Gratinert kongekrabbe med gul risotto


💕 Kongekrabbe, også kjent under navnet kamtsjatkakrabbe og russerkrabbe, er en storvokst krabbeart som hører til gruppen med trollkreps. Kongekrabben er rødlig i skallet og kan bli opptil 10 kg tung. Kongekrabben er nesten bare juice og sødme. Den har en intens skalldyrsmak og lange fete fibre som gjør den helt vanvittig digg å spise !! Det finnes ikke noe bedre !

Min bedre halvdel er også veldig begeistret for kongekrabbe 💚
'Tok på spanderbuksa' og kjørte 'fru Hyacinth Bucket' ned til Knutstad & Holen A/S 😅

'Ikke gjør noen endringer på en perfekt rett' sa'n ! 
I følge min mann er en perfekt kongekrabbe gratinert med Edels kryddersmør og servert med godt brød & majones 🙏💕

En hobbykokk blir aldri utlært, alt kan gjøres bedre !
Det ble slettes ikke ille med en fargesprakende, smaksrik risotto, som tilbehør 🍋

💕 Risotto er en italiensk risrett.
Grunnlaget for risotto er rundkornede ristyper som arborio, carnaroli og vialone nano. Denne risen skiller ut store mengder stivelse under koking, omtrent som den norske grøtrisen.
Riktig kokt risotto skal være kremaktig og tyktflytende, og skal gli lett utover tallerkenen.
Risen skal gi litt tyggemotstand.
Husk: Gjestene skal vente på risottoen -ikke omvendt !!


Kongekrabbe smaker helt herlig altså, både i smak og konsistens 😋
Minner om en blanding av hummer og reker !
Du kan gjerne spise den naturell, men kongekrabbe er godt med litt spicy krydder også !

🍸 Giol Prosecco Spumante Brut 2019
En av de beste proseccoene på vinmonopolet.
Frisk og fruktig smak med preg av sitrus, gule epler, litt gule plommer, samt noe våt stein. Crispy med små bobler, lav sødme og medium syre. God balanse og medium til lang finish.

Kongekrabbe er en perfekt match til en velsmakende risotto med smak av sitrus ♫♪ Vel bekomme 💕


Kongekrabbe
Du trenger vanligvis ett kongekrabbebein per porsjon til hovedrett, men da risotto er veldig mektig kan du beregne to porsjoner på ett kongekrabbebein.

Sånn gjør du:
  1. Tin kongekrabben, hvis den fremdeles er fryst. Det beste er å tine den i kjøleskapet.
  2. Lag kryddersmøret etter oppskriften lengere ned på siden.
  3. Klipp eller knekk kongekrabbebein i leddene. Hvis du klarer å knekke dem, i stedet for å bruke saks følger ofte brusken med.
  4. Klipp opp klørne på langs på begge sider. Trekk av brusken som ligger langs hver side av fileten, hvis du ikke fikk dem med når du delte opp klørne.
  5. Pass på å rense ut kjøttet i 'skulderen', der er det masse godt krabbekjøtt. Kjøttet fra skulderen kan du dele opp å legge i skallene du får til overs.
  6. Legg dem med skallet ned i en ovnspanne og legg på ett godt lag med kryddersmør.
  7. Legg over plastfolie og sett dem i kjøleskapet, hvis du ikke skal steke dem med en gang. Før servering tas den ut av kjøleskapet en halvtime før de skal stekes.
  8. Stekes i forvarmet stekeovn på 225 grader i 7 minutter. 
Risotto
  • 1/2 gul løk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • Rapsolje
  • 3 dl arborioris (risottoris)
  • 1 ts gurkemeie 
  • 8 dl kyllingkraft
  • 50 g parmersan, revet
  • 30 g smør
  • 3 ss sitronsaft
Sånn gjør du:
  1. Kok opp kyllingkraft i en kjele og hold den varm. Jeg brukte vann og kyllingfond.
  2. Surr finhakket hvitløk og løk i olje, i en tykkbunnet kjele.
  3. Tilsett ris og gurkemeie.
  4. Tilsett varm kyllingkraft, litt og litt omgangen under omrøring i ca. 18 minutter.
  5. Rør inn parmesan og smør. 
  6. Smak til med sitronsaft.
Kryddersmør a'la Edel
Til 6-8 kongekrabbebein
  • 200 g ekte meierismør
  • 1 stk, hakket rød chili
  • 1 stk, hakket sjalottløk
  • 1 ts cajennepepper
  • 1 ts cumin
  • 1 ts pepper, grovmalt
  • 2 ts havsalt
  • Frisk basilikum
Sånn gjør du:
  1. Ta smøret ut av kjøleskapet en times tid før du skal lage kryddersmøret.
  2. Tilbered kryddersmøret ved og finhakke sjalottløk, chili og basilikum, smak til med krydder og bland alt godt sammen. Ikke prøv stavmikseren, snakker av erfaring. En gaffel og håndmakt er det som skal til.
Restene av kryddersmøret kan fryses eller oppbevares noen dager i kjøleskapet.

Kongekrabbe

Ingredienser 

Kok risotto 


Rør inn smør og parmesan


Gratinert kongekrabbe

Nytt år - nye muligheter 🌈

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF