23 mars 2018

Ferskt kjøtt og suppe med sur-søt løksaus og melboller ♥


Ferskt kjøtt og suppe er nydelig husmannskost,
som min mor lagde ett par ganger i året 
Jeg har fått servert det av svigermor noen ganger, men aldri laget det selv -av en eller annen grunn.
For ett par uker siden lurte min far på om jeg ikke kunne lage det en dag, så da får jeg brette opp armene og prøve. Det er ikke vanskelig, men det tar litt tid.

Man koker først store kjøttstykker av storfe i vann, sammen med litt krydder i 3-4 timer.
Etterpå tilsettes grønnsaker i samme kjele så man får en god grønnsaksuppe. 
I grønnsaksuppen skal det også være melboller.



Melboller blir også kalt for klot, krumme eller klubb !
Grønnsaksuppen skal serveres først, med melboller.
Ved andre servering skal kjøttet skal skjæres i skiver og serveres med en sursøt løksaus, som også lages på suppekraften, grønnsaker fra suppen -og kokte poteter selvfølgelig. 


Ferskt kjøtt og suppe 
Oppskriften er til 6 porsjoner
  • 2,2 kg storfekjøtt, jeg brukte oksehøyrygg med bein
  • 3,5 liter vann
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 1/2 stk lite kålhode
  • 6-8 stk gulrøtter
  • 1/2-1 stk persillerot
  • 2 stk purre
  • 1/2 stk kålrot

Sånn gjør du:
  1. Kok opp vann.
  2. Legg i kjøttet i store stykker. Kok opp og skum godt av. 
  3. Dryss over salt og la kjøttet trekke, rett under kokepunktet i 3-4 timer under lokk.
  4. Del opp grønnsakene og la de koke med de siste 30 minuttene. 
  5. Smak til suppen med salt og pepper. 
  6. Ta opp kjøttet og hold det varmt innpakket i folie frem til servering. Du kan legge det innpakkede kjøttet i stekeovnen på 100 grader, hvis det er lenger til maten skal serveres.

Løksaus
  • 3 ss smør 
  • 1 stk løk 
  • 4 ss hvetemel 
  • 7 dl av kokekraften
  • 2 dl fløte
  • ca. 3 ss eddik, jeg brukte hvitvinseddik  
  • ca. 3 ss sukker 
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Finhakk løken og la den surre seg blank i smør. 
  2. Rør inn mel og spe med varm kraft.
  3. Kok opp og la sausen koke i ca 10 minutter.
  4. Tilsett fløte og smak til med eddik, sukker, salt og pepper. 
  5. Sausen skal ha en mild sur-søt smak.
Melboller
  • 100 g smør 
  • ca. 400 g hvetemel 
  • 2,5 dl melk, litt av melken kan eventuelt erstattes med suppekraft 
  • 2 stk egg 
  • 2 ss sukker
  • 1/2 ts salt 
  • 1/2 ts kardemomme 
Sånn gjør du:
  1. Smelt smøret i en kjele.
  2. Tilsett melk (-og eventuelt kraft), sammenpisket egg , sukker og krydder. Tilsett litt og litt av melet under omrøring.
  3. Rør til en litt tykk grøt, brukt såpass mye mel så deigen slipper kjelekanten. La deigen svelle i 30 minutter, dekket til med plast. 
  4. Form boller med en skje. Legg skjeen i suppa og vent til melbollen glir av skjeen. Fortsett til du har brukt opp hele melbolle-deigen.
  5. La melbollene trekke i suppa i 10-15 minutter før servering.
Servering:
  1. Server suppen med grønnsaker og melboller i første servering.
  2. Ved andre servering serveres kjøttet i skiver med kokte poteter, løksausen og litt av grønnsakene fra suppen. Bruk en hullsil når du tar opp grønnsakene.
Høyrygg av strofe. Jeg delte den i to deler !
Fjern skummet, som danner seg på toppen, så du får en klar suppekraft !
Deig til melboller !
Grønnsaker !
Passelig mengde grønnsaker !
Ingredienser til sur-søt løksaus !
Koker saus og poteter !
Tilsetter melboller i grønnsaksuppen !!
Klart til servering !

4 kommentarer:

  1. Jeg liker løksausen sur-sur og ikke sur-søt. Kan jeg bytte ut hvitvinsedikk med 7%?

    SvarSlett
  2. Bruker og koke kjøttet (bog og høyrygg) med en ingefærrot kvelden før, gir mer smak til suppen. Sellerirot,persillerot,gulrot og kål dagen derpå. Finsnittet selleriblader er også godt.�� Nykokte poteter,sursøt saus.Så suppen med boller ❤Beste middag ever.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det høres godt ut. Det må jeg prøve neste gang. Takk for tipset :)

      Slett

Print Friendly and PDF