Blomkålgrateng med sommerskinke !


Nå er det deilig Norsk blomkål i butikkene 🌿

I Norge har blomkålen blitt dyrket siden 1600-tallet, og er en velkommen gjest på bordet.
Blomkålhodet består av mange små sammenvokste blomsterbuketter, og navnet betyr rett og slett kålblomst. Rå blomkål har en sprø konsistens, en anelse peppertoner balansert med sødme. Varmebehandlet forsvinner peppertonene og blomkålen får tydelig kålaroma og sødme.

Dagens middag er rester av søndagsmiddagen. 
⇾  Bayonneskinke, som i sommer går under navnet sommerskinke. Jeg hadde også igjen kokte poteter, som jeg stekte i en stekepanne med litt smør og krydret med salt, pepper og paprikakrydder.

Enkel og god middag ♫♫


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 1 stk blomkål
  • 1 stk løk
  • 6 dl vann
  • 1 stk hønsebuljongterning eller kyllingfond
  • ca. 400 g skinke 
  • Frisk persille, til pynt
Sånn gjør du:
  1. Del blomkålhodet i buketter.
  2. Grovhakk løken.
  3. Kok blomkål og løk i vann tilsatt buljongterning/fond til det såvidt er mørt.
  4. Sil av og ta vare på 2 dl av kokevannet.
  5. Lag sausen.
  6. Skjær skinke i biter.
  7. Bland blomkål og løk med skinke og ha dette i en ildfast form.
  8. Hell sausen i formen.
  9. Dryss over resten av osten.
  10. Stekes ved 225 grader i ca. 20 minutter. 
  11. Dryss over litt persille ved servering.
Saus
  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 2 dl kraft fra koking av blomkålen
  • 3 dl melk
  • 300 g ost, revet
  • Salt
  • Pepper 
Sånn gjør du:
  1. Smelt smøret i en tykkbunnet kjele.
  2. Rør inn mel og spe med melk, litt og litt omgangen under omrøring.
  3. Tilsett 2 dl kraft/blomkålvann.
  4. La sausen småkoke i 5 minutter.
  5. Trekk kjelen av varmen og rør inn 200 g ost.
  6. Smak sausen til med salt og pepper.
Server retten med poteter eller godt brød.
Retten kan selvfølgelig også lages med andre kjøtt -eller pølserester.



Klar til steking

Under arbeid !

Hovedingrediensene, mangler litt smør da men....

5 kommentarer:

Print Friendly and PDF