Hvalgryte a'la Stroganoff ♫


Biff Stroganov, også skrevet Stroganoff, er en matrett med røtter i Russland, skapt av en kokk som vant en matlagingskonkurranse i St. Petersburg med denne retten. Retten er oppkalt etter ovennevnte kokks arbeidsgiver, grev Alexander Sergejevitj Stroganov (1733–1811). Ifølge historien var grev Stroganov tannløs på sine eldre dager og hans tjener var tvunget til å skjære kjøttet i små strimler. Men det er konstatert at både navnet og oppskriften eksisterte før dette.

Til den litt syrlige Biff Stroganoff retten passer hvalkjøtt perfekt !

Meieriprodukter har en tendens til å skille seg når de blir kokt lenge, derfor tilsetter jeg fløte mot slutten av koketiden. 
Gryta er full av gode smaker og herlig mørt kjøtt 🌿

Jeg bruker Crock-Pot/slowcooker i denne utgaven.
Hvis du skal koke den på en kokeplate i en vanlig gryte kan jeg anbefale 👉 denne oppskriften.

Server gryta med hva du måtte ønske av poteter, pasta eller ris og salat eller grønnsaker 🌾
Du kan også lage en lavkarbo'utgave ved å kutte ut hvetemel. Hvetemel kan erstattes med Johannesbrødkjernemel, som du rører inn i kremfløten og tilsetter på slutten av koketiden.

Gryten kan forberedes dagen før servering.
Oppbevares i kjøleskapet og settes på kok 6,5 time før servering.

God middag ♫ 


Du trenger til 4 porsjoner:

  • 800 g hvalbiff
  • Rapsolje
  • Smør
  • 3 ss hvetemel eller 2 ts Johannesbrødkjernemel *
  • 1-2 stk gul løk
  • 250 g sopp
  • 140 g tomatpuré
  • 1 ss worchestershiresaus
  • 2 dl vann
  • 1 terning kyllingbuljong
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 dl kremfløte
Sånn gjør du:
  1. Del hvalkjøttet og sopp i ganske så store biter og grovhakk løken.
  2. Stek kjøttet i en blanding av smør og olje i flere omganger, litt og litt omgangen og legg det over i innerkjelen. 
  3. Stek løken og soppen litt før du blander alt godt sammen i Crock-Pot-gryta, sammen med hvetemel *
  4. Tilsett vann, knust buljongterning, tomatpuré, worchestershiresaus, paprikapulver, salt og pepper.
  5. Legg lokket på lokket og kok på LOW i 6 timer. 
  6. Tilsett fløte, sett på lokket og kok videre på LOW i 30 minutter.

Bruker du Johannesbrødkjernemel istedet for hvetemel rører du 'melet' inn i kremfløten og tilsetter den på slutten av koketiden.

Johannesbrødkjernemel er et smaksnøytralt, glutenfritt bindemiddel og fortykningsmiddel. Det er laget av frøene som sitter inni fruktbelgene fra johannesbrødtreet, som dyrkes i landene rundt Middelhavet. Johannesbrødkjernemel, passer godt i glutenfri matlaging og perfekt for ett kosthold med lite karbohydrater.



















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF