til 670 gram / Må lage to porsjoner hvis du skal fylle en smørform på 1,2 kg 
  • 9 dl kremfløte
  • 900 g seterrømme
  • 1 ts seltin
Sånn gjør du:
  1. Hell fløten og rømmen over i en stor bolle og visp med en håndmikser eller bruk en kjøkkenmaskin med visp, min kjøkkenmaskin var for liten.
  2. Kjør blandingen på medium hastighet til fettet og kjernemelken er separert. Det tar 20-30 minutter på en så stor 'røre'.
  3. Sett en sil over en bakebolle og sil av kjernemelken.
  4. Legg ett kjøkkenhåndkle over en ren bakebolle og legg i smøret, og press ut resten av kjernemelken.
  5. Ha smørklumpen over i en ren bolle med kaldt vann. Vask smøret godt ved å kna det i vannet med rene hender eller engangshansker. Vaskingen skal gjøre at så mye som mulig av kjernemelken blir presset ut av smøret. Bytt vann flere ganger, helt til vannet forblir klart når du knar smøret. 
  6. Kna inn salt eller annet krydder.
  7. Legg smøret over i ønsket form og sett det kaldt så det stivner.
  8. Smøret holder seg cirka to uker i kjøleskap og to måneder i fryseren.
Formen min er til over en kilo smør, så jeg måtte lage to porsjoner, for å få fylt den helt opp.

Brødform av treverk
  1. Legg formen i kaldt vann natten over.
  2. Tørk formen, dryss over salt og legg i smøret med en gang.
  3. Legg først smør i toppen av formen. Legg ett godt lag på alle sidene med mønster før du setter formen sammen. Fyll opp formen med resten av smøret.
  4. Pakk hele formen inn i plast, så den beholder fuktigheten og sett den i kjøleskapet til smøret stivner. 

Tips:
Smøret kan tilsettes forskjellige krydder og urter, som gjør det litt mer spennende på smak.
Pass på når du finner fløte eller rømme på tilbud, for ellers er det langt fra økonomisk å lage sitt eget smør. 1 kg hjemmelaget smør med 2020 priser koster ca. kr. 200,- 

Kjernemelk / Saup
Kjernemelken man får etter å ha laget smør kalles for saup.
Saup kan du bruke i vafler, en god melkesuppe eller brødbakst.

Ingredienser 


Først blir det krem, som blir mer og mer kornete...

-  smør og kjernemelk

Sil av kjernemelken

Legg smøret i ett kjøkkenhåndkle

Smør

Press ut resten av kjernemelken

Vask smøret i kaldt vann

Smak til med salt 

Fuktig smørform drysset med salt 

Legg i smøret !

Klar til servering 

4 kommentarer:

  1. Har ingen form, men har lyst til å lage hjemmelaget smør til jul! Blir spennende. Her i huset brukes bare smør. Vi prøver forskjellige sorter, både norske og finske. Finske må vi stå over nå, da grensen er stengt. GOD jul <3!

    SvarSlett
    Svar
    1. Finner ikke margarin her i huset, ekte meierismør er best ! Neste gang skal jeg lage kryddersmør, men ikke en så stor porsjon, som det ble i dag. God jul til deg :)

      Slett
  2. 1.5 L kremfløte koster idag ca kr 80 (2 x 7.dl, Tine, Oda.no, 13.nov. 2021) skulle gi 1 kg smør...? Hvordan kommer du fram til kr 200,- pr kilo?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det står i innlegget "Må lage to porsjoner hvis du skal fylle en smørform på 1,2 kg". Men, godt var det :)

      Slett

Print Friendly and PDF