21 januar 2023

Jalapeñomarinert BIFF med parmesanpoteter, brokkolini, grønn peppersaus & syltet rødløk !


Jeg blir nok aldri vegetarianer 
 - for jeg er i overkant glad i en 'blodig' biffmiddag !

Retten kom til etter forrige helgs middag 👉 Mexican Dirty Fries !
Mitt nyttårsforsett er 'Spis opp maten',
 - og jeg hadde syltet rødløk og ett glass jalapeño jeg måtte bruke opp 🌿

En blodig biff er slettes ikke blodig !!
Den røde kjøttsaften er ikke blod, men et protein kalt myoglobin.
Myoglobin binder jern og oksygen, og finnes nettopp i muskelvev hos nesten alle pattedyr. 
Når kjøtt varmebehandles, blir myoglobinet brunt og det er også derfor kjøttet blir brunt.

Jalapeño er chili fra Mexico 🌿
Den har sin opprinnelse fra Jalapa, hovedstaden i Veracruz, en delstat på Mexicos sentrale østkyst, men har blitt omfavnet over nesten hele verden.
Jalapeño kommer fra en liten til middels chilipepperfrukt, som er variant av den botaniske arten Capsicum annuum. Sammenlignet med annen chilipepper hører denne chilien hjemme i den mildere delen av skarphetsskalaen.

Syltet jalapeño inneholder syre, som gjør kjøttet herlig saftig og mørt. Chilien gir en ekstra sting på smaken uten at den blir for sterk 🌿

Du kan også marinere kjøtt med frisk ananas. 
Ananas inneholder bromelain (proteinspaltende enzymer). Det er ett etsende kjemikalie, som bryter ned aminosyrer. Det gir en helt annen smak på kjøttet enn jalapeno, så til tilbehøret jeg serverer i dag passer jalapeno best. Mørning med ananas skal jeg teste ut en annen gang 🍍

Knallgod biffmiddag med masse smak !


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4 x 200g ytrefilet av storfe
  • Syltet jalapeno
  • Rapsolje
  • Godt smør
  • Salt
  • Pepper
  • Småpoteter med parmesan *
  • Syltet rødløk
  • Brokkolini
  • Grønn peppersaus *
Sånn gjør du:
  1. Lag syltet rødløk 4 timer eller dagen før servering. Oppskrift 👉 her
  2. Legg biff i en pose og hell i ett glass syltet jalapeno. Bland det godt sammen og la kjøttet ligge i romtemperatur en time.
  3. Sausen kan lages i god tid før servering og eventuelt varmes opp igjen.
  4. Forbered potetene klare til steking.
  5. Ta biffene ut av marinaden og tørk av dem med tørkepapir. Krydre med salt og pepper. Legg en blanding av rapsolje og smør i en stepanne og la det bli skikkelig varmt før du bruner biffene ett minutt på hver side. Brun to og to om gangen. Legg dem over i en ovnspanne. Sett ovnspannen inn i stekeovnen på 200ºC, sammen med potetene. Etterstekes i ovn i 7 minutter ( Gjelder biff , som er ca. 1,5 cm høy, medium stekt). Ta langpannen ut av ovnen og la kjøttet hvile i minimum 5 minutter.
  6. Kok brokkolini i godt saltet vann i 4 minutter rett før servering. 
Småpoteter med hvitløk & parmesan
  • 1 kg små poteter
  • 100 g smør
  • 4 ts revet eller presset hvitløk
  • 1 neve hakket frisk persille
  • Salt
  • Pepper
  • Parmesan
Sånn gjør du:
  1. Kok potetene knapt møre i en kjele med vann.
  2. Hell godt av vannet og legg potetene utover et stekebrett eller en ildfast form. Bruker du større poteter kan du knuse dem flate med en gaffel før du ettersteker dem. 
  3. Smelt smør i en kjele og tilsett revet hvitløk og hakket persille.
  4. Hell smøret over potetene og bland det godt sammen, så alle potetene blir dekket med smør.
  5. Krydre med salt og pepper.
  6. Dryss over revet parmesan.
  7. Stek potetene midt i ovnen, på 200ºC i 20-30 minutter. 
Tips:
Det er ikke nødvendig å koke potetene på forhånd.
Men, da må du steke dem i stekeovn i 20 minutter før du drysser over revet parmesan og steker dem videre i ytterligere 20 minutter.

Grønn Peppersaus
  • 4 dl kjøttkraft, jeg brukte vann og ett beger kjøttfond
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ss grønn pepper
  • 1 dl kremfløte
  • 1-2 ss Mrs Chengs soppsoya eller mørk, tykk, usøtet soyasaus.
Sånn gjør du:
  1. Rist sammen melet med litt kald kjøttkraft -eller litt av vannet.
  2. Kok opp resten av kraften og visp inn meljevningen.
  3. Knus grønn pepper grovt i en morter.
  4. Tilsett grønn pepper og la sausen koke i minst 5 minutter.
  5. Tilsett fløte og smak til med soyasaus og eventuelt litt salt hvis nødvendig. Smak på sausen før du eventuelt tilsetter salt. Soyasaus og hvis du bruker fond eller buljongterning kan inneholde mer enn nok salt.
Snadder !

Peppersaus 

Parmesanpoteter

Pamesanpoteter

Bruner biff
Parmesanpoteter og marinert ytrefilet 

Brokkolini

Skikkelig saftig og godt kjøtt ! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF