07 desember 2018

Langtidsstekt helstekt entrecotè ♫ ♥ ♫♫ ♫♫ 9 timer på 55°C ♥ Servert med mandelpotetpurè, aspargesbønner, stekt sopp & rødvinsaus ♥


Glem biffbestikk - bruk en smørkniv ♥ 
Kjøttet blir helt nydelig altså !

"Fattigmanns sous-vide
Vanligvis bruner jeg kjøttet først -og steker det videre i stekeovn.
I dag bytter jeg om på rekkefølgen, sånn som de 'Sous-vide-folka' gjør det.
Sous-vide er en måte å tilberede mat, der maten vakuumpakkes og varmebehandles i emballasjen i et temperaturkontrollert vannbad, før det etterstekes i stekepanne.

Langtidssteking gjør ikke bare at kjøttet blir mørt og saftig, men også at den naturlige kjøttsmaken utvikler seg. For å få den gode stekesmaken må kjøttet stekes på over 100 grader, derfor bruner jeg kjøttet raskt i en varm stekepanne etter den er ferdig langtidsstekt.

En blodig biff er slettes ikke blodig !!
Den røde kjøttsaften er ikke blod, men et protein kalt myoglobin. 
Myoglobin binder jern og oksygen, og finnes nettopp i muskelvev hos nesten alle pattedyr. Når kjøtt varmebehandles, blir myoglobinet brunt og det er også derfor kjøttet blir brunt.

Jeg serverte langtidsstekt entrecotè med mandelpotetpurè, aspargesbønner, stekt sopp & rødvinsaus

I glasset en Spansk Rioja Cune Crianza 2015
Spis & Nyt ♫


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 1 kg entrecotè
  • Raps -eller solsikkeolje
  • Godt smør
  • Salt
  • Pepper
  • Østerssopp og aromasopp
  • Aspargesbønner 
  • Rødvinsaus *
  • Mandelpotetpurè *
Entrecotè:
  1. Krydre kjøttet godt med pepper.
  2. Sett inn ett steketermometer, pakk den inn i stekepose og legg den i en ildfast form.
  3. Stekes på 55 °C i 8-10 timer. 
  4. Brun kjøttet raskt på alle sider i en varm stekepanne med en blanding av olje og smør, krydre med salt.
  5. La den hvile i folie i 30 minutter før du skjærer den i skiver.
Stekt sopp
  • 250 g aromasopp
  • 150 g østerssopp
  • 2 ss raps- eller solsikkeolje
  • 2 ss smør
  • Salt
Sånn gjør du:
  1. Varm opp pannen.
  2. Ha i olje og legg i sopp, delt i skiver eller biter.
  3. La soppen ligge rolig i pannen til den har fått en tydelig gyllen farge.
  4. Snu soppen og fortsett stekingen på samme måte. Sett ned varmen litt.
  5. Tilsett smør.
  6. La den steke ferdig og smak til med salt. 
Aspargesbønner
  1. Skjær av begge endene på bønnene.
  2. Kokingen går raskt så kok aspargesbønnene rett før servering.
  3. Kok aspargesbønner ett par minutter i lettsaltet vann, sil av vannet og vend inn godt smør og salt.
Haricots verts, aspargesbønner som vi kaller den, blir mye brukt i det Franske kjøkken. Den smakfulle grønnsaken passer ypperlig til biff, men pass på så den ikke blir overkokt.

Mandelpotetpurè 
  • Ca. 1 kg mandelpoteter uten skall
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ss smør
  • 1 dl fløte
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell potetene og la dem trekke, rett under kokepunktet. Grovhakk hvitløken, og kok den sammen med potetene.
  2. Hell vannet av etter ca. 15 minutter, eller når potetene er gjennomkokt.
  3. Kjør potetene og hvitløken med en stavmikser eller i en foodprosessor.
  4. Tilsett smør og fløte og kjør alt godt sammen til en fløyelsmyk purè.
  5. Smak til med salt og pepper helt til slutt.
Rødvinsaus
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 stk sjalottløk, finhakket
  • 2 ss rødvinseddik
  • 4 dl rødvin
  • 4 dl kjøttkraft
  • 2-3 ss maizena + litt vann
  • Salt
  • Pepper
  • Litt mer brunt sukker, hvis nødvendig
  • 2 ss smør
Sånn gjør du:
  1. Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele. Tilsett løken og la det surre bittelitt.
  2. Tilsett rødvinseddik og la det koke til den nesten er fordampet.
  3. Tilsett rødvinen og la sausen koke inn til ca det halve.
  4. Tilsett deretter kjøttkraften. Jeg brukte vann og 2 beger kjøttfond. 
  5. La sausen koke inn til nesten 2/3 mengde.
  6. Sil sausen.
  7. Sett den på platen igjen, kok opp og rør inn maizena blandet ut i litt vann.
  8. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt mer brunt sukker.
  9. Nå kan du sette den til side og varme den forsiktig opp ved servering.
  10. Rør inn kaldt smør helt til slutt, sausen skal ikke kokes etter smøret er tilsatt.
Entrecote klar til steking ♫ Men, bruk en stekepose, da får du mye bedre resultat !!
Lager saus ♫ 
Rør inn maizena ♫ 
Forbered sopp og aspargesbønner ♫ 
Brun kjøttet godt i stekepannen ♫ 
Lag ferdig potetpureen ♫ 
Stek soppen ♫ 
Kok aspargesbønner helt til slutt ♫
Klar til servering ♫


Cune Crianza 2015
Varenummer:
5705701
Smak:
Ren og fruktig, balansert preg av modne røde bær, urter og fat.
Lukt:
Aroma med fint preg av røde bær og urter, innslag av fat.
Farge:
Middels dyp rød.
Produsent:
CVNE
Årgang:*
2015
* Vi tar forbehold om at varen som leveres kan ha en annen årgang/etikett enn oppgitt
Land, distrikt, underdistrikt:
Spania, Rioja, Øvrige
Råstoff:
Garnacha 10%, Tempranillo (Tinto del Pais) 80%, Mazuelo 10%

Innhold

Alkoholprosent:
13.5%
Syre:
5,5 gram per liter
Sukker:
<3 gram per liter

2 kommentarer:

Print Friendly and PDF