Boller med sjokolade / Sjokoladeboller !


I denne oppskriften bruker jeg Tipo pizzamel, som er ekstra finmalt. 
Dette gir en smidig deig, som er lett å forme. 
Sukker er byttet ut med melis, som jeg koker opp sammen med melk og smør. 

Når sjokoladen smelter under steking er det en fordel med en sjokolade, som ikke inneholder for mye fett og har gode smelteegenskaper. Jeg bruker Freia Dronning sjokolade. 
Den har en god og mild kakaosmak, som passer perfekt i boller.

Bolledeigen trenger faktisk ikke å heves før de skal bakes ut -og det er perfekt for oss, som synes gjærbakst tar utrolig lang tid !

Pulled Pork Nachos Bowl


Først må du steke 'Pulled pork' - oversatt til norsk betyr det revet gris - du river den godt stekte grisen til tynne strimler ! Du kan gjerne lage pulled pork dagen før servering.

Jeg gratinerer 'Pulled Pork Nachos' i porsjonsformer.
Du kan også steke nachos i en stor ildfast form eller på en stekeplate med bakepapir 🍅
Nachos lages med pulled pork, tortilla chips og smeltet cheddar.
Serveres med tomatsalsa, guacamole, vårløk og rømme. 

Kremet 'PEPPERKYLLING' med spinat-couscous !


I denne retten bruker jeg grønn pepper og rosépepper 🌿
Men, ikke alle pepper er pepper !

Grønn er umoden svart pepper, men rosépepper er små, røde, tyttebærlignende frukter fra ett brasiliansk tre, som ikke har noe slektskap med pepper.

Både grønn pepper og rosépepper har en aromatisk, god smak, 
som gir denne ovnsretten ett ekstra godt sting !

Enkel, knallgod og 'hot' middag !
Jeg serverer retten med spinat-couscous 🌿

Jalapeñomarinert BIFF med parmesanpoteter, brokkolini, grønn peppersaus & syltet rødløk !


Jeg blir nok aldri vegetarianer
- for jeg er i overkant glad i en 'blodig' biffmiddag !

Retten kom til etter forrige helgs middag 👉 Mexican Dirty Fries !
Mitt nyttårsforsett er 'Spis opp maten',
 - og jeg hadde syltet rødløk og ett glass jalapeño jeg måtte bruke opp 🌿

En blodig biff er slettes ikke blodig !!
Den røde kjøttsaften er ikke blod, men et protein kalt myoglobin.
Myoglobin binder jern og oksygen, og finnes nettopp i muskelvev hos nesten alle pattedyr. 
Når kjøtt varmebehandles, blir myoglobinet brunt og det er også derfor kjøttet blir brunt.

Jalapeño er chili fra Mexico 🌿
Den har sin opprinnelse fra Jalapa, hovedstaden i Veracruz, en delstat på Mexicos sentrale østkyst, men har blitt omfavnet over nesten hele verden.
Jalapeño kommer fra en liten til middels chilipepperfrukt, som er variant av den botaniske arten Capsicum annuum. Sammenlignet med annen chilipepper hører denne chilien hjemme i den mildere delen av skarphetsskalaen.

Syltet jalapeño inneholder syre, som gjør kjøttet herlig saftig og mørt. Chilien gir en ekstra sting på smaken uten at den blir for sterk 🌿

Mexican Dirty Fries Chicken

🌿
Dirty fries er pommes frites med topping !

Denne utgaven er med skikkelig smakfull kylling med en herlig saus, syltet rødløk, chilimajones, toppet med koriander og jalapeno for dem, som ønsker den skikkelig hot ! 🌿
Kyllingen kan tilberedes i stekeovn eller slowcooker. 

Jeg steker pommes frites i AirFryer, da blir den skikkelig sprø og god.
Du kan selvsagt lage hjemmelaget av poteter, men jeg brukte ferdig pommes frites i dag.
Anbefaler 'vanlig', ikke ekspress utgaven i AirFryer. 

Majones kan du lage selv hvis du ønsker det, oppskrift ⇾ her
Syltet rødløk bør lages 2-4 timer før servering, oppskrift ⇾ her


Syltet jalapeño
, en utgave av chili, kjøper jeg ferdig på glass. 

Gratinert ovnsbakt torsk i tomatsaus


Enkel og god middag med smaker fra middelhavet 🍅
Servert med fersk tagliatelle av fullkorn 🌿

Pasta blir aldri sunt, men fullkornspasta er i hvert fall litt sunnere enn vanlig pasta. 
Fullkornspastaen jeg brukte i dag inneholder per 100g 'bare' 272kcal, under 2g fett, 46g karbo og nesten 7g kostfiber, så den er slettes ikke så ille.... !

Torsk er mild og god på smak, og en av mine favoritter.
Torsk inneholder lite kalorier, mye proteiner, vitamin B3 og B12.
Den inneholder hjertevennlig Omega3, men kun 1/4 av mengden du finner i laks.

Jeg topper retten med noen reker og frisk basilikum 🌿
Knallgod, rask og ganske sunn middag !

Ovnsbakt laks & kamskjell med tomat & parmesan i fløyelsaus !

🌿
Nydelig, smaksrik ovnsrett med laks, kamskjell, tomat og parmesan i 'fløyelsaus' ! 
Denne lager du på 30 minutter 🌿

I denne retten bruker jeg den fantastiske råvaren - kamskjell 
Det er så godt, men når de har vært fryst passer de best gratinerte eller i en gryte.
Smaken er den samme, men samme hvor mye man tørker av dem inneholder opptinte kamskjell altfor mye væske og krymper til halv størrelse. 
De blir mer kokt enn stekt i stekpannen.
Ferske kamskjell koster ca. kr. 60,- pr. stk, så det blir litt råflott i en hverdagsmiddag. 


GRYR Matfløyel, testet jeg ut i dag.

UKEMENY - Første uken i januar !


Det er ikke de store gledene som gjør dagen vår bra, men de små øyeblikkene av glede 💚

Er du klar for en uke med sunne middagsretter ?

Etter, ikke bare julemat, men kaker, snacks, godteri og mye godt i glasset skal det bli godt for kropp og sjel med noen sunne middager.

Prøver og bruke forholdsvis billige ingredienser og lage en uke uten altfor mye styr med, for meg dagens viktigste måltid. 

Masse fisk, kylling og grønnsaker. 
Skeier ut med litt rødt kjøtt på lørdag !

Håper dere finner noe som frister 🍅🌿
Link til oppskriften finner dere i navnet på retten !

One-Pot gryte med hakket elgkjøtt og pasta !


Herlig gryte full av smak 🍅🌿
Hvis du vil ha en litt mildere utgave bruker du litt mindre krydder.
Hvis du vil ha den ekstra hot -er det bare å kjøre på med chili !

I denne oppskriften bruker jeg hakket elgkjøtt, som gir en utrolig god smak på gryta.
Du kan bruke kjøttdeig eller karbonadedeig av storfe, hvis du ikke har tilgang til elgkjøtt.

Trygve Brovold AS  på Stange og Annis Pølsemakeri på Ringebu har ofte fryst kjøttdeig av elg.

Pasta er kjøpt på min favoritt butikk, Nye grønt & godt 🍎
De har et utrolig godt utvalg i billig frukt og grønnsaker, samt pasta, ris, nudler, krydder, sauser og dressinger, samt masse Tyrkiske spesialiteter. 

Server gryta med salat og godt brød, hvis du ønsker det
- eller spis den, som den er uten noe ekstra tilbehør
 😋

Australsk kylling / Panert kylling fylt med hjemmelaget urtesmør !


'Vi har ingen historie eller faste holdepunkter. 
Det er det som gjør australsk mat så spennende' 🌿

Australierne våger å tenke og gjøre annerledes, prøve nye smaker og kombinasjoner. 
Mat i Australia har blitt påvirket av bakgrunnen til immigrantene, som har kommet til landet.

Masse god smak i en liten porsjon 
Panert kylling fylt med hjemmelaget kryddersmør med urter & chili.
Jeg bruker koriander, men du kan bruke basilikum hvis du ønsker det.

Panko er laget av brød, som er stekt på en spesiell måte, så det ikke blir skorpe på brødet.
Panko har en mye luftigere tekstur og mye større smuler en griljermel.
Du bruker aldri griljermel igjen altså, når du har fått tak i en pose med panko.

Jeg steker kyllingen i AirFryer, som gir ett sprøtt og saftig resultat, men de kan også brunes i en stekepanne og etterstekes i stekeovn.

Fylt panert kylling servert med ovnsbakte mandelpoteter, gulrøtter, sukkererter og smeltet godt smør tilsatt chili, koriander, sitronsaft og soyasaus 🌿
Print Friendly and PDF