Mongolsk biff finner du på menyen i mange kinarestauranter rundt omkring i hele verden !
Det er egentlig en rask wok rett, som lages på under 30 minutter.
Oppskrift på wok-utgaven finner du 👉 her.
Det er egentlig en rask wok rett, som lages på under 30 minutter.
Oppskrift på wok-utgaven finner du 👉 her.
I denne oppskriften bruker jeg flatbiff. Flatbiff sitter på innsiden av låret og navnet flatbiff er meget misvisende. Kjøttet passer fint til stek og gryteretter, men ikke 'biff'.
Flatbiff inneholder ikke fett og svært lite sener, så det er ypperlig til å dele i strimler.
Sopp skal aldri spises rå.
Vanligvis bruner jeg kjøttet før jeg legger det i gryta for å få litt ekstra god smak.
Men, i Mongolsk biff er det masse smak fra soyasaus, hoisinsaus, chili, hvitløk og brunt sukker, så det er ikke nødvendig for smaken sin skyld.
Jeg har laget Mongolsk Biff i slowcooker tidligere, men denne utgaven er med mer grønnsaker, samt ingefær ! Ingefær er opprinnelig ikke en ingrediens i Mongolsk biff, men jeg synes det setter en ekstra, litt varmende preg på retten.
Vannkastanjen har sitt navn fra sumpområdene der planten vokser. Det er en gresslignende plate. Det er rotknollene, som vokser under vann, som er den spiselige delen. Smaken er nøttete og ganske søt. Konsistensen er både sprø og saftig. Vannkastanjer kan spises ferske uten varmebehandling.
Jeg har laget Mongolsk Biff i slowcooker tidligere, men denne utgaven er med mer grønnsaker, samt ingefær ! Ingefær er opprinnelig ikke en ingrediens i Mongolsk biff, men jeg synes det setter en ekstra, litt varmende preg på retten.
Riktig nok mye hermetikk altså, men det gjør at du raskt kan slenge sammen gryta før du reiser på jobb eller andre aktiviteter.
Viste du for øvrig at rå bambusskudd inneholder giftstoffer og må kokes i 30 minutter eller lenger for å få bort giftstoffene. De hermetiserte er ferdig kokt og klare til tilberedning.
Sopp skal aldri spises rå.
Dette skyldes at soppen inneholder fenylhydrazin, en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og nitrogen, som kan være kreftfremkallende.
Alle typer sopp må varmebehandles godt ved avkoking og/eller steking.
Koker du sopp kan du ikke bruke kokevannet, det må kastes !
Hermetisert sopp er kokt og klar til tilberedning.
Du kan gjøre retten klar til koking kvelden før og oppbevare den i kjøleskapet natten over 🌿
Klar, ferdig, kok i 7 timer -og hold den varm frem til servering ♫♫
Klar, ferdig, kok i 7 timer -og hold den varm frem til servering ♫♫
Bruker du en vanlig kjele på komfyren koker du gryta i 2-3 timer med litt ekstra kjøttkraft, så det dekker kjøttet. Rør i den innimellom så den ikke brenner seg i bunn.
Retten smaker knallgodt med ris.
Hvis du foretrekker poteter eller pasta, så bytter du ut risen med ønsket tilbehør.
Du trenger til 6 porsjoner / Ca. 3 kg :
- 1,5 kg flatbiff
- 1,5 dl hvetemel
- 2 ss olje
- 2-3 ts presset/revet hvitløk
- 1 ss ingefær
- 2 stk rød chili, finhakket
- 2 dl soyasaus
- 1 ss hoisinsaus
- 2 dl vann
- 1 dl brunt sukker / sukrin gold
- 4-6 stk gulrøtter, i skiver
- 120 g ( 1 box - 227g ) bambusskudd
- 140 g ( 1 box - 227 g ) vannkastanjer
- 200 g ( 1 box - 425 g ) minimais
- 220 g ( 1 box - 400g) hermetisert champinjong
- 2 paprika, i strimler
- Vårløk, til pynt
- Koriander
Sånn gjør du:
- Del kjøttet i tynne strimler. Legg kjøttet i en pose eller en stor bolle med lokk. Hell i mel og rist så melet blir godt fordelt rundt kjøttstrimlene. Tilsett litt og litt mel, så blir det enklere.
- Legg olje, hvitløk, chili, soyasaus, hoisinsaus, vann, brunt sukker i kjelen og rør det godt sammen.
- Sil godt av kraften til de hermetiserte grønnsakene/sopp før du legger dem over i kjelen.
- Tilsett kjøttet dekket med mel, samt paprika og gulrøtter.
- Bland alt godt sammen.
- Kok på LOW i ca.7 timer. Jeg stiller slowcookeren inn på 7 timer, da går den over på 'keep warm'. Den stod på 'hold varm' i 1,5 time.
- Kok ris eller ønsket tilbehør.
- Dryss over hakket vårløk og koriander ved servering.
Ingredienser |
Flatbiff - Ikke 'biff' ! |
Mongolsk biff med grønnsaker ! |
Klar til koking ! |
7 timer på Low |
Ta vare på restene og frys dem ned !
I stedet for å koke restene i en kjele hvor alt blir til mos og brent i bunn før retten er gjennomvarm, kan du gratinerer gryta i stekeovn med ost på toppen.
Sånn gjør du:
- Tin rester av gryterett i kjøleskapet natten over og legg det over i en ildfast form.
- Dryss over revet ost.
- Stekes i stekeovn på 225 grader i 25 minutter.
- Server med hva du måtte ønske av poteter, ris eller pasta og gjerne en salat 🌿
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar