YAKINIKU / Grillet biff med knallgod saus !


Yakiniku er det japanske ordet for å steke eller grille tynne skiver av kjøtt over høy varme.
Nå har jeg riktig nok grillet hele fileten og delt det i skiver etterpå.

Mattradisjonene i Japan skiller seg fra andre asiatiske lands måter å tilberede maten på.
I Japan er de veldig nøye med å bevare råvarenes naturlige smak, også under tilberedningen.
Råvarene skal være i sesong, bevares og tilberedes uten mye dill dall.
Retten serveres serveres med klar buljong/kraft uten kokosmelk og annet fiksfakseri 🌾

Hanger steak / Butcher steak / Boeuf onglet / Verdens møreste biff !
Nyretapp eller slakterbiff, som den også kalles har lenge vært slakterens hemmelighet ♫♪
Kjøttstykket ligger på innsiden av ryggen som et beskyttende muskellag mot nyrene.

Du får kjøpt ferdig renset nyretapp på Annis Ringebu for 1/3 av prisen i forhold til indrefilet.
- og på 👉 Trygve Brovold AS på Stange ! 

Hel nyretapp er dekket med hinner og i midten sitter en tykk sene, som må fjernes før tilberedning.  På Annis er senen fjernet og kjøttet er ferdig renset. Det kan du sikkert få på Brovold også, hvis du ber om det !

Les mer om Nyretapp 👉 her !


MIRIN er en type risvin, men uten alkohol og mer sukker.
Mirin er søtere en risvin og derfor bør du redusere mengden med sukker/honning etc. hvis du erstatter Sharoxing med Mirin.

Jeg hadde igjen Mirin etter 👉 denne gode retten med andelår.

Yakiniku serveres med en knallgod saus, som inneholder blant annet Mirin, soyasaus, ingefær og brunt sukker🌾


Du trenger til 2 porsjoner:
  • 300 g nyretapp eller annet mørt biffkjøtt
  • Pepper
  • 1 dl soyasaus
  • 3 ss mirin
  • 1 ss brunt sukker eller sukrin gold
  • 1/2 ss reven ingefær
  • 2 ss hakket vårløk
  • Koriander
  • Jasmin ris
  • Brokkolini 
Sånn gjør du:
  1. La kjøttet temperere seg i romtemperatur i 30 minutter før tilberedning.
  2. Kok ris.
  3. Krydre kjøttet rundt det hele med ett godt lag grovt kvernet pepper. Når du har krydret den, tilsett mer pepper ! 😋 Varm opp en stekepanne og tilsett stekesmør eller rapsolje, gjerne begge deler. La pannen bli ordentlig varm før du steker kjøttet i 3-4 minutter på hver side. Eller - enda bedre : LEGG KJØTTET PÅ GRILLEN ! Grill kjøttet på sterk varme. Det skal nesten være litt brent. Bruk gjerne steketermometer, hvis du griller ett stort stykke.
  4. Ta kjøttet ut av pannen/grillen og la det hvile i 10-15 minutter med aluminiusfolie over kjøttet. Ikke pakk kjøttet inn i folien. Del kjøttet i skiver.
  5. Kok brokkolini i 4 minutter i godt saltet vann.
  6. Kok opp soyasaus, Mirin, sukrin gold, ingefær og vårløk. La det småkoke i 5 minutter.
  7. Legg kjøttet på ett serveringsfat og hell over sausen.
  8. Dryss over koriander ved servering.
  9. Server retten med brokkolini og ris.
Prakteksemplar på en god butcher steak !

Yakiniku av nyretapp 

Yakiniku


Yakiniku

Yakiniku


Yakiniku - Butcher steak !

Møtte denne 'Biffen' på Peer Gynt vegen !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF