Breiflabb & scampi curry servert med rød jasminris og brokkolini !



Breiflabb, ulke, havtaske, marulk, sjødjevel, storkjeftkonge og breikjeft 🐟
"Kjært barn har mange navn" - og den ser ikke særlig innbydende ut.

Tidligere var breiflabben sett på som en ufisk, og ble kastet til havs om den bet på kroken.
Nå, i 2025 er breiflabben blitt en populær råvare, havets indrefilet 💦
Den er hvit og fast i kjøttet så den egner seg også godt til steking og grilling.

Breiflabb, steinbit og kveite har en del likhetstrekk og kan tilberedes på samme måte.
Du kan også bruke torsk, som man alltid finner i fiskedisken.


🌾 RØD JASMINRIS
Rød ris kan brukes på samme måte, som vanlig hvit ris.
Den røde risen er nokså klebrig og har en mer nøtte'aktig og lett jordlig smak.
Den inneholder kostfiber, så den metter mer en hvit ris.


Fargen på den røde risen kommer fra det samme fargestoffet, som man finner i bær som rips og blåbær.
Rød ris dyrkes primært i Østen, den jeg bruker i dag kommer fra Thailand. Opprinnelig var den røde risen ett ugress, som ble fjernet fra avlingene før de solgte den hvite risen. Men, de beholdt og spiste den røde risen selv og fordi den smakte så godt, begynte man etter hvert å dyrke den som et eget kornslag.

Denne ovnsretten er knallgod og ganske så sunn 🌾
Hvor sterk du lager den kan selv bestemme etter hvor mye curry paste du tilsetter retten.
Du kan gjerne bruke kremfløte i stedet for matfløte, flere kalorier, men bedre saus 😋


Til 4 personer trenger du:
  • 800 g breiflabb uten skinn og bein
  • 300 g rå tint scampi
  • 1 ts salt
  • 2 ts rød curry paste
  • 1 ts karri
  • 2 ss tomatpuré
  • 3 dl matfløte
  • 100 g lett hvitost
  • Rød ris
  • Brokkolini
Sånn gjør du:
  1. Tin scampi, rens dem, hvis de ikke er ferdig renset og tørk godt av dem på tørkepapir.
  2. Sett rød jasminris på kok, den skal koke i 35-40 minutter. 1 del ris, 2 deler vann og litt salt.
  3. Forvarm stekeovn til 200°C.
  4. Rens steinbit fri for skinn og hinner. Jeg kjøpte skinnfri filet av steinbit, men hinnen, som sitter under skinnet satt fremdeles på. Ta av det meste ved hjelp av hendene og fjern resten med å føre en skarp flat kniv på undersiden av hinnen, på samme måte, som du fjerner skinnet. Små bein finner man ikke i fileten på steinbit.
  5. Del steinbit i mindre biter og legg dem over i en ildfast form. Krydre godt med salt.
  6. Legg på rå, renset scampi.
  7. Bland og visp godt sammen tomatpurè, karri, currypasta og fløte.
  8. Hell dette over fisken og dryss på revet ost.
  9. Stek midt i ovnen ved 200°C i 20 minutter.
  10. Kok brokkolini i godt saltet vann i 2-4 minutter.
  11. Server ovnsretten med rød ris, brokkolini og muligens litt ekstra salt.

Desvignes Chardonnay Reserve 🍸
Chardonnay 87%, Sauvignon Blanc 13%

Desvignes Chardonnay Reserve kommer fra det vakre landskapet i Languedoc-Roussillon. Omgitt av Middelhavet og vakre åssider, med et rikt jordsmonn, gir dette perfekte forhold for Chardonnay-druene.

Karakteristikk: Lys strågul farge. Aromatisk duft av gule stenfrukter, sitrus, mineraler og et hint av fat. Delikat og balansert munnfølelse med smak som følger nesen. God struktur og fin lengde.

Lagring: 25% av vinen er lagret 6 mnd i brukte franske fat.

Alkohol: 13 %

Sukker: 1,8 g/l

Syre: 5,9 g/l

Holdbarhet: Konsumklar, men kan lagres i noen år. Serveringstemperatur: 8 - 10°C





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF