I denne oppskriften bruker jeg forskjellige krydder, med fellesnavnet pepper.
Men, ikke all pepper er pepper !
Piper nigrum er en slyngplante, som kan bli over 10 meter lang.
De små, uanselige blomstene er oftest tokjønnede og sitter sammen i aks. Frukten er en bærlignende steinfrukt som blir opptil 6 mm stor. Den er først grønn og skifter farge til rød, når den er moden.
Svart pepper er en av verdens mest utbredte og brukte krydder.
Svart pepper dyrkes i tropiske områder i Asia, Afrika og Amerika i plantasjer der planten får klatre langs stolper eller på trær. Når frukten blir rød, men før den er helt moden, blir den høstet, fermentert noen dager og deretter tørket i solen eller i tørkemaskiner.
Svart pepper dyrkes i tropiske områder i Asia, Afrika og Amerika i plantasjer der planten får klatre langs stolper eller på trær. Når frukten blir rød, men før den er helt moden, blir den høstet, fermentert noen dager og deretter tørket i solen eller i tørkemaskiner.
Grønn pepper er således umoden svart pepper, som selges både frisk og tørket.
Grønn pepper er den første, som høstes i pepperprosessen, ca. 6 måneder etter treet har blomstret.
Den grønne pepperen er den minst sterke av alle typene pepper, men også den mest aromatiske, da den inneholder en eterisk olje med en sterk aromatisk smak.
Dette er pepperen du bruker for peppersmakens - og ikke for styrkens skyld.
Dette er pepperen du bruker for peppersmakens - og ikke for styrkens skyld.
Rosépepper, er ikke pepper, den er ikke engang i slekt med pepperartene.
Rosépepper er derimot en liten frukt eller ett bær fra det brasilianske peppertreet, som er i slekt med den krydderbusken sumak fra Midtøsten. Bærene har en aromatisk smak med lett sødme og mild peppertone, en blomsteraktig duft og delikat farge og form.
Dra dit peppern gror !
Det er ett varmt sted, Guyana der cayennepepper blir dyrket 😏
Navnet kommer sannsynligvis fra hovedstaden og elven Cayenne med samme navn i Fransk Guyana og viser til det opprinnelige opphavet til denne gamle chilien. Men, der strides de lærde, så om det er sant eller ikke står ubesvart.
Kajennepepper, som er det norske navnet, kalles også for guineapepper og er en variant av chilipepper. Pulveret kan fremstilles av frukten av en rekke beslektede planter av søtvierfamilien, som forskjellige typer chili og paprika.
De smale fruktene, som ligner på chili, vokser på små busker opp til ca 75 cm høye og er oransje til røde i farge. De knallrøde fruktene har en tydelig skarphet. En litt røykfylt brennede smak er karakteristisk for Cayennepepper.
De smale fruktene, som ligner på chili, vokser på små busker opp til ca 75 cm høye og er oransje til røde i farge. De knallrøde fruktene har en tydelig skarphet. En litt røykfylt brennede smak er karakteristisk for Cayennepepper.
Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2017
Litt utviklet, preg av røde og mørke bær, tørket frukt og urter, fast og svakt bitter ettersmak.
Denne retten smaker fantastisk 🌿
-og den er ikke vanskelig å lage, men det tar litt tid !
Min bedre halvdel var litt skeptisk - 'er det bare denne sausen ?'
Men, skiftet fort mening når han smakte på sausen, sammen med kjøttet og søtpotetene 👍😋 Perfekt !! Slår bearnaise' lett !
Ytrefilet sitter, som navnet sier på yttersiden av ryggraden. Fileten er jevnt tykk hele veien, og er godt egnet til helsteking. Jeg brukte ett midtstykke på 800 gram i denne oppskriften.
✔ Begynn med sausen, da den krever lang koketid.
✔ Forbered ytrefilet og søtpotet. Sett søtpotetene nederst i ovnen og ytrefileten midt i ovn.
✔ Ta ett glass vin eller noe annet godt i glasset og rør i sausen ♫
✔ Ta kjøttet ut av stekeovn og la det hvile før du deler det opp i skiver.
✔ Server retten med asparges, som du koker rett før servering.
✔ Spis & Nyt ♫
Du trenger til 4 porsjoner:
- 800 g ytrefilet
- Rapsolje
- Smør
- 1 ts hel svart pepper
- 1 ts hel hvit pepper
- 1 ts hel grønn pepper
- 2 ts hel rosepepper
- Rosmarin, 10 friske blader
- 2 ts sitronskall
- Søtpoteter
- Bacon
- Hjemmelaget BBQ-saus *
- Asparges
- Salt
Helstekt ytrefilet
- Regel nr. 1 - ta kjøttet ut av kjøleskapet en time før du skal tilberede det. Da vil ikke temperaturen i stekepannen synke så mye, og du får fin stekeskorpe på kjøttet.
- Brun det godt på alle sider i en varm stekepanne, i en blanding av godt smør og olje.
- Knus grønn, hvit og svart pepper, rosepepper, sitronskall og rosmarin i en morter.
- Krydre kjøttet med blandingen.
- Ha kjøttet i en ildfast form, sett inn steketermometeret. Stekes på 125°C i ca. 50 minutter eller til ønsket kjernetemperatur. 55° for rødt kjøtt, 64° for rosa kjøtt, 70°C for gjennomstekt. Husk at temperaturen stiger, mens kjøttet hviler så ta den ut noen grader før ønsket temperatur.
- Jeg tar den ut ved en kjernetemperatur på 62°C og lar kjøttet hvile i 10-15 minutter.
- Del den opp i skiver rett før servering.
Søtpoteter
- Skrell søtpotet og del den i båter.
- Rull bacon rundt søtpotetbåtene.
- Stekes sammen med ytrefileten. Sett opp temperaturen til 200°C, sett stekebrettet midt i ovnen og stek søtpotetene videre, mens kjøttet hviler i 10-15 minutter.
Barbecuesaus
- 1 gul løk
- 2 ts revet hvitløk
- 2 ts sennep
- 3 ss rødvinseddik
- 3 ss worcestershiresaus
- 400 g hermetiske tomater
- 2 ss tomatpure
- 2 ts paprikapulver
- 0,5 ts kajennepepper
- 1 laurbærblad
- 4 ss flytende honning
- Salt
Sånn gjør du:
- Hakk løk og riv eller press hvitløk og ha det i en kjele sammen med sennep, eddik, worcestershiresaus, tomatpure, hermetiske tomater, paprikapulver, cayennepepper og laurbærblad.
- La det småkoke i 45 minutter under stadig omrøring.
- Ta ut laubærbladet og kjør sausen glatt med en stavmikser.
- Smak til med honning og salt.
- Skjær eller knekk av nederste delen på aspargesene.
- Kok asparges ett par minutter i godt saltet vann.
Ingredienser til BBQ-saus ! |
Pepper ! |
Krydderblanding |
Ytrefilet av storfe |
Bruner ytrefilet på høy varme |
Klar til steking |
Ytrefilet og søtpoteter |
Kjør sausen glatt med en stavmikser |
Spis & Nyt ! |
Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2017
- ALKOHOLPROSENT14%
- SYRE5,1 g/l
- SUKKER7,2 g/l
- LuktSval aroma med fint preg av røde bær og mørke bær, tørket frukt, urter, litt vanilje og fat.
- SmakLitt utviklet, preg av røde og mørke bær, tørket frukt og urter, fast og svakt bitter ettersmak.
- FargeDyp rød.
- Land, distriktItalia , Veneto , Valpolicella Ripasso
- ProdusentZenato
- Årgang*2017
- MetodeRipassoteknikk. 2. gangs gjæring ved 18-20 C i rundt 20 dager. Lagret 18 md. på eikefat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar