20 mars 2016

Kjøttkaker i brun saus med kålstuing !


Enkel og god søndagsmiddag, som tatt ut av året 1966 !!
Flott årgang der altså.

Kjøttkaker går vel aldri helt av moten ? 
Det finnes så mye gode, spennende og nye retter og ingredienser, men en kjøttkakemiddag med herlig kremet kålstuing og hjemmelaget brun saus kan ingen takke nei til.  ⊱╮⊱╮

Tilberedning:
  • Kok potetene og kål til kålstuingen.
  • Lag sausen.
  • Forbered og stek kjøttkakene.
  • Lag ferdig kålstuingen, mens kjøttkakene koser seg i sausen.
  • Spis & Nyt !!
Til 6 porsjoner:
Kjøttkaker:
  • 800 g kjøttdeig
  • 1 stk egg
  • 2 ss potetmel
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1⁄2 ts malt muskat
  • 1/2 ts allehånde
  • 1 dl vann
Sånn gjør du:
  1. Bland sammen kjøttdeig med egg, potetmel, salt og krydder.
  2. Spe inn vann, litt og litt omgangen og bland alt godt sammen.
  3. Form deigen til runde kaker og stek dem på alle sider i litt smør. De trenger ikke være gjennomstekte da de skal trekkes videre i sausen.
  4. Legg dem i sausen og la dem trekke i 10-15 minutter.
Brun saus:
  • 4 ss smør
  • 6 ss hvetemel
  • 10 dl kjøttkraft *
  • 1 ss soyasaus
  • 1 laurbærblad
  • Salt 
  • Pepper
  • Mrs Chengs soppsoya eller sukkerkulør
Sånn lager du saus:
  1. Smelt smør, tilsett mel og brun melblandingen over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.
  2. Spe med kraft, litt og litt om gangen. * Jeg brukte vann og 3 beger 'FondCups' kjøttbuljong fra Maggi. Ja, 3 beger, selv om det står 1 beger til 5 dl vann på pakken, det gir en smakfull, kraftig saus. Du kan selvsagt bruke hjemmelaget kjøttkraft hvis du har det.
  3. Tilsett soyasaus og laurbærblad og la sausen trekke i ca. 10 minutter.
  4. Smak til med salt og pepper. Tilsett litt Mrs Chengs soppsoya -eller noen dråper sukkerkulør, hvis du vil ha sausen litt mørkere.
Kålstuing:
  • ca. 600 g hodekål
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts hvit pepper
  • 1⁄4 ts malt muskat
Sånn lager du kålstuing:
  1. Skjær kålen i biter og kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. Det tar ca. 10 minutter.
  2. Hell av vannet og legg kålen til side.
  3. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe litt og litt med melken.
  4. Kok opp etter hver speing.
  5. Tilsett den kokte kålen og smak til med salt, pepper og muskat.
Server retten med kokte poteter, tyttebærsyltetøy og flatbrød
Brun saus, kokt kål og ferdig spedd kjøttdeig 
Steker kjøttkaker

Ved Mjøsa på Stangebrua i Ottestad - Palmesøndag ⊱╮⊱╮

4 kommentarer:

  1. Hei! Detta såg mycket gott ut! Jag skulle gärna vilja posta detta inlägget på vår MAGGI Facebook-sida för att inspirera andra till denna middag :-) Är det OK med dig att jag linkar din blogg till vår sida?

    Ha en trevlig påsk!
    Vänliga hälsningar
    Anna, brand manager

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :)
      Det kan dere gjerne gjøre.
      Hyggelig at du likte oppskriften -og sausen ble så god !

      God Påske !

      Slett
  2. ..og vin til de kjøttkakene da??

    SvarSlett

Print Friendly and PDF