Kålpølse stammer fra Tyskland -og ble laget allerede på 1800 tallet.
Jeg serverer kålpølse med kålstuing, kokte poteter og masse stekt løk.
Til 4 porsjoner
Kålpølse:
Den er mye brukt i Danmark, men er ikke like utbredt her i Norge.
Jeg kjøper kålpølse, fra Annis Pølsemakeri på Ringebu. Anni er selv fra Danmark, hun flyttet til Norge i 1985 -og "på flyttelasset" hadde hun også med seg oppskriften på kålpølse, tror jeg !
Kålpølse inneholder ikke kål, men passer til retter med kål !
Kålpølse er en kjøttpølse laget av svinekjøtt og krydder -og ofte er den røkt.
Kålpølse fra Annis Pølsemakeri er røkt med bøkeflis.
Kålpølse er en kjøttpølse laget av svinekjøtt og krydder -og ofte er den røkt.
Kålpølse fra Annis Pølsemakeri er røkt med bøkeflis.
Jeg serverer kålpølse med kålstuing, kokte poteter og masse stekt løk.
God brun løk tar det en times tid å steke, så lag den i god tid før servering.
Jeg lager gjerne en stor porsjon løk i slowcooker, som jeg fryser ned i passende porsjoner.
Oppskrift ➡ her
Kålpølse:
- 1 kg kålpølse
- 2 liter vann
- 2 stk terninger kjøttbuljong
- 2 stk laurbærblad
- 1 ss hel pepper
- Frisk timian
- Kok opp vann, buljongterning, pepper og laurbærblad.
- Skru av stekeplaten og legg i pølsene og timian.
- La pølsene trekke under lokk i 25 minutter.
- ca. 600 g hodekål
- 2 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 4 dl melk
- 1⁄2 ts salt
- 1⁄2 ts hvit pepper
- 1⁄4 ts malt muskat
- Skjær kålen i biter og kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. Det tar ca. 10 minutter.
- Hell av vannet og legg kålen til side.
- Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe litt og litt med melken.
- Kok opp etter hver speing.
- Tilsett den kokte kålen og smak til med salt, pepper og muskat.
- 4 gule løk
- Smør
- Olje
- 1 ts sukker
- 5 ss vann
- 3 dl kjøttkraft (3 dl vann + kjøttfond/kjøttbuljong)
- 1 ts soppsoya
- Salt
- Pepper
- Skjær løk i ringer. Bruk en mandolin hvis du har.
- Ha den oppskårede løken i en stekepanne med en blanding av smør og olje.
- La den surre på middels varme til den blir gyllen.
- Dryss over litt sukker.
- Ha i 5 ss med vann og la løken surre videre i ca. 30 minutter. Rør litt i den underveis.
- Tilsett vann og kjøttfond. Sett opp varmen og la det surre til halvparten av væsken har fordampet.
- Rør inn soppsoya og smak til med salt og pepper.
- Ha den gjerne over i en kjele og varm den forsiktig opp før servering.
Kålpølse og løk ! |
Skjærer opp kål ! |
Steker løk ! |
Overraskende god og spenstig smak på den ferdig stekte løken, satt i munnen med en gang. Danket ut flere andre oppskrifter jeg prøvde samtidig:)
SvarSlettTakk :-) Hyggelig at det falt i smak.
Slett