Toad in the hole / Pølser i yorkshirepudding / Pølsepai !


'Toad in the hole' er en engelsk middagsklassiker med pølser, stekt i yorkshirepudding.
Typisk brun engelsk 'Pubmat' 🍻

Yorkshirepudding blir, som regel laget i små porsjonsformer/muffinsformer og servert til søndagssteken. Jeg har tilsatt litt urter og sennep i røren for ekstra smak. 

Fikk endelig brukt de røde pølsene, som jeg kjøpte i Sverige før jul !
Det er danskene, som er kjent for sine røde pølser, men du får kjøpt dem i Norge også.

Fargestoffet danskene bruker i pølsene sine, heter karmin og stammer fra ryggskjoldet på en liten bladlus som kun lever i Sør-Amerika og på Gran Canaria. Det er veldig lite som skal til, men altså nok til å gjøre danske pølser verdensberømte. Og nok til å gi blant annet diverse godteri, Campari og leppestift fargen sin.
Gulp... 😜

Toad in the hole / Padde i hullet 
serveres med Onion gravy' - tykk brun løksaus og grønne erter

Samme løksausen de bruker til ⇾ Bangers and Mash

Ukemeny - Gjenoppskrifter !

Denne uken går vi for en del gjenoppskrifter og billig middag.

Matprisene har steget og for å ikke sprenge matbudsjettet prøver jeg å planlegge middagsretter hvor jeg kan bruke samme ingrediensene i to forskjellige middager. 

Legger også inn middager, som ikke koster så mye, men allikevel smaker godt.

Det står ikke kongekrabbe eller chateaubriand på menyen denne uken !

Det blir dessverre dårlig med fisk og skalldyr denne uken, kun en middag med stekt torsk. 
Spis brødskiver med makrell i tomat til frokost og fisk eller skalldyr til lunch.
Salat med hermetisk tunfisk er veldig godt -og billig !

Kanskje noen av disse oppskriftene kan friste.
Ukens lunch meny:

👉 Quinoasalat med reker & kikerter

👉  Skagenrøre / Toast Skagen

Håper du finner noe, som frister 😋

Link til oppskriften finner du i navnet på retten !

Velsmakende sukker- og glutenfri eplekake. Diabetesvennlig 💧


Helt sukkerfri er den ikke da epler inneholder fruktsukker.
Epler inneholder få kalorier, noe karbo fra fruktose og fiber !

Epler inneholder sukker, men mye av sukkeret som finnes i epler er fruktose. 
Når fruktose inntas fra en hel frukt, har det liten effekt på blodsukkernivået. 
I tillegg vil fiber som finnes i eplet senke fordøyelsen og opptaket av sukker. 
Det betyr at sukker kommer mer gradvis ut i blodbanen og blodsukkeret får dermed ikke en rask økning.

Det er ikke nødvendig å skrelle eplene, selv om jeg gjorde det i denne oppskriften.
Det er i skallet det er mest antioksidanter og fiber. 

Glutenfri er eplekaken også, da havre ikke inneholder gluten, men hvis du har cøliaki bør du bruke glutenfri havregryn. Vanlig havregryn kan ha vært i kontakt med andre kornsorter under dyrking og høsting.

Ukemeny - August !


Nå er vel alle ferdig med sommerferien og de fleste klare for nye utfordringer på skole, jobb eller kanskje du nyter pensjonstilværelsen. Noen er også uføre og syke, håper dere får en fin uke - og masse god mat. 

Min far på 90' år har testet 'Middag til hjemmeboende' fra Hamar Kommune, men det tok ikke mange ukene før han avbestilte den. 

" Spise surkål eller ihjelkokte grønnsaker når butikkene bugner av gode norske, friske grønnsaker, nei takk " 🌿

Heldigvis er han oppegående og klar, men det er selvfølgelig ett fin tiltak når man selv ikke har mulighet til å gjøre innkjøp og lage mat selv. 

Her kommer mitt forslag til en variert og god ukemeny. 
Håper du finner noe, som frister.
Link til oppskrift finner du i navnet på retten.

Lag en fin uke 🍅🍆🌽

PINNEKJØTT - ASIAN STYLE !


Pinnekjøtt er tradisjonell julemat, som serveres med kålrotstappe og mandelpoteter. 
Du finner oppskrifter på 'vanlig' pinnekjøtt 👉 her.

Herlig mørt og smaksrikt pinnekjøtt kan nytes året rundt.
Det blir jo ikke like stas når vi spiser det samme hele året, men en gang i løpet av sommeren er lov (har jeg bestemt 😉

Du kan selvfølgelig bruke rester av pinnekjøtt i denne oppskriften.

Jeg kjøpte pinnekjøtt på tilbud på nyåret.
Pinnekjøttet oppbevarte jeg i fryseren, men det er holdbart eller best før, rett før neste års pinnekjøttsesong.
Tok med meg en pakke i sekken og reiste til fjells. 

I fjellheimen rundt hytta går dem, som skal bli årets julemat og koser seg på beite.

Kalkunstek med nykål, ovnsbakte reddiker og appelsinsaus !


Krydret stek av kalkun er en av mange ingredienser vi nordmenn kjøper i Sverige. 
Den er krydret og surret med masse persille.
Kalkunrullestek er saftig, god på smak og enkel å tilberede. 

Du kan steke vanlig kalkunfilet, hvis du ikke har tilgang til kalkunrull. 
Oppskrift finner du lenger ned på siden.

Jeg serverer kalkunstek med nypoteter, nykål, ovnsbakte reddiker og en syrlig appelsinsaus !
Resultatet blir en smaksrik og ganske så sunn middag !

Baconsurret svinefilet med koriandersalsa !



Herlig mør svinefilet, med sprø asparges og sprek koriandersalsa 🌿
Svinefilet kan du brune i stekepanne og ettersteke i stekeovn eller legge rett på grillen.
Når du pakker den inn i bacon beholder den saftigheten og smaker himmelsk.

Frisk smakfull koriander med smak av sitrus 😋
 - eller er du en av dem, som synes det smaker såpe ?? 
Da kan du bruke basilikum, det blir også godt !

Hanger steak / Butcher steak / Nyretapp servert på salat med asiatisk dressing !


Nyretapp eller slakterbiff, som den også kalles har lenge vært slakterens hemmelighet  ♫♪

Kjøttstykket ligger på innsiden av ryggen som et beskyttende muskellag mot nyrene. 
På engelsk kalles den 'butcher steak' eller 'hanger steak'. 
'Butcher', fordi det tradisjonelt er den biten slakteren har beholdt selv. 
'Hanger', fordi den har godt av å henge en god stund. 
I Frankrike heter det 'Boeuf onglet'.

Nyretapp er like mør som indrefilet, men med lengre fibre og kraftigere kjøttsmak. 
Nyretapp skal behandles på samme måte, som indrefilet.
Anbefalt kjernetemperatur er fra 50°C og til max 59°C
Gjennomstekt anbefales ikke da det gjør fibrene harde og seige.

Ovnsbakt laks med fløtegratinerte poteter & brokkolini !


Jeg 'jukser' og bruker Mills fløtegratinerte poteter med ost. 
Den er veldig god altså, mye bedre en ferdig kokte fløtegratinerte poteter, som du finner i kjøledisken. Neppe like god, som hjemmelaget, men hyttemat skal være enkel, men god !
Da bruker man halvferdige produkter, som smaker godt !

Fløtegratinerte poteter fra Mills inneholder mye væske, hvis du ikke steker dem for lenge, så den fungerer også, som saus.
Oppskrift finner du 👉 her, hvis du vil lage potetene fra bunnen av.


Laks er helt klart best fersk ! 
Men, hvis du kjøper laks, som ligger ferdig pakket i kjøledisken bør du sjekke om den har vært fryst. Mange butikker, selger 'fersk fisk', som har vært fryst ! Pakkene er merket med liten skrift under ingredienser: Produsert av fryst råstoff eller opptint. Det er helt grei kvalitet på varene, men fersk

Sopprisotto med indrefilet av rein !


Nydelig indrefilet av rein servert med risotto 🌾
Da snakker vi hyttemat i fjellheimen !

Risotto er en italiensk risrett 🌾
Grunnlaget for risotto er rundkornede ristyper som arborio, carnaroli og vialone nano. 
Denne risen skiller ut store mengder stivelse under koking, omtrent som den norske grøtrisen.
Riktig kokt risotto skal være kremaktig og tyktflytende, og skal gli lett utover tallerkenen.

Jeg kjøpte en ferdig blandet risotto med steinsopp, økologisk også faktisk !
Nå skal vel egentlig ikke jeg reklamere med ferdigprodukter, men den er veldig god, både på smak og konsistens. Perfekt på turer hvor det skal være enkelt, men godt -og for dem, som vil lage en god risotto på en enkel måte ♫♪
Print Friendly and PDF