Lammeskanker i indisk curry !


Jeg har en del forskjellige utgaver av retter med lammeskank 🍂
Det man trenger er lammeskanker, grønnsaker, krydder og væske til å koke skankene i.

Jeg har tidligere lagt ut gode oppskrifter med kraft av rødvin og tomat, hvitvin, øl, samt grønnsaker og krydder selvfølgelig. Rettene har jeg servert med gratenger og stapper, som inneholder poteter og gjerne rotgrønnsaker. 

I denne oppskriften tilberedes lammeskankene i indisk Curry og serveres med basmatiris og raita🌾

Raita er en frisk og kjølende yoghurtdressing, som inneholder agurk og mynte.
Ett perfekt tilbehør til sterk indisk mat 🌿

Basmatiris🌾
Ordet Basmati stammer fra det tidligere 1900-tallet. På Hindi betyr ordet 'Bas' aroma, og 'Mati' full av.  Risen vokser nord i India, samt Pakistan. Basmatiris har en helt særegen, rik smak som kan minne om nøtter.

Garam masala er ikke et eget krydder, men en krydderblanding, som blir brukt i det indiske kjøkken. Ingrediensene varierer fra region til region og de fleste hjem og restauranter har sin egen hemmelige oppskrift. 
Krydderblandingen inneholder, som regel sort pepper, chili, koriander, spisskummen, kardemomme, kanel, muskat og nellik.

Jeg koker lammeskankene i Crock-Pot Express på funksjonen trykkoker. 
Da trenger man ikke være redd for at retten blir brent i bunnen og det tar mye kortere tid. 

I 'vanlig' Crock-Pot/slowcooker koker du skankene på LOW i ca. 8 timer.

Hvis du koker retten i en vanlig gryte vil jeg anbefale og sette gryta i stekeovn, da får den varme fra alle kanter og blir ikke så lett brent i bunnen.


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4 stk lammeskank
  • Stekeolje
  • 2 stk gul løk
  • 1 stk hvitløk uten fedd
  • 2 ss revet frisk ingefær
  • 1 rød chili
  • 1 rød paprika
  • 1 ss garam masala
  • 1,5 ts knust spisskummen
  • 1,5 ts knuste korianderfrø
  • 1,5 ts knuste fennikelfrø
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 1 ts chilipulver
  • 2 ts gurkemeie
  • 2 ts sukrin gold eller brunt sukker
  • 1 ss tomatpuré
  • 400g hermetiske tomater
  • 1 dl vann * (3-5 dl hvis du koker den i vanlig gryte)
  • 2,5 dl kokosmelk 
  • 2 ss maizena
  • 1 stk Lime
  • Koriander
  • Basmatiris
  • Raita *

Tilberedning i Crock-Pot Express :
  1. Gni inn lammeskankene med salt og pepper.
  2. Hakk løk, riv eller finhakk hvitløk og ingefær. Finhakk chili og del paprika i terninger og legg det til side. 
  3. Knus og bland alle krydderne sammen i en morter. Sett den til side.
  4. Sett trykkokeren på funksjonen BROWN/Sauté. Trykk på START knappen. Når den varmes opp, det tar ca.5 minutter, lyser HEAT på skjermen. Når den er varm begynner tiden å telle ned. Den står på 30 minutter, men det har ingen betydning da du skal skifte program etterpå.
  5. Brun lammeskankene raskt i olje. Må brune dem i flere omganger, det er bare plass til å steke en eller to om gangen,
  6. Legg skankene til side, til du har brunet alle. 
  7. Tilsett litt olje i kjelen, legg i løk og la det surre til løken er gyllen.
  8. Tilsett hvitløk, ingefær, chili, papria, tomatpuré, krydder og sukker og la det surre under omrøring ett par minutter.
  9. Bland inn hermetiske tomater og 1 dl vann.
  10. Trykk STOPP på Crock-Pot Express.
  11. Legg lammeskankene tilbake i kjelen.
  12. Sett på lokket og lukk det. Skyv trykkventilen til stengt for damp.
  13. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 60 minutter. Først varmes den opp, det tar 10-15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  14. Når tiden er ute, går trykkokeren automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter ca. 10 minutter. Trykk STOPP. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp. 
  15. Rør sammen kokosmelk og maizena.
  16. Ta forsiktig av lokket og løft ut lammeskankene.
  17. Bland inn kokosmelkblandingen.
  18. Sett trykkokeren på BROWN/Sauté. Trykk på START knappen og la det koke litt til sausen tykner.
I 'vanlig' Crock-Pot/slowcooker koker du skankene på LOW i ca. 8 timer.

Tilberedning i vanlig kjele/gryte 
  1. Gni lammeskanker inn med salt og pepper.
  2. Hakk løk, riv eller finhakk hvitløk og ingefær. Finhakk chili og del paprika i terninger og legg det til side.
  3. Knus og bland alle krydderne sammen i en morter. Sett den til side.
  4. Brun kjøttet raskt i en varm stekepanne med litt olje på alle sider. Legg dem til side.
  5. Tilsett litt olje i kjelen, legg i løk og la det surre til løken er gyllen.
  6. Tilsett hvitløk, ingefær, chili, papria, tomatpuré, krydder og sukker og la det surre under omrøring ett par minutter.
  7. Bland inn tomatpuré og ca. 3 dl vann. Kok opp.
  8. Legg lammeskankene tilbake i gryta og hell eventuelt over mer vann til det akkurat dekker kjøttet.
  9. Legg på lokk og la skankene småkoke/trekke på svak varme i 2.5 til 3 timer, til kjøttet er mørt. Rør i kjelen av og til, så den ikke brenner seg i bunn og tilsett mer kraft/vann hvis nødvendig. *
  10. Rør sammen kokosmelk og maizena.
  11. Løft ut lammeskankene og rør kokosmelkblandingen inn i sausen og kok videre til sausen tykner.
* Sett gjerne gryta i stekeovn.
Pass på at skankene er dekket med kraften.
Legg over aluminiumsfolie og stek retten på 150 grader i 2.5-3 timer.
Sett den tilbake på komfyren og løft ut lammeskankene.
Tilsett kokosmelk med maizena og la sausen koke til den tykner.

Raita
  • 350 gresk yoghurt
  • 1 stk agurk
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ts sukker
  • 0,5 ts spisskummin
  • 2 ss finhakket frisk mynte
Sånn gjør du:
  1. Rasp agurk på grovt rivjern. Legg agurken over i en finmasket sil og sett silen over passende bolle. Dryss over litt salt og la stå i 5 minutter. Press ut vannet.
  2. Bland yoghurten godt sammen med revet agurk, spisskummin, pepper, sukker og frisk mynte.
  3. Oppbevar den i kjøleskapet frem til servering.
RAITA 

Krydder til Indisk curry !

Lammeskankene jeg brukte i dag er fra Annis Pølsemakeri på Ringebu.
Skankene er marinert med olje, chili, pepper og ramsløk.
Det er masse god smak i sausen, så du kan fint bruke naturelle lammeskanker.


Lammeskank

Bruner lammeskanker

Lammeskanker i indisk curry 

Lammeskanker klar til trykkoking

Kokosmelk og maizena

Lammeskanker med indisk curry 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF