Andebryst med appelsinsaus og rødkål ♫♪


Nydelig hyttemat på en småkald høstkveld i fjellheimen !
Den kan også serveres i de fineste selskaper, med hvit duk og Kongen som gjest !

Oppskrift på rødkål finner du lenger ned på siden, den er til 5 porsjoner.
Rødkålen kan oppbevares i noen dager, så lag den gjerne noen dager før.
Jeg lagde rødkålen hjemme og tok den med meg på hytta.

Herlig smaksrik rett med gode andebryst, rødkål, spicy appelsinsaus og hjemmelaget 'pommes frites' 🍂

Fjellsandwich med blåbær og cheddar ♥


Herlig toast med blåbær, servert med spekeskinke og litt ruccola.

Blåbær kan brukes til så mangt, smaker kjempegodt til ost 🌿
Stek brødet i et sandwichjern eller vaffeljern.

Jeg stekte den i et eldgammelt vaffeljern på vedkomfyr ♫♪

Langtidskokt Fårikål i Crock-Pot ♫♪


Høsten er her 
-og det er på tide å finne igjen Crock-Pot kjelen.

En Crock-Pot er en elektrisk kjele som langtidskoker maten på svak varme.

En Crock-Pot kan 'lage mat' hele dagen, men den vil bruke samme mengde energi som en vanlig lyspære !
Slowcooker/Crock-Pot bruker lite strøm, noe som gjør dem energieffektive .
Slowcooker, fra merket Crock-Pot, bruker mellom 75 og 150 watt strøm på instilling LOW og mellom 150 og 210 watt på HIGH.
 
Du trenger mye mindre vann når du koker maten i en crock-pot,
enn i en vanlig kjele da ikke noe av vannet blir dampet bort.
Ingrediensene avgir mye væske under koketiden så det blir mer enn nok væske.
Fårikålen blir ganske så brun når den blir langtidskokt, men den smaker veldig godt !

Fårikål er fårikål -og den blir like god om du koker den i vanlig kjele eller i en Crock-Pot, men en slowcooker gir deg muligheten til å spise fårikål til hverdagsmiddag selv om du er på jobb fra kl.8-16 ♫

På søndagene kan du ta deg en lang tur, ut i skog og mark -eller på nærmeste café, uten å være redd for kjelen som står på komfyren ♫

Trygt, godt og enkelt 

Lapper med kefir ♥


⇾ Lapper eller ⇾ sveler ?
Forskjellen er at sveler lages med smør i røren og er ofte litt større i diameter.
Sveler inneholder også kefir, natron og hornsalt, men lapper blir som regel laget med 'vanlig' melk og bakepulver.


Jeg hadde igjen rester av kefir etter jeg bakte 👉 Sjokoladekake med melkesjokoladekrem.
Så jeg laget en blanding av lapper og sveler. Brukte kefirmelk og droppet smøret.

Skal ikke skryte av at de ser perfekte ut, men de smaker godt  😋

Pastasalat med reker, litt grønt og pesto ღ


Jeg hadde igjen reker fra gårsdagens skalldyrmiddag.
Da ble det god lunch i dag, med litt rester fra grønnsaksskuffen.

Jeg brukte små pasta-ringer og ett halvtomt eller halvfullt glass med pesto.
Pestoen har stått i kjøleskapet i 14 dager, men like god 😋
Enkel og god pastasalat med mine favoritter pesto og reker 🌿

Den pestoen du lager selv er jo som regel den beste, men du trenger forskjellige ingredienser som du kanskje ikke bruker hver dag. Da kan være fristende å ty til ferdig pesto på glass og det er lov altså !
Spis & Nyt 

Gratinert kongekrabbe 💚


Kongekrabbe, også kjent under navnet kamtsjatkakrabbe og russerkrabbe, er en storvokst krabbeart som hører til gruppen med trollkreps. Kongekrabben er rødlig i skallet og kan bli opptil 10 kg tung.
Det er kun klørne som spist på kongekrabben, ikke selve kroppen.

Kongekrabbe smaker helt herlig altså, både i smak og konsistens 😋

Minner om en blanding av hummer og reker.

Du kan gjerne spise den naturell, men den er god med litt spicy krydder også !
Serveres med godt brød, smør og gjerne hjemmelaget majones, som du finner oppskrift på her -eller aioli, oppskrift ⇾ her.


Jeg klarte ikke å motstå fristelsen på en helt nydelig dill og cognacmajones og aioli fra innlandets beste fiskebutikk Knutstad & Holen A/S i dag. Selv på Hedmarken har vi tilgang på fersk fisk og skalldyr, takket være dem. Rekene kom fra Arendal, kosta 'skjorta', men du verden hvor stor forskjell det er på ferske reker og de vi finner i frysedisken.

Dagens vin:  Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2017


Sånn gjør du:
  1. Lag først kryddersmøret.
  2. Klipp eller knekk kongekrabbeklørene mellom leddene. Hvis du klarer å knekke dem, istedet for å bruke saks følger ofte brusken, som sitter på hver side på hvert ledd, med.
  3. Pass på å rense ut kjøttet i 'skulderen' der er det masse godt krabbekjøtt.
  4. Klipp opp kongekrabbeklørne på langs på begge sider. (Se bilder lenger ned i innlegget) Kjøttet fra skulderen kan du dele opp å legge i skallene du får til overs.
  5. Legg dem med skallet ned og legg på ett godt lag med kryddersmør. Dette kan gjøres i god tid før servering. De bør ligge rett, så ikke alt smøret renner av. 
  6. Dekk kongekrabben med plastfolie eller aluminiumsfolie og la dem stå kaldt frem til en halvtime før de skal stekes.
  7. Før servering tas den ut av kjøleskapet en halvtime før de skal stekes. 
  8. Stekes i forvarmet stekeovn på 225 grader i 5-10 minutter. Jeg steker dem i 7 minutter.
  9. Serveres med godt brød og majones eller aioli.
Kryddersmør a'la Edel
  • 200 g ekte meierismør
  • 1 stk, hakket rød chili
  • 1 stk, hakket sjalottløk
  • 1 ts cajennepepper
  • 1 ts cumin
  • 1 ts pepper, grovmalt
  • 2 ts havsalt
  • Frisk basilikum
Sånn gjør du:
  1. Ta smøret ut av kjøleskapet en times tid før du skal lage kryddersmøret.
  2. Tilbered kryddersmøret ved og finhakke grønnsaker, smake til med krydder og blande alt godt sammen. Ikke prøv stavmikseren, snakker av erfaring. En gaffel og håndmakt er det som skal til.
Restene av kryddersmøret kan fryses eller oppbevares noen dager i kjøleskapet.

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2017
Ung, syrlig og sitronpreget, innslag av nesle og urter.


Ingredienser til kryddersmør  💚
Klipp opp kongekrabben  💚
Masse herlig kjøtt i skuldrene 💚
Klare til gratinering 💚
Dill og cognacmajones -og aioli fra innlandets beste fiskebutikk 💚
Klar til servering 💚
Spis & Nyt 💚

Asiatisk klippfiskgryte 🌿 3 Winner Riesling trocken 2017 🍷


3 Winner Riesling trocken 2017 🍷
- vet du at druene til denne vinen er produsert av 26 unge, dyktige og entusiastiske vinmakere.

I 2002 startet 26 unge vinmakere  prosjektet «Message in a Bottle», som hadde som formål å fremme «Det nye Rheinhessen», regionen de kommer fra. Prosjektet skulle altså ikke bare være en tankesmie, men innebar også å lage en felles vin som alle skulle bidra til.

Ytrefilet av hjort med høstens godsaker !


Høsten er tiden for viltkjøtt og nyhøstet grønnsaker, frukt og bær 🍂
Nå er det sesong for sopp og plommer -så pass på og nyt dem når de er på sitt beste.
Høstens smaker på en tallerken 🍄🍂

Herlig, mør, god og kortreist ytrefilet av hjort fra Løiten Hjorteoppdrett .
Servert med pannestekte gulrøtter, plommer, sopp, sjalottløk, mandelpoteter og viltsaus !

Dagens vin:  Cline Ancient Vines Zinfandel 2016
Etter anbefaling fra Hege, på Vinmonopolet på Hamar.

Ost- og skinkemuffins ♥


Barnebarnet har flyttet fra Ottestad i Stange til Byflaten, langt opp i Ringsaker.
Jeg bor like ved barnehagen hun gikk i tidligere, men nå må vi kjøre i 30 minutter 🚗
Ja, vet det er ikke langt, men det hender seg vi får det litt travelt på morgenkvisten.

Da er det fint å spise frokost i bilen -og helst noe som smaker godt.
Tørre brødskiver er litt kjedelig -og frukt og grønnsaker er ikke mettende nok.

Fyll opp fryseren med noen gode muffins.
Tin dem i mikrobølgeovn eller ta dem ut av fryseren kvelden før.
Jeg har henne bare en natt i uken altså, så hun blir ikke oppfostret på muffins 

Panna cotta med kryddermarinerte plommer 💕

💕
Nå er det sesong for gode norske plommer.
Benytt anledningen til å lage Panna cotta, en av verdens beste desserter.
Panna cotta oversatt fra Italiensk betyr kokt fløte -og det er nettopp det det er !


Sammen med høstens gode plommer med varme krydder smaker det helt fantastisk 💕
Print Friendly and PDF