Skrei med serranoskinke og potetmos med erter & chili ✿ Servert med bakt sitron og ruccola !


Rask, sunn, enkel og god hverdagsmiddag, men allikevel god nok for et middagsselskap !
Skrei kan byttes ut med 'vanlig' torsk, hvis det ikke er sesong for skrei.

I glasset: Dom. Marguerite Dupasquier Pinot Noir 2013

Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet.
Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt.
Når den er i sin beste alder svømmer den fra det kalde Barentshavet til Lofoten for å gyte,
det skjer i Skrei-sesongen, som begynner i midten av januar til slutten av mars.


Jeg brukte skreiloins i dag, det er ryggstykkene på fisken, selve 'indrefileten'.
Denne delen har det beste 'kjøtt-stykket' på fisken, fast og kraftig.
Den egner seg godt til å pannesteke eller ovnsbake, da den ikke går så lett i stykker under tilberedningen.

Serranoskinke  er en spansk spekeskinke som har sin opprinnelse i fjellene Extremadura og Andalucia. Navnet Serrano kommer av ordet sierra som betyr "fjell".
Smaken er mer framtredende og saltinnholdet lavere enn hos norske spekeskinker.
Kjøttet er dessuten ofte mørere. Grisene fores med korn (mais) og urter.
Grisene som brukes til produksjon av serranoskinke, skal ikke være eldre enn 8 måneder
når de slaktes.


Til 4 porsjoner trenger du:
  • 4 stk a ca. 200 g skreifilet, uten skinn og bein
  • 4 store skiver serranoskinke
  • 2 sitroner
  • 800 g poteter, ferdig skrelt
  • 300 g frosne erter
  • 1 ss meierismør
  • 1,5 dl matfløte
  • 1 rød chili
  • Pepper
  • Salt
  • Ruccola
  • Havsalt
Potetmos med erter og chili
  1. Skrell poteter, skjær dem i biter og kok dem.
  2. Finhakk chili.
  3. Gi de fryste ertene et rask oppkok, sil av vannet.
  4. Varm opp fløten i en liten kjele.
  5. Sil av vannet på potene og mos dem med en gaffel eller potetstapper, stavmikser anbefales ikke.
  6. Bland inn smør, fløte, litt pepper, chili og ertene.
  7. Smak til med salt rett før servering, hvis du tilsetter saltet før kan potetmosen fort bli litt seig.
Skrei / Torsk
  1. Forvarm ovnen til 200ºC
  2. Krydre fisken med salt og pepper, legg fisken på en stekplate med bakepapir og legg på en skive serranoskinke over toppen av hver filet.
  3. Del sitronene i to, så du får 4 halve sitroner. Skjær av litt av enden så den står støtt på tallerken ved servering.
  4. Legg halvdelene, med skjæreflaten ned på brettet ved siden av fisken. 
  5. Stek i forvarmet ovn i 15 minutter.
Server fisken på potetmosen, sammen med en halv stekt sitron, som skal skvises over retten -og frisk ruccola med ett skikkelig dryss av havsalt, jeg brukte Maldon salt.

Dom. Marguerite Dupasquier Pinot Noir 2013
Varetype: Rødvin
  • Land/distrikt: Frankrike, Burgund, Bourgogne
  • Årgang: 2013
  • Passer til: Fisk   Lyst kjøtt   Svinekjøtt  


  • En rød burgunder til ca. kr. 150,- ( i 2016)
    Burgundervin (fransk: vignoble de Bourgogne) er en beskyttet betegnelse for vindistriktet som befinner seg i Bourgogne i Frankrike i departementene Yonne, Côte-d'Or og Saône-et-Loire

  • Farge: Middels dyp rød.
  • Lukt: Aroma med preg av røde bær og urter, hint av krydder og fat.
  • Smak: Ung og preget av røde bær, litt krydder og sevje.
  • Råstoff: Pinot Noir 100%
  • Innhold: Alkohol 12,50%Sukker: 1,20 g/l Syre: 4,20 g/l
  • Lagringsgrad: Drikkeklar nå, men kan også lagres
  • Produsent: Dom. Dupasquier
  • Grossist: Robert Prizelius AS

  • Forbereder fisken klar for steking
    Klar til servering ! Spis & Nyt ✿

    Ingredienser
    Noe så herlig ✿
    Dem som ikke 'liker' fisk går glipp av mye godt !!
    Fersk fisk i bøtter og spann levert av innlandets beste fiskebutikk:
    Knutstad & Holen A/S ♫♫

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar

    Print Friendly and PDF