Kjøttkaker i brun saus med makaronistuing


Kjøttkaker med makaronistuing -det er godt det !
Alle husker mors eller bestemors kjøttkaker 

Du får jo kjøpt ferdig stekte også, men de man lager selv blir 100 ganger bedre.

Hjemmelaget brun saus er også kjempegodt, mye bedre enn 'pose-varianten'. 
Du trenger ikke koke kjøttkraft av bein og rester, fond fungerer også helt greit -og er ett bedre alternativ enn buljongterninger. 

De 'flinkeste i klassen' lager jo alt fra bunnen av -og det blir helt sikkert kjempegodt, men 'særiøst' -hvem har tid til og dele opp en 'hel okse' når vi trenger 7 dl saus ??

Makaronistuing var noe av det beste jeg kunne få når jeg var yngre -og det er fremdeles en av mine favoritter.


Jeg brukte Amadine poteter, det er små kokefaste poteter, som kan spises med skallet på.
Server retten med tyttebærsyltetøy og ett dryss persille.

Spis & Nyt 🍂

Fruity Rekesmørbrød ღ


Nydelig, frisk og god frokost eller lunch  
Passer ypperlige på late søndagsmorgener

På kalde vinterdager, hvor vi lengter etter sol og sommer -kan du kose deg med denne retten
-og drømme deg litt bort.
Når sommeren er her kan du servere rekesmørbrødet med noe godt og kaldt i glasset ute i solen.

MAJONES ♫


Hjemmelaget majones lager du raskt med en stavmikser.
Det er viktig at alle ingrediensen har samme temperatur, så la egg, sennep, eddik, sitron og olje stå i romtemperatur ca. en time før du lager den.

Hvis ingrediensene ikke har samme temperatur, vil majonesen bli til 'suppe'.
Oljen du bruker må være smaksnøytral, rapsolje er uten smak. 


Utrolig raskt og enkelt 🌿

Til 3 dl majones trenger du:
  • 2 stk eggeplommer

Pizza med smak av Italia ♫


Smaksrik, nydelig frisk pizza
-hvor det meste av 'pizzafyllet', blir tilsatt etter pizzaen er stekt !
Pizza med hjemmelaget pizzasaus og revet ost. Toppet med ruccola, spekeskinke, tomater,
avokado og oliven Her kan du gjerne legge på noen tynne skiver parmesan også !
Det må jo bli godt !!!
Og ja, jeg vet at italiensk pizza skal ha tynn, sprø bunn, men jeg lagde god 'gammel-dags' pizzabunn !

I glasset: Righetti Valpolicella Classico ♫

Skrei med serranoskinke og potetmos med erter & chili ✿ Servert med bakt sitron og ruccola !


Rask, sunn, enkel og god hverdagsmiddag, men allikevel god nok for et middagsselskap !
Skrei kan byttes ut med 'vanlig' torsk, hvis det ikke er sesong for skrei.

I glasset: Dom. Marguerite Dupasquier Pinot Noir 2013

Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet.
Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt.
Når den er i sin beste alder svømmer den fra det kalde Barentshavet til Lofoten for å gyte,
det skjer i Skrei-sesongen, som begynner i midten av januar til slutten av mars.


Ovnsbakt laks med poteter, blåskjell og urtesaus ✿⊱╮✿⊱╮


Hver dag spises det 14 millioner måltider norsk laks rundt om i verden.
Det er selvsagt mest oppdrettslaks, som ikke alle setter like stor pris på, men 'læll a du' !
Les mer om laks fra Norge her.

Norsk laks er også populær i Spana, spanjolene er glad i sjømat:
Salmón Noruego - i en deilig "ALT I EN FORM", med blåskjell og urtesaus a'la Edel !

Pannekaker med sprøstekt bacon og 'oppattværnt' Kål !


"Dæ æ berre ein ting som æ bære heill kål -
og dæ æ oppattværnt kål og pæinnkaku" !

I går lagde jeg en stor porsjon ⇾ KÅL ✿ Husmannskost fra Sør Fron !
- i dag serverte jeg KÅL'n sammen med pannekaker, sprøstekt bacon og blåbærsyltetøy.

Stære godt - ha ti døkk !

KÅL ✿ Husmannskost fra Sør Fron !


KÅL er en tradisjonsrett fra Gudbrandsdalen🌱
KÅL er egentlig en kjøttsuppe med erter. 

Dei 'gjorde kål på' gamle skankar frå stabburet og grønnsaker frå kålhagan. 
Stære godt 💚

Min mormor vokste opp på gården Haverstad Søre, som min oldefar Karl Iversønn Gyttingslien kjøpte i 1902, han tok da navnet etter gården Karl Haverstad.
Vil tro at mormor spiste mye KÅL i løpet av sine 98 leveår


Sitat fra Fron Historielag:

”Kål” er ein tradisjonsrik matrett som har røter langt attende i tid.
Dei kokte kål av kjøt og flesk, dei tilsette også erter og gryn frå eigen kålhage,
samt potet mot slutten av koketida.
Ofte måtte karfolka hjelpe til med å hogge opp kjøt- og beinstykka, som skulle i kålen.
Av og til laga dei kålstappe ved å fløyte av feittet i kålgryta og knuse poteter i.
Kål var ein svært vanleg rett her i distriktet, og vart ofte kokt ein gong i veka på gardane.
Dette var gjev kost.
Somme meiner denne retten har fått namnet sit frå at dei sa dei skulle ”gjere kål” på gamle skankar og andre matrestar.


Det finnes sikkert utallige oppskrifter, dette ble min utgave: 
En blanding av oppskriften til Fron Historielag og tips fra 'Kål -elskere' fra Gausdal
.

Pizzasnurrer med kjøtt & -tomatsaus og masse ost ♫♪


Pizzasnurrer er perfekte til kveldskos, til lunsj og i matpakken, til barnebursdager og ikke minst på tur i skog og fjell  ♫♪

Oppskriften er til ca. 18 stk gode pizzasnurrer med masse kjøttfyll
Du kan lage dobbelt porsjon pizzadeig og fordele kjøttsausen over to pizzabunner hvis du ønsker litt mer pizzadeig -og mindre fyll.

Hvis det frister mer med pizzasnurrer med skinke, finner du oppskrift 👉 her.

Biff i wok med grønn curry paste ♫♪


Thai Green Curry Paste er en våt krydderblanding med kremet konsistens.
Du kan du lage den selv, hvis du har chili, sitrongress, soyaolje, galangal, salt, sjalottløk,
koriander, sukker og muskat.
Hvor sterk den er varier fra de forskjellige produsentene.
Gir en sterk og krydret karakter til wok, sauser, gryteretter og supper.

Her er oppskrift på en enkel, men veldig god, smaksrik wok med mørt storfekjøtt, sprø sukkererter, rødløk og frisk basilikum.
Spis & Nyt ♫♪
Print Friendly and PDF