29 januar 2023

Boller med sjokolade / Sjokoladeboller !


I denne oppskriften bruker jeg Tipo pizzamel, som er ekstra finmalt. 
Dette gir en smidig deig, som er lett å forme. 
Sukker er byttet ut med melis, som jeg koker opp sammen med melk og smør. 

Når sjokoladen smelter under steking er det en fordel med en sjokolade, som ikke inneholder for mye fett og har gode smelteegenskaper. Jeg bruker Freia Dronning sjokolade. 
Den har en god og mild kakaosmak, som passer perfekt i boller.

Bolledeigen trenger faktisk ikke å heves før de skal bakes ut -og det er perfekt for oss, som synes gjærbakst tar utrolig lang tid !


Du trenger til 16 store boller:
  • 5 dl melk
  • 150 g smør
  • 125 g melis
  • 50 g fersk gjær eller 1 pose = 12 g tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 750 g pizzamel 
  • 200 g mørk sjokolade
  • Egg til pensling
Sånn gjør du:
  1. Smelt smør og tilsett melk og melis. Kok opp.
  2. Avkjøl melkeblandingen til den er fingervarm, 37°C grader ved bruk av fersk gjær eller 40°C hvis du bruker tørrgjær.
  3. Rør gjæren ut i melkeblandingen, hvis du bruker fersk gjær eller i melet, hvis du bruker tørrgjær.
  4. Bland sammen 700 g mel og kardemomme i en bakebolle eller kjøkkenmaskin.
  5. Tilsett melkeblandingen.
  6. Elt deigen og tilsett litt mer mel til deigen får passe konsistens. Elt deigen i 10-15 minutter.
  7. Hakk kokesjokolade.
  8. Velt deigen ut på kjøkkenbenken og bank den litt flat. Dryss hakket sjokolade over og brett deigen over. Kna alt sammen så sjokoladen fordeler seg.
  9. Del deigen i 16 emner og bak ut bollene med en gang, deigen trenger ikke heves på forhånd.
  10. Legg bollene på stekeplater med bakepapir.
  11. La dem heve lunt i en time.
  12. Pensle bollene med vispet egg rett før steking.
  13. Stek bollene midt i ovn på 230°C i 7-10 minutter.

Steg for steg 👇

Ingredienser

Kok opp melkeblandingen


Melkeblanding, mel, gjær og kardemomme

Elt deigen 

Hakk sjokolade 

Bolledeig med sjokolade

Ferdig sjokoladebolledeig 


16 sjokoladeboller klare til heving

Ferdig hevet 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF