VAFLER !


25 mars er den internasjonale vaffeldagen !

Hvorfor feires vaffeldagen?
Den offisielle forklaringen på vaffeldagen er at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) 25. mars. Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesus-barnet. Og sjekker du i kalenderen, vil du se at det er temmelig nøyaktig ni måneder igjen til jul. I Norge og Sverige ble denne dagen feiret med kake. Etterhvert ble det vanlig å spise vafler.

Vaflene har sin opprinnelse fra Hellas
Vaffel er en kake stekt i jern, rutemønstret, hjerteformet eller firkantet.
Mønsteret i jernet stammer faktisk fra 12-1300-tallet.
Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikubene.
Og navnet vaffel stammer fra det tysker ordet wafel som betyr vokskake.


På 1200-tallet er vafler omtalt som et kirkelig, kjærlighetsmåltid i kirkene i Paris under påskefeiringen.
Vafler var også brukt som fasterett. Kakejern var utbredt i hele Europa, men utviklingen har ført til at de er nesten borte sørover i Europa, men i Norge er de blitt værende.

Vaffeljernet ble oppfunnet av amerikaneren Cornelius Swarthout, som tok patent på oppfinnelsen 24. august 1869.


🍓
Hvilken vaffel er din favoritt ?

✔ Tradisjonelle vafler

Link til oppskriften finner du i navnet på retten 🍓


Gammeldagse vafler

Gode gammeldagse vafler med gjær, stekt på vedkomfyr !

Mangler bakepulver, vaniljesukker og kardemomme her oppe. Har hvetemel, steinhardt sukker og tørrgjær, som har gått ut på dato ! Bruk gjerne helmelk og fersk gjær i denne oppskriften. Bland gjæren ut i litt av melken, som kan varmes opp litt.


Vaflene ble søte og gode,
kanskje ikke akkurat de saftigste jeg har laget, men gøy var det



Ekstra gode, smaksrike og ikke så verst sunne vafler

Kefirmelk gjør vaflene ekstra myke og gode. Jeg tilsatte litt havregryn for å gjøre dem litt grovere, samt vaniljesukker og kardemomme. Sukker ble byttet ut med søtningsmiddel.


Smakfulle, søte og sunne vafler uten smør og sukker ♫
Poteten kan brukes til alt og det kan man si om søtpotet også.
Søtpotet er en rotgrønnsak og ikke medlem av potetfamilien.
Den er søt på smak og får en kremet konsistens når den blir varmebehandlet.


Søtpoteten gjør vaflene søte og du trenger derfor ikke tilsette ekstra sukker.
Vaflene inneholder kun ett par spiseskjeer sunn rapsolje og ikke noe smør.
Sammen med havregryn og god smak av kardemomme blir det supergode og sunne vafler !



Her får du oppskrift på lavkarbo-vafler, som minner veldig mye om 'vanlige' vafler med hvetemel. Krydret med vanilje og kardemomme.

Skikkelig gode vafler, som gjør hverdagen på lavkarbo enda lettere.




Pølse i vaffel er tradisjonsrik mat fra Østfold og enkelte steder i Sverige.

Historien sier at pølse i vaffel først så dagens lys i Moss på 60-tallet da Eyvind Hellstrøm jobbet i onkelens iskiosk i Moss. En dag gikk han tom for lompe og begynte å servere pølse i vaffel.
Men i den svenske kommunen Mellerud, omtrent 15 mil fra Moss, hevder de å ha funnet opp matretten enda tidligere.
– Dette skjedde på slutten av 1950-tallet. I likhet med i Norge solgte man pølser og det gikk tomt for pølsebrød. Derfor ble man tvunget til å ta i bruk vafler, og det ble en suksess. (Ref. NrkØstfold)

Det smaker veldig god med syltet rødløk til, som du finner oppskrift på 👉  her.



Har du igjen kokte poteter etter middagen kan du bruke dem i potetvafler.

Her har jeg servert vaflene med rakfisk.

Vaflene kan også serveres med andre rester av julematen, som pinnekjøtt, ribberester, sylte,
juleskinke, leverpostei eller hva du måtte ha lyst på.
Legg også på litt garnityr som passer til ingrediensene du bruker.

Spis & Nyt ~**~



Lavkarbo vafler går under navnet Chaffle og er laget av egg og ost.
Kjempegodt til frokost eller lunch !

Chaffle kan serveres med hva du vil, grønnsaker, skinke, ost eller som søt dessert med krem og litt bær. Kan også brukes til taco i stedet for tortilla eller tacoskjell.


Kakevafler

Sprø vafler med melis og finsk kardemomme !
Tørre vafler er noe min mor bakte til jul.

"Har du DEN BESTE OPPSKRIFTEN på tørre vafler'
skrev jeg på facebook -og fikk noen forskjellige oppskrifter.
  • Smør eller margarin...
  • Sukker eller melis...
  • Bakepulver eller hornsalt...
  • Vaniljesukker, kardemomme eller kanel....
  • Potetmel eller hvetemel -eller begge deler
Potetmel er den ingrediensen som går igjen:
Men noen bruker også hvetemel og baker ut leiver, før kakevaflene blir stekt i vaffeljernet.

Dette er Liv Berits oppskrift.


Herlige myke smaksrike vafler med jalapeno og paprika, laget av omelettrøre 🌿🍳

Her har jeg brukt reker, pesto og koriander til topping på en vaffelomelett og salat, ost, agurk og tomat på den andre. Du kan toppe dem med hva du måtte ønske, skinke, kylling, bacon - eller bare grønnsaker. De kan også legges på brødskiver og spises som pålegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF