Perfekt kokte EGG !!


Noen mener at frokost ikke er ordentlig frokost uten egg -og gjerne kokt !
Overkokt, under kokt, nesten rå..... 😊 Det er ikke lett å få dem perfekte !!
Hva som er perfekt varierer etter smak og behag, jeg liker dem ganske så flytende.
Nå bruker vel mange eggkoker, men på hytta uten strøm er det ingen mulighet for det.

Det lønner seg å bruke romtempererte egg, da sprekker de ikke så lett -og det er lettere å ta av
skallet etter at de er kokt. Skal du ha egg til frokost kan du gjerne la dem ligge på kjøkkenbenken natten over. Dette gjelder også om du bruker eggkoker.


Sånn gjør du:
  • Legg tempererte egg i kokende vann.
KOKETID:
  • Bløtkokt egg: 3-6 minutter
  • "Smilende" egg: 6-8 minutter
  • Hardkokt egg: 8-12 minutter
Legg eggene raskt i kaldt vann etter koking, for å forhindre at eggene fortsetter å 'koke'.
Den korteste tiden for små egg -og den lengste tiden for store egg.

Kalde egg:
Har du kjøleskapskalde egg, så legger du dem i kjelen når vannet er kaldt -og tar tiden fra vannet begynner å koke.

Unngå mørk ring rundt eggeplommen
Har du opplevd å få en grønn ring rundt eggeplommen på hardkokt egg?
Det grønne rundt eggeplommen er forårsaket av en reaksjon mellom jern og svovel. 
Dette er ikke farlig, men kan skyldes to ting:
Egget er ikke avkjølt tilstrekkelig etter at det er kokt eller at egget er kokt for lenge.
I begge tilfeller har temperaturen inne i egget vært for høy over for lang tid. For å unngå dette er det viktig at kokte egg avkjøles i kaldt vann om de ikke skal spises med det samme.

Bløtkokte egg serveres gjerne i eggeglass til frokost. 
Smilende egg er perfekt å servere delt i to eller fire i tomatsuppe og salater -eller på en 'brødblings'. Hardkokte egg passer bra i skiver på smørbrød, gjerne med majones eller kaviar - hvis du ikke har røkt laks eller ansjos da.... det er digg til egg !!

Til fjells koker vannet ved lavere temperatur enn om du er i lavlandet. 
Koker du vann 100-500 meter over havet, så koker vannet ved 100 grader, men 1000 meter over havet koker det ved 96,8 grader. Men, det har så liten innvirkning på koketiden, så det går nok helt bra.... du får legge til noen sekunder..... 😄

Koker egg 

Legg eggene i kaldt vann etter de er kokt !
Jeg liker dem ganske så bløtkokte, men smak og behag 
Herlig start på dagen 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF