Krydret ovnsbakt laks A'la Taco !


Laks er en viktig kilde til vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer, og er derfor noe av det sunneste vi kan spise. Den inneholder omega-3-fettsyrer, fettløselige vitaminer som vitamin D, selen, vitamin B12 og jod som noen av de viktigste næringsstoffene.
- Tenk å spise så sunt på en fredag 💛💚

Taco kom til Noreg i 1965, då Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon byrja å importere varer for å tilfredsstille behovet til amerikanarar som kom til byen for å leite etter olje i Nordsjøen. Middelthon tok inn maismjøl, Pampers-bleier med parfyme, kakemiksar, ulike supper på boks, barbecuesausar og taco-produkt. Middelthon selde også vidare til kjøpmenn som Jacobsen på Holtet i Oslo og Bang på Høvik i Bærum.

I 1971 byrja Oluf Lorentzen i Oslo å importere tacoskjel, garbanzobønner, tostadanes, tamales, enchiladas og kryddersaus frå Old El Paso, ein grønsaksprodusent som i 1950-åra spesialiserte seg på hermetisert og tørka meksikansk mat.

Det meksikanske kjøkkenet vart populært på verdsbasis i etterdønningane av sommar-OL i Mexico 1968, men i Noreg var det i første omgang den meksikanske gryteretten som vart mest populær.
( Så veit oss det )


Hege på Vinmonpolet på Hamar anbefalte en rieseling til retten.

Markus Molitor Riesling Trocken 2021🍸
Ung og fruktig, preg av sitrus, modent eple og blomst, hint av urter og mineraler.

Hvitvinen er knallgod -og passet helt ypperlig til retten.


Laks krydres med tomatpure, chili, hvitløk og oregano, og bakes i ovn 🌿 Serveres med mangosalat, guacamole, hvitløksdressing og tortillachips  🌿

- og ett glass god riesling 🍸
Perfekt til fredagskosen 🎶


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 2 ts hakket/revet hvitløk, gjerne kokt
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts oregano krydder
  • ½ ts chiliflakes
  • 2 ss olje
  • 1 ts sukker
  • ½ ts salt
  • 500 g laksefilet
Sånn gjør du:
  1. Lag først hvitløksdressing, mangosalsa og guacamole.
  2. Forvarm stekeovnen til 200°C
  3. Bland sammen tomatpure, hvitløk, oregano, chiliflakes, olje, sukker og salt.
  4. Fordel blandingen over laksen og stek fisken i 15 minutter.
Mangosalsa
  • 1 stk mango
  • 1 stk chili
  • 1 stk lime
  • Frisk koriander
Sånn gjør du:
  1. Skrell og del mango i biter. 
  2. Finhakk chili. 
  3. Bland sammen mango, chili, limesaft og koriander. 
  4. Oppbevares kaldt frem til servering.
Guacamole med tomater
  • 4-6 stk små tomater
  • 1-2 stk avokado
  • 1 stk lime
  • Litt salt
Sånn gjør du:
  1. Finhakk tomater. 
  2. Del avokado i to og ta ut 'kjøttet'. 
  3. Mos avokado med en gaffel. 
  4. Bland avokado, tomater og limesaft , og smak til med salt.
  5. Legg avokado-steinen i midten, så retten beholder fargen og oppbevar den i kjøleskapet.
Hvitløksdressing
  • 3 dl lettrømme
  • 3 fedd hvitløk eller 1/2 hvitløk uten fedd ( kok litt ekstra til fisken )
  • En god neve bladpersille eller andre urter, som koriander eller basilikum
  • 0,5 ts salt
  • Kvernet pepper
Sånn gjør du:
  1. Kok hvitløken i 4 minutter. Avkjøles i kaldt vann og presses med hvitløkspresse eller en gaffel. Når hvitløken koker får den en søtere og mildere smak enn når den er rå.
  2. Finhakk persillen. Bland sammen revet hvitløk, hakket urter og rømme. smak til med salt og pepper.
  3. Lag den gjerne noen timer før servering og oppbevar den i kjøleskapet.
Ingredienser - Laks a'la Taco !


Krydret ovnsbakt laks a'la taco !


Krydret ovnsbakt laks a'la taco !

Krydret ovnsbakt laks a'la taco !


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF