04 januar 2014

Moules-frites ♫♫♥


Moules-frites er en rett bestående av blåskjell og pommes frites.
Retten har belgisk opphav, men er også populær i deler av Frankrike.
Navnet på retten er fransk, hvor «moules» betyr muslinger og «frites» pommes frites.

Måten blåskjellene tilberedes på varierer, men blant de vanlige variantene av retten er:

  • Moules marinières: Trolig den mest anvendte og kjente varianten. Blåskjellene tilberedes i hvitvin med sjalottløk, persille og smør.
  • Moules à la crème: Variant hvor skyen kremes med mel og rømme.
  • Moules parquées: Variant med opphav i Brussel; rå blåskjell delt i to servert med sitron- og sennepsaus.
  • Moules à la bière: Variant hvor blåskjellene tilberedes i øl (da gjerne i belgisk krydret hveteøl) i stedet for i hvitvin.
  • Moules à l'ail: Variant med hvitløk.
Mange har vel sin egen favoritt måte, som de bruker når de skal tilberede og servere blåskjell.
Jeg liker litt sterk smak, så jeg bruker chili og sausen blir helt nydelig hvis du tilsetter litt fløte.

Beregn ca. 500 g blåskjell per person.
  1. Surr 2 -3 sjalottløk og 1 finhakket chili i litt olje i en stor kjele.
  2. Tilsett ca. 3 dl hvitvin og 1 dl fløte, kok opp.
  3. Ha i vasket, renset og kontrollerte blåskjell, kast de som ikke har lukket seg.
  4. La de dampe under lokk til blåskjellene åpner seg 5-7 min.
  5. Rist litt på kjelen noen ganger.
  6. Tilsett fersk hakket persille og gressløk.

Hvis du vil lage pommes frites fra bunnen av:
Pommes frites :
Skrell potetene og skjær dem i fingertykke staver.
Bruk olje uten smak, som tåler høy varme, gjerne solsikkeolje.
Hell olje i en tykkbunnet gryte, varm oljen opp til ca. 180 grader.
Friter potetene i to omganger.

Første omgangen kan gjøres i god tid før servering, den andre skal alltid gjøres like før,
så potetene ikke blir bløte.

Første omgang: legg potetene i den varme oljen med en hullsleiv eller i en frityrkurv.

Friter ikke mer om gangen enn at det dekker bunnen av gryten.
Stek potetene til de er myke og lysegule. Ta dem opp og la dem renne av i et dørslag over en bolle eller på husholdningspapir.

Andre omgang:

Stek dem gyllebrune og sprø. Ta dem opp og la dem renne av.
Salt potetene, bruk gjerne Maldon salt og server dem umiddelbart.

♫♫♥
Lette og tørre hvitviner passer godt til blåskjell !!
-og den aller beste til blåskjell er denne franske med god aroma
og mye friskhet : 
Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2010

    Karakteristikk: Fylde:Friskhet:Sødme:
  • Farge: Middels dyp grønngul.
  • Lukt: Aroma med fint preg av sitrus, blomst og grønne urter.
  • Smak: Frisk og sitruspreget, innslag av urter og bladverk, hint av mineraler i ettersmaken.
  • Passer til: Fisk   Skalldyr   Apertiff  
  • Land/distrikt: Frankrike, Loire, Muscadet de Sèvre-et
  • Årgang: 2011
  • Råstoff: Muscadet de Bourgogne 100%
  • Metode: Presset pneumatisk, trad. vinifikasjon, etter gjæring har vinen ligget på bunnfallet i ca. 8 md. uten omstikk.
  • Innhold: Alkohol 12,00%Sukker: 2,00 g/l Syre: 6,60 g/l

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF