14 desember 2014

Steking av ribbe - ribbesaus - surkål

Ribbe:
Beregn 250-500 g ribbe per person, det kommer an på hvor mye tilbehør du serverer til.
Hvis du skal være helt sikker på og ha igjen ribbe til julefrokosten, beregner du 500 g per person.

Forberedelse:
Rut svoren på ribba og gni den godt inn med salt og pepper.
La den ligge innpakket i kjøleskapet i 2 døgn, med svoren ned.
Her har jeg stekt ribbe med hvitløk, gulrøtter og rødløk.
Det gir en god smak på stekesjyen og kjøttet får en god smak, med snev av hvitløk.

Prøv det gjerne, men juleaften er ikke dagen for og eksperimentere på kjøkkenet !


Steking:
  1. Legg ribba med svoren ned i en ovnspanne.
  2. I ovnspanna tilsetter du 1 stor rødløk i båter, 2 gulrøtter i store biter, 10 hvitløksfedd. Du kan droppe grønnsakene, hvis du vil, men den setter en god smak på kraften til sausen og ribba får en god smak med ett snev av hvitløk.
  3. Hell på ca. 5 dl vann og dekk formen med aluminumsfolie.
  4. Stek på 230ºC i 45 minutter
  5. Snu ribba og reduser temperaturen til 200ºC .
  6. Krøll sammen aluminiumsfolien, som en ball og legg den under ribba.
  7. Stekes i ytterligere 1,5-2 timer for tynnribbe, bruker du familieribbe steker du den i 2-3 timer. Pass på at det er vann i bunnen på ovnspannen.
  8. De siste 15 minuttene settes ovnen på 240ºC.
  9. La til slutt ribba hvile i 20 minutter før servering, ikke dekk den til før ribben er helt avkjølt, da blir svoren myk !!
Klar til damping i ovn, under folie.

Ferdig dampet, skal stekes videre i ca. 2 timer.

Ferdig stekt ribbe
Sprøstekt ribbesvor

Ribbesaus:
Skrap bunnen på ovnspannen, ikke tøm ut kraften som er i pannen.
Tilsett mer vann, du skal ha totalt 10 dl til sausen, sett pannen i ovnen så kraften koker opp.
Sil skyen.
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 10 dl stekesky
  • 1-2 ss soyasaus
  • Salt og pepper
  • 1 ts soppsoya, hvis du ikke har soppsoya kan du bruke noen dråper sukkerkulør for å få en litt mørkere saus
  • Kjøttfond, hvis du ikke har grønnsaker i kraften.
Sånn gjør du:
  1. Smelt smør og rør inn mel. La det surre til det blir nøttebrunt.
  2. Spe med stekesky, litt og litt om gangen.
  3. Hvis du ikke bruker grønnsaker i stekeskyen, kan du tilsette litt kjøttfond.
  4. Tilsett soyasaus og la sausen trekke i ca. 10 minutter.
  5. Smak til med soppsoya, salt og pepper.
Ribbesaus
Tilbehør:
Juleaften blir ribben servert med stekte medisterkaker, julepølse, innmatpølse, surkål, tyttebær og
sylteagurk. Noen bruker også lefse, godt smør og sennep i tillegg.

Surkål
Surkål:
  • 1 kg hodekål 
  • 2 epler 
  • 2 ts salt 
  • 1 ss karve 
  • 2,5 dl vann 
  • 2 ss 7% eddik 
  • 2 ss sukker
  • Ribbefett
Sånn gjør du:
  1. Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i biter i en stor kjele.
  2. Tilsett vann.
  3. Kok opp og la alt trekke i minimum en time.
  4. Tilsett gjerne litt av ribbefettet.
  5. Rør godt innimellom. Tilsett litt mer vann hvis nødvendig.
  6. Oppbevares i kjøleskapet. Den kan også fryses.
Tilberedning av surkål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF