Skagenrøre / Toast Skagen !


Du trodde kanskje at Skagenrøre eller Toast Skagen er oppfunnet av en kokk fra Danmarks nordligste by, Skagen, på toppen av Danmark 😉
Men nei, der tar du feil 🌿

Skagenröra ble oppfunnet på en båt i 1956 av svensken Tore Wretman.

”Tore och besättningen tävlingsseglade i regattan Skagen runt i Tores mahognybåt Salta Marina 1956. Det blev stiltje. Segerchanserna försvann, besättningen deppade. Behöver piggas upp, tänkte Tore och tittade efter vad som fanns i galleyt. Inte mycket. Men tillräckligt. Han fann ägg och olja, räkor, lite löjrom, dill och en citron och ett formbröd. Hokus pokus. Tore rostade brödet, snodde till en majonnäs, hackade räkorna och dillen och formade löjrommen till ett duvägg.”

Besättningsmanen:
– Nå Tore, vad kallar du den lilla läckerheten?
Tore tittade ut över de blanka vattenvidderna och i fjärran såg han konturen av Jyllands nordspets.
– Men kära hjärtanes, svarade han i ett benådat infall, det är ju en typisk Toast
Skagen.

(Ref: Aftonbladet )


Her er det ikke lov å bruke reker i lake, bare så det er sagt !
Enkelte hakker rekene i små biter, men det er ikke nødvendig når du bruker reker av god kvalitet. 
Lag gjerne majones selv, oppskrift 👉 her, eller bruk en god, ekte majones.

Skagenrøre skal opprinnelig serveres på mørkt rugbrød, men jeg brukte loff. 
Rist gjerne loffskivene i en brødrister. Smør brødet med godt smør. 
Legg på salat, skagenrøre, sitron, litt lodderogn og frisk dill 🌿

Smakfull, kremet og god skagenrøre med cognac !

Denne salaten passer perfekt til lunch eller, som en god rett på koldtbordet. 


Du trenger:
  • 1 kg reker med skall
  • 165 g majones
  • 3 ss lettrømme 
  • 2 ss dill finhakket
  • 2 ts cognac (kan utelates)
  • 1 ss loddeogn
  • 2 ts sitronsaft
  • Salt
  • Pepper
Til servering:
  • Hveteloff eller rugbrød
  • Smør
  • Crispysalat
  • Sitron
  • Lodderogn
  • Frisk dill
Sånn gjør du:
  1. Rens reker og sett dem i kjøleskapet.
  2. Bland sammen majones, lettrømme, lodderogn, cognac, dill og sitronsaft og smak til med salt og pepper.
  3. Bland forsiktig inn rekene og smak til med mer cognac, sitron, salt og pepper hvis nødvendig.
  4. La gjerne salaten stå i kjøleskapet en times før servering, så smakene får satt seg.

Før -eller etter lunch er det forfriskende med en tur 💛💚


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF