Kamskjell (Pectinidae) er en familie i klassen muslinger, som hører til rekken bløtdyr.
Denne familien skiller seg fra andre muslinger først og fremst ved at hengselen med ligament og lukkemuskelen mellom skalldelene er betydelig større.
Kamskjell er en av de flotteste råvarene vi har.
Langs hele kysten fra Spania til Nord-Norge er det forekomster av kamskjell. I Norge er de største forekomstene i Trøndelag og Nordland.
Kamskjell finnes ofte delvis nedgravd i grov sandbunn, gjerne i områder med en del strøm. Minstemål for kamskjell er 10 cm og måles der skjellet er bredest. Kamskjell lever fra fjæresonen og ned til 150 meter, og er vanligst å finne på 15 til 35 meters dyp.
Safran er et av de mest kostbare krydderene som finnes.
Safran er et krydder som består av de tørkede arrene fra safrankrokusen (Crocus Sativus L.).
Til ett kilo safran kreves minst 70 000 krokuser, 150 000 til 200 000 arr, som må plukkes og renses for hånd.
Kamskjell og safran, en perfekt sammensetning, ikke noe rart det blir en fantastisk rett.
Oppskriften er beregnet til forrett til 4 personer eller hovedrett til 2 personer.
I glasset: Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2014
Du trenger:
Kamskjell og safran, en perfekt sammensetning, ikke noe rart det blir en fantastisk rett.
Oppskriften er beregnet til forrett til 4 personer eller hovedrett til 2 personer.
I glasset: Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2014
Du trenger:
- 1,5 dl tørr hvitvin
- 1,5 dl fiskebuljong
- 0,75 g safran
- 400 g kamskjell
- Salt
- Pepper
- 3 ss solsikkeolje
- 1 liten løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1,5 dl kremfløte
- Sitron
- Koriander
- Godt brød
- Ha vin, buljong og safran i en kjele og kok opp.
- Demp varmen, legg på lokk og småkok forsiktig i 15 minutter.
- Forbered kamskjellene og krydre dem med salt og pepper. (Bruker du ferske kamskjell starter du med å åpne og rense skjellene. Fryste kamskjell må du tine i kjøleskapet over natten. La de renne godt av seg og tørk dem på tørkepapir)
- Varm oljen i er stor stekepanne. Tilsett løk og hvitløk. Stek til løken myk.
- Legg løken til side.
- Tilsett kamskjellene og stek dem forsiktig i varm panne 1-2 minutter på hver side. Ikke stek dem for lenge, da blir de seige og gummiaktige -og de skal ikke være gjennomstekt da de skal varmes opp igjen i sausen.
- Ta kamskjellene ut av pannen og legg dem til side.
- Legg løken tilbake i pannen. Tilsett safranvæsken i pannen, kok opp og la den koke til den er redusert til om lag halvparten.
- Demp varmen og tilsett kremfløten, litt om gangen.
- La sausen småkoke til den har tyknet.
- Legg kamskjellene i safransausen og la dem surre 1-2 minutter, til de blir gjennomvarme.
- Tilsett saften av en 1/2 sitron og smak til med salt og pepper.
- Dryss over koriander ved servering.
- Server med godt ferskt brød, som du kan dyppe i sausen.
- Varetype:Hvitvin
- Land/distrikt:Østerrike, Niederösterreich, Kamptal
- Årgang: *)2013/2014
- Passer til:
- Farge:Middels dyp grønngul.
- Lukt:Aroma preget av blomst, krydder og litt tropisk frukt.
- Smak:Ung, sval og krydret, innslag av blomst og sitrus, streif av mineraler.
- Råstoff:Grüner Veltliner 100%
- Metode:Gjæring i temperaturkontrollerte ståltanker. Ingen fatlagring, flaskemodnet hos produsent i 12 md.
- Innhold:Alkohol 13,00%Sukker: 2,00 g/lSyre: 7,00 g/l
- Lagringsgrad:Drikkeklar nå, men kan også lagres
- Produsent:Weing. Allram
- Grossist:Holst Wines AS
Ingredienser ! Jeg brukte fryste kamskjell i dag, skal du servere retten i selskap kan du gjerne spandere på deg ferske ♥ |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar