09 september 2015

lavFODMAP / lowFODMAP !


Fikk spørsmål om jeg hadde noen oppskrifter, som kun inneholder matvarer som er lave på "FODMAPs", måtte innrømme at det kunne jeg ikke stort om.
Har nå lest litt om temaet og blitt litt klokere, men langt i fra utlært !

FODMAP står for 
fermenterbare 
oligosakkarider, 
disakkarider, 
monosakkarider
polyoler.

De består av følgende karbohydrater; fruktaner, galaktaner, laktose, fruktose og polyoler.

Dette er karbohydrater, som tynntarmen kan ha vanskeligheter med å bryte ned og absorbere. 
Når de ufordøyde karbohydratene kommer til tykktarmen, vil de trekke til seg væske og gjære. 
Dette kan gi mage- og fordøyelsesproblemer.

Fruktaner: Hovedkilder av fruktaner i kosten er hvete, rug og bygg (brød, korn og pasta) og noen grønnsaker, som løk og hvitløk. Andre kilder til fruktaner er frukto-oligosakkarider (også kalt FOS) og inuliner, som for eksempel ofte blir tilsatt lett-yoghurter for å bevare konsistens og smak uten å gi for mye kalorier.

Galaktaner (GOS): Raffinose og stachyose er de mest vanlige GOS som finnes i mat. De forekommer i belgfrukter som bønner, linser og kikerter.

Laktose: Laktose finnes i varierende mengder i melk og meieriprodukter som yoghurt, fløte, rømme og i myke oster.

Fruktose > glukose: Fruktose i overskudd av glukose kan trigge IBS-symptomer. Fruktose går ofte under betegnelsen fruktsukker og finnes i all frukt, i honning og i ”high fructose corn sirup”.

Polyoler: Finnes både i naturlig og kunstig form. Naturlig forekommer polyoler i frukt og grønnsaker som avocado, vannmelon, sopp og blomkål. Kunstig blir de ofte brukt i matproduksjon som vannbindende agenter og til kunstig søtning – spesielt i sukkerfri tyggegummi, drops og godterier. Polyoler blir ofte gitt navn som ender på ”-ol” og inkluderer sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol, polydextrose og isomalt.

.((¯`´¯)
`*.¸.*.✿✿¸.•*¨`*•..¸✿ღ¸.•*¨`*•..¸✿✿

FODMAP-redusert diett:
De som har behov for å gå på denne dietten er mennesker med IBS - irritabel tarm syndrom.

IBS er blant de vanligste mageplagene i Norge, cirka én av ti sliter periodevis med det.
Forskning viser at du kan redusere mageproblemer i forbindelse med irritabel tarm (IBS) ved å unngå visse matvarer. Dietten som anbefales til denne pasientgruppen, blir kalt for FODMAP-redusert diett. Les mer om dietten 👉 her.


Norsk Helseinformatikk skriver 👉 her, om FODMAP reduserte matvarer.

Det finnes mange lister om FODMAP reduserte matvarer på nett, mer eller mindre over- eller uoversiktlige. Denne 👉 fra Magevennlig mat synes jeg var best, oversiktlig, utfyllende og nylig oppdatert. 

Det er utrolig hvor mye mange ingredienser man kan spise, det står heldigvis flere på JA siden enn på NEI siden, men jeg bruker mye løk og det er fy fy for mennesker med IBS.

Har funnet/tilpasset noen oppskrifter fra bloggen til lavFODMAP, disse oppskriftene finner du i en egen etikett 👉 lavFODMAP.

Mange av de andre oppskiftene kan også fint gjøres mer magevennlige ved og kutte ut eller erstatte noen av ingrediensene.

Spis & Nyt, men velg ingredienser fra riktig liste, hvis du lider av IBS ♫♪

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF
Print Friendly and PDF