Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+

fredag 28. oktober 2016

Helstekt mørbrad av hjort ♫♪ Servert med sopp & babyspinat og plommesaus ♡ღ


Har fått tak i nydelig, ferskt, kortreist hjortekjøtt fra Løiten !
Kjøpte det på Midt i matfatet, en -Mat og landbruksfestival, som var i Vikingskipet på Hamar forrige helg. Dette er ikke noe sponset innlegg, for hjorten måtte jeg betale dyrt for !!
Neida -eller joda, jeg måtte det, men den var ikke så dyr altså !

Hjortekjøtt har en rund og mild smak, og behandlet på rette måten er kjøttet mørt og saftig ♡ღ Den selges selvfølgelig i forskjellige strykningsdeler, jeg kjøpte mørbrad.
Anbefalt kjernetemperatur for hjortekjøtt er 55°C - 60°C . Da er kjøttet lyst rosa og saftig, men husk at att kjøttet må hvile i ca. 20 minutter før du skjærer i det. Dermed kan saften fordeles i kjøttet og muskelen blir avslappet. Hvis kjøttet skjæres i for tidlig, kan denne saften slippe ut. Når kjøttet hviler, fordeles saften jevnt. Denne prosessen gir mer jevnt stekt og saftigere kjøtt.
Spis & Nyt ♫♪

Dagens vin: Séminaire Côtes du Rhône 2015


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 800 -1000 g mørbrad av hjort
  • Raps eller solsikkeolje
  • Smør
  • Salt
  • Pepper
  • Timian

Steking av hjort mørbrad:
  1. Temperer kjøttet ca. en time før steking. 
  2. Gni kjøttet inn med salt og pepper.
  3. Varm opp en blanding av olje og smør i stekepannen. 
  4. La det bli skikkelig varmt før du bruner kjøttet raskt på alle sider.
  5. Legg kjøttet i en ildfast form. Hell over stekesmøret.
  6. Legg frisk timian på kjøttet og stek kjøttet videre på 175 ºC
  7. Bruk et steketermometer og stek til kjernetemperatur på 55 ºC  (Det tar ca. 20 minutter)
  8. La kjøttet hvile innpakket i folie i 20-30 minutter før det skjæres i skiver.

Grønnsaker:
  • 100 g frisk babyspinat
  • 200 g sopp
  • 4 stk sjalottløk
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell sjalottløken og del den i fire på langs.
  2. Rens soppen og skjær den i skiver.
  3. Brun soppen i olje. Tilsett løk og en god slump smør i stekepanna, la det steke ferdig.
  4. Vend inn spinaten de siste 2 minuttene av stekingen.
  5. Krydre med salt og pepper.
Plommesaus:
  • 3-6 stk røde plommer, avhengig av størrelsen
  • 4 ss brunt sukker
  • 2 ss rødvinseddik
  • 1 stk hel kanel
  • 1 stk stjerneanis
  • 2 dl rødvin
  • 3 dl kjøttkraft
  • 1 ss smør
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper

Sånn gjør du:
  1. Del plommer i to og fjern steinene. Lag et snitt i skinnet på hver halvdel, så den ikke sprekker.
  2. Kok opp sukker og eddik. 
  3. Legg i plommene med skinnet ned. 
  4. Ha i stjerneanis, kanelstang og rødvin. Småkok til plommene er møre, det tar ca. 10 minutter.
  5. Ta ut fire halve plommer, legg dem til side og del resten i biter og kok dem videre i sausen. 
  6. Kok videre inn til halv mengde. Sil sausen. 
  7. Tilsett kjøttkraft (jeg brukte vann og ett beger Kjøttfond) og kok inn til halv mengde. Nå kan du sette den til side og varme den opp igjen rett før servering.
  8. Rør inn kaldt smør og smak til med salt og pepper.
  9. Ta av skinnet og legg tilbake de halve plommene så de blir varme. Server en halv plomme per person ved servering.
Koker plommesaus ♡ღ Kanelstang og stjerneanis skal ligge i vinen da....

Jeg serverte retten med
Fløtegratinerte poteter , som du finner du oppskrift på her.
Sett potetene i ovn, sammen med mørbraden. Sett opp varmen og stek potetene ferdig mens
kjøttet hviler.

Séminaire Côtes du Rhône 2015
Økologisk rødvin fra sør i Rhône, ved foten av Alpene.
Ung og saftig frukt, preg av mørke bær og krydder, ettersmak med god lengde.


Alkoholprosent:

13.5%
Syre:
3,6 gram per liter
Sukker:
0,6 gram per liter
Smak:
Ung og saftig frukt, preg av mørke bær og krydder, ettersmak med god lengde.
Lukt:
Aroma preget av mørke og røde bær, hint av urter, krydder og litt lær.
Farge:
Dyp rød.
Produsent:
Dom. du Séminaire
Årgang:
2015
Land, distrikt, underdistrikt:
Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Rhône
Råstoff:
Grenache 80%, Syrah 20%
Metode:
Laget av druer fra 15-35 år gamle vinstokker, tradisjonell gjæring i 14 dager i sementtanker, tankmodnet i 12 måneder, tappet ufiltrert.

Fersk mørbrad av hjort, krydret med salt og pepper ♡ღ
Klar til steking ♡ღ
Klar til servering ♡ღ
Middagen er servert ♡ღ
Spis & Nyt ♡ღ

Nom Nom ♡ღ

Her blir det plommesaus ♡ღ Plommene var veldig store, så jeg brukte bare tre av dem !

Ingredienser ♡ღ

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar