Elgjakta er nå i gang i Hedmark og Oppland -og sikkert andre deler av landet også.
Mens vi venter på ferskt elgkjøtt får vi klare oss med fjorårets fangst !
Reinskav har vel alle hørt om, men i dag fant jeg elgskav.
Skav - er rett og slett strimlet kjøtt, som er en urgammel måte og tilberede kjøtt på.
Det gjør det enklere å mørne, tørke, salte og eventuelt fryse kjøttet. Metodene er mest brukt av samefolket -og det var i hovedsak reinkjøtt, som ble behandlet på denne måten, men nå lages det også skav av elgkjøtt.
Måtte testes Det gjør det enklere å mørne, tørke, salte og eventuelt fryse kjøttet. Metodene er mest brukt av samefolket -og det var i hovedsak reinkjøtt, som ble behandlet på denne måten, men nå lages det også skav av elgkjøtt.
-og resultatet ble en kjapp, varmende og smakfull viltgryte.
Herlig høstmat, som passer både til hverdag og fest 🍂
Bruk den soppen du liker best, gjerne forskjellige typer, men smak og behag.
- Og selvsagt kan du bruke en bedre strykningsdel på elgen enn skav altså, da blir gryten enda bedre. Men, da må du tilpasse koketiden 🍂
Bruk den soppen du liker best, gjerne forskjellige typer, men smak og behag.
- Og selvsagt kan du bruke en bedre strykningsdel på elgen enn skav altså, da blir gryten enda bedre. Men, da må du tilpasse koketiden 🍂
Jeg serverte viltgryten med en god, enkel, rustikk potetstappe og tyttebær.
- 800 g elgskav
- Smør/Olje
- 200 g kantarell
- 150 g sjampinjong
- 100 g aromasopp
- 1 stk gul løk
- 3 stk gulrøtter
- 4 dl vann
- 3 dl kremfløte
- 4 ss Crème Fraîche Lett
- 5 skiver brunost
- 6 stk knuste einebær
- 1 ts tørket timian
- Salt
- Pepper
- (Sukkerkulør)
- Tyttebærsyltetøy
- Persille
Slik gjør du:
- Halvtin elgskav i romtemperatur i ca. en time.
- Stek litt og litt av kjøttet i en varm stekepanne med olje eller smør.
- Legg kjøttet over i en gryte.
- Grovhakk løk og stek det lett i godt smør før du legger det over i gryta.
- Skjær sopp i skiver og stek den i olje/smør i flere omganger, før du legger den over i gryta.
- Tilsett vann, fløte, 1ts salt og 1ts pepper, la det koke opp.
- La det deretter trekke i 20 minutter, sammen med gulrøtter skåret i skiver.
- Tilsett Crème Fraîche, brunost, knuste einebær og timian.
- La det trekke i ytterligere ti minutter.
- Smak til med mer salt og pepper. Hvis du ønsker en litt mørkere farge tilsetter du litt sukkerkulør.
- Serveres med tyttebærsyltetøy og ett dryss frisk persille.
- 12 stk poteter
- 3 dl matfløte
- 4 ss smør
- Salt
- Hvit pepper
Sånn gjør du:
- Skrell poteter. Del potetene i to hvis de er store.
- Kok poteter i usaltet vann i 15-20 minutter, til de er møre.
- Sil av vannet på potene og la de dampe seg tørre.
- Bruk en potetmoser eller gaffel og mos dem grovt.
- Rør inn smør og fløte, litt og litt omgangen til konsistensen er passe.
- Smak til med salt og pepper.
Krydret duft med fat karakter, hint av mørk kirsebær, jordbær, kanel og vanilje
100% Tempranillo
100% Tempranillo
El Coto de Rioja Crianza er en av de mest populære vinene i hele Spania og en av de mest solgte Rioja'er i verden.
Crianza dyrkes på eiendom og andre vingårder primært i Rioja Alta, samt flere kilder i Rioja Alavesa og Rioja Baja.
Vinen er oppmalt og gjæret i rustfritt stål kar i 20-25 dager med utvidet tid på skinnene for å trekke ut smak og kompleksitet, etterfulgt av 12 måneder aldring i en kombinasjon av nytt og brukt amerikansk eik og seks måneder i flaske.
ELGSKAV ! |
Steker sopp ! |
Nå skal gryta trekke på svak varme i 20 minutter. |
Lager potetstappe ! |
Klar til servering ! |
((¯`´¯) Spis & Nyt
`*.¸.*.✿✿¸.•*¨`*•..¸✿ღ¸.•*¨`*•..¸✿✿
Takk for tips. Denne vil jeg prøve! Kari
SvarSlettSå hyggelig ! Håper det smaker :)
Slett