Grillet pinnekjøtt med fransk potetgrateng og kålrotstappe !


Grille pinnekjøtt på grillen er skikkelig snadder !

For meg er det julemat - og den, helt klart beste julematen !
Spiser vi det hele året er det ikke like stas, når sesongen nærmer seg. 
Så det er egentlig 'fy -fy ' og spise pinnekjøtt i april, men julen varer helt til påske sies det.

Pinnekjøttet må vannes i 12-24 timer i romtemperatur. Tiden varierer så les på pakningsvedlegget på pinnekjøttet du bruker. Videre må det dampes på vanlig måte før det legges på grillen. 

Du kan også få kjøpt ferdig kokt pinnekjøtt, det bruker jeg i dag kjøpt til halv pris og oppbevart i fryseren siden januar. 
Helt greit på smak, men litt små biter.

Du kan fint bruke rester av pinnekjøtt i denne oppskriften. Husk på det neste jul, legg rester av kokt pinnekjøtt i fryseren. Tørt pinnekjøtt som ikke har vært vannet ut, kan ligge over ett år i fryseboksen  siden kjøttet er så salt. Pinnekjøtt som har vært dampet har kortere holdbarhet, omtrent tre måneder, siden kjøttet har mindre salt.

Kålrotstappen har også hatt ett opphold i fryseren, så her ble det restefest i dag.

Pinnekjøtt blir mest saftig i trykkoker, som du kan lese om 👉 her

Du kan selvfølgelig servere grillet pinnekjøtt med tradisjonelt tilbehør, som poteter, kålrotstappe og gjerne en nydelig smørsaus, som du finner oppskrift på 👉 her

I denne oppskriften serverer jeg pinnekjøttet med fransk potetgrateng, som du finner oppskrift på 👉 her og en tradisjonell kålrotstappe 🌿


PINNEKJØTT
  1. Vann ut pinnekjøttet i ca. 24 timer.
  2. Damp pinnekjøttet på vanlig måte.
  3. Ta opp pinnekjøttet og avkjøl kjøttet. Legg det kjøttet kaldt frem til det skal grilles.
  4. Lag potetgrateng, den skal steke i 1,5 time, så den må forberedes og settes i stekeovn i 1,5 time før servering.
  5. Lag kålrotstappe, eller varm opp ferdig kokt kålrotstappe.
  6. Fyr opp grillen så den er klar til grilling.
  7. Legg på pinnekjøtt og grill kjøttet på begge sider til det er varmt og litt sprøtt.

KÅLROTSTAPPE
Til 4-6 porsjoner
  • 1,5 kg kålrot
  • 3 stk gulrøtter
  • Vann
  • 1 ss salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1,5 dl fløte
  • 5 ss smør
Sånn gjør du:
  1. Skrell og skjær kålrot og gulrøtter i biter.
  2. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
  3. Hell av kokevannet.
  4. Mos grønnsakene sammen med smør og litt av fløten med en stavmikser.
  5. Spe med fløte til riktig konsistens -og kjør det til en fløyelsmyk, klumpfri mos.
  6. Smak til med salt og pepper.
  7. Hold den varm på svakeste temperatur frem til servering -eller varm den opp igjen rett før servering.

Dagens vin 
Squealing Pig Marlborough Sauvignon Blanc
Ung, frisk og preget av sitrus, eple og nesle, hint av tropisk frukt.

Den har nå kommet i en klimasmart embalasje, som passer fint hvis du skal ha med deg vin i sekken på påsketur eller andre utfarter. 

Sauvignon blanc er en hvit vindrue og kommer opprinnelig fra Bordeaux hvor den benyttes i en rekke av de mest populære tørre vinene. Den dyrkes over hele verden og har bidratt til å gjøre vin fra New Zealand kjent, med en sterkt aromatisk, fruktig og perlende smak. 

Vet ikke helt om Sauvignon Blanc er den druen vinkjennere vil anbefale til pinnekjøtt, men den har egenskaper de forlanger. Mye fruktighet og en del syre. Kjennere anbefaler at vinen også burde inneholde litt sødme, men jeg foretrekker tørr hvitvin, så for meg var den perfekt.

Pinnekjøtt og kålrotstappe 

Fransk potetgrateng, klar til steking

Grillet pinnekjøtt med  fransk potetgrateng og kålrotstappe !

Squealing Pig Marlborough Sauvignon Blanc 🌿



  • VaretypeHvitvin
  • Varenummer15049306
  • LuktPreg av sitrus, nesle og asparges, hint av tropefrukt og mais.
  • SmakUng, frisk og preget av sitrus, eple og nesle, hint av tropisk frukt.
  • FargeDyp strågul.
  • Land, distriktNew ZealandMarlboroughØvrige
  • ProdusentSquealing Pig Wines
  • Årgang*2022
    * Vi tar forbehold om at varen som leveres kan ha en annen årgang/etikett enn oppgitt
  • MetodeForsiktig presset, gjæret ved lav temperatur, modnet på ståltank.
  • InneholderSulfitt
  • Miljøsertifisert produksjonSustainable Winegrowing New Zealand
  • EmballasjetypePouch, Klimasmart
  • KorktypeAnnet
  • UtvalgBestillingsutvalget
  • GrossistTreasury Wine Estates Norway AS

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF